Η μυστηριώδης ιστορία του πιο απομακρυσμένου σπιτιού στον κόσμο

η-μυστηριώδης-ιστορία-του-πιο-απομακρ-1158565

Σε ένα απομακρυσμένο, ερημικό νησί στο αρχιπέλαγος Vestmannaejar -ακριβώς έξω από τη νότια ακτή της Ισλανδίας- βρίσκεται ένα μοναχικό λευκό σπιτάκι, στην πλαγιά ενός καταπράσινου λόφου.

Εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης και αντιμετωπίζοντας τα άγρια κύματα του Ατλαντικού, που πέφτουν με ορμή πάνω στα βράχια, αυτό φαίνεται να είναι το πιο απομακρυσμένο σπίτι στον κόσμο. Το νησί στο οποίο εντοπίζεται ονομάζεται Ellidaey, και η εικόνα του μικρού, απομονωμένου σπιτιού έχει δημιουργήσει μια σειρά από θεωρίες για το ποιος ζει εκεί.

Τα τελευταία χρόνια, το Ellidaey εμφανίστηκε σε αμέτρητες αναφορές και άρθρα, πυροδοτώντας εικασίες για το νησί και τον ιδιοκτήτη του μυστηριώδους σπιτιού του. Σύμφωνα με μια δημοφιλή φήμη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον The Independent, η ισλανδική κυβέρνηση χάρισε το νησί στην τραγουδίστρια της ποπ Bjork κάποια στιγμή στις αρχές του 2000.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημοφιλής τραγουδίστρια ήθελε να φτιάξει ένα απομακρυσμένο καταφύγιο στο νησί και βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να χτίσει ένα σπίτι και στούντιο ηχογράφησης σε αυτό. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η Bjork δεν είχε υποδηλώσει ποτέ μια τέτοια επιθυμία και έτσι η φήμη έσβησε γρήγορα.

Το αυστραλιανό δίκτυο ειδήσεων news.com.au, υποστηρίζει ότι η Bjork είχε συζητήσει εν συντομία με την ισλανδική κυβέρνηση σχετικά με ένα άλλο νησί (το οποίο, επίσης, ονομαζόταν Ellidaey) στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά απέσυρε το αίτημά της μετά από την αρνητική αντίδραση που είχε στον Τύπο αυτή της η επιθυμία.

Ωστόσο, οι φήμες συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω από αυτό το παράξενο σπίτι στο φαινομενικά ακατοίκητο νησί. Μια άλλη δημοφιλής θεωρία υποστηρίζει ότι χτίστηκε από έναν εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο που σχεδίαζε να μετακομίσει σε αυτό όταν ο κόσμος καταληφθεί από ζόμπι. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι αποτελεί καταφύγιο ενός φανατικού θρησκευτικού ερημίτη.

Μερικοί, μάλιστα, έχουν ακόμη υποθέσει ότι το σπίτι δεν υπάρχει καθόλου και ότι έχει απλώς «προστεθεί» μέσω photoshop στις φωτογραφίες του νησιού ώστε να δημιουργηθούν διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το news.com.au, η πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερο συναρπαστική από ό,τι υπονοούν όλες αυτές οι φήμες. Αν και είναι γνωστό ότι λίγες οικογένειες ζούσαν στο νησί από τον 18ο αιώνα, είναι εντελώς ακατοίκητο από το 1930. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν αρκετά δύσκολες, και έτσι οι τελευταίοι πέντε κάτοικοί του αποφάσισαν ότι η μετάβαση στην ηπειρωτική χώρα αποτελούσε καλύτερη επιλογή.

Πού οφείλεται, λοιπόν, η δημιουργία αυτού του μικρού και μυστηριώδους σπιτιού;

Αν και η ζωή στο Ellidaey ήταν δύσκολη, προσέφερε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: αποτελούσε πλούσια πηγή σπάνιων θαλασσοπουλιών, τις περίφημες φρατέρκουλες. Γι’ αυτό και οι πρώην κάτοικοι του νησιού επέστρεφαν κατά περιόδους σε αυτό προκειμένου να επιδοθούν στην αγαπημένη τους συνήθεια, το κυνήγι. Στη δεκαετία του 1950, λοιπόν, ο Κυνηγετικός Σύλλογος του Ellidaey αποφάσισε να χτίσει μια βάση στο νησί προκειμένου να διευκολύνει αυτά τα ταξίδια. Το μικρό και απομακρυσμένο σπιτάκι, λοιπόν, αποτελεί την βάση των μελών του συλλόγου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού των σπάνιων αυτών πτηνών.

Ωστόσο, όσο ειδυλλιακό κι αν φαίνεται ένα τέτοιο σπίτι μακριά από όλους και από όλα οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό είναι αρκετά δύσκολες, καθώς δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό. Παρόλα αυτά, διαθέτει τη δική του σάουνα, απαραίτητη μετά από μια κουραστική μέρα κυνηγιού, η οποία τροφοδοτείται από ένα φυσικό σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων.

Ενώ το νησί, προς απογοήτευση όλων, δεν αποτελεί την εξοχική κατοικία κάποιου εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου ή ενός θρύλου της μουσικής, παραμένει ένας επίγειος παράδεισος για την ζωή των πτηνών. Εκτός από τις πολλές φρατέρκουλες που ζουν σε αυτό, αποτελεί, επίσης, καταφύγιο για πολλά θαλασσοπούλια. Για το λόγο αυτό, αναφέρεται επίσημα ως φυσικό καταφύγιο και προστατευόμενη περιοχή.

Για να επισκεφθεί κανείς αυτό το μυστηριώδες νησί θα πρέπει να απευθυνθεί στις τουριστικές εταιρείες που λειτουργούν στη χερσόνησο Vestmannaejar, οι οποίες προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές σε αυτήν την όμορφη και άγρια τοποθεσία.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook