Η μόνιμη αργία του επιτελικού κράτους

η-μόνιμη-αργία-του-επιτελικού-κράτους-1364018
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στο μέτρο της επαναλαμβανόμενης αργίας και μάλιστα ετεροχρονισμένα καταφεύγει η κυβέρνηση, μετά το φιάσκο και την ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων στην Αττική – Η ασάφεια και τα αναπάντητα ερωτηματικά εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Σε πανικό η κυβέρνηση μετά το φιάσκο διαχείρισης της τελευταίας, σοβαρής αλλά εγκαίρως προβλεφθείσας σε όλη της την έκταση κι ένταση κακοκαιρίας, επιχειρεί να διασκεδάσει εντυπώσεις, είτε με 2χίλιαρα, όπως έχει βέβαια συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, αλλά και μια επιπλέον μέρα αργίας.

Όχι βέβαια, πως για λόγους ασφάλειας δεν είναι πλέον απαραίτητη η παύση εργασιών , αλλά γιατί έρχεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Είναι προφανές ότι η αργία, όπως και άλλα σοβαρά περιοριστικά μέτρα, όπως έγινε έστω στο παρά πέντε για τα σχολεία, έπρεπε να είχαν αποφασιστεί στην περιώνυμη σύσκεψη της Κυριακής, αν όχι νωρίτερα και όχι να αφεθεί ο κόσμος, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να αυτενεργούν στο έλεος του χάους για να μην τρωθεί το «κύρος» του επιτελικού κράτος, που δε διασφαλίζει, τάχα, την απρόσκοπτη ανάπτυξη.

Προφανώς, κι εδώ φταίνε, όπως και για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίει η «ράθυμη» αντιπολίτευση , που μόνο «λούφα» θέλει να προφέρει στους εργαζόμενους και στήνει «αποσπάσματα» ή μήπως και πάλι οι ανεύθυνοι πολίτες… Τώρα βλέπουμε τα επίχειρα…

Το κόστος, πάντως, για πολλές επιχειρήσεις, ειδικά στο μέτωπο της παραγωγής και του εμπορίου είναι δυσβάσταχτο. Αναστολές παραδόσεων, καθυστερήσεις την παραγωγή, μειωμένες μέρες εργασίας και βέβαια μηδενικοί τζίροι στην ήδη ασθμαίνουσα αγορά του λιανεμπορίου. Πολύ περισσότερες δηλαδή οι ζημιές από το εάν το κράτος και η φιλοεπιχειρηματική κατά τα άλλα πολιτική ηγεσία του, αποφάσιζε να κινηθεί νωρίτερα κι έγκαιρα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά μένουν κι αρκετές ασάφειες για το τι γίνεται με τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να συνεχίσουν να δουλεύουν εν μέσω αργίας. Τα καφέ, π.χ. άνοιξαν σε πολλά σημεία, άρα οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν διπλά όπως γίνεται στις υποχρεωτικές αργίες ή όχι; Και βέβαια τι γίνεται εάν κάποιοι ζητήσουν μέσω τηλεργασίας να παραβλεφθεί η αργία.

Εδώ, υπάρχει, η σχετική ρύθμιση για τα δικαιώματα του εργαζομένου να μην «μπει στο δίκτυο» αλλά κυρίως η σωφροσύνη πολλών επιχειρήσεων να κηρύξουν ολική «παύση εργασιών» για όσους δεν εξυπηρετούν άλλες περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν αργίες.

Και κάτι τελευταίο… Έχει εκφραστεί και η νομική άποψη ότι χρήζει αποσαφήνισης το τι γίνεται εάν σε περιπτώσεις όπως η σημερινή και αυριανή αργία, σε σχέση με την πρόβλεψη του αστικού κώδικα, ότι αν μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση και ο εργαζόμενος δύναται να προσέλθει, αυτό είναι επιτρεπτό να συμβεί και δεν μπορεί να απαγορευτεί.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook