Η μοναξιά «τρώει» τους Χανιώτες – Ποιες ηλικίες «φλερτάρουν» με την κατάθλιψη και πώς αντιμετωπίζεται

η-μοναξιά-τρώει-τους-χανιώτες-ποιε-1537078

«Η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή στεναχώρια»

Η μοναξιά είναι κύρια αιτία εκδήλωσης καταθλιπτικών επεισοδίων σε ηλικίες άνω των 50 ετών ωστόσο ευτυχές είναι το γεγονός, ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια από τους ειδικούς. Αυτό τόνισε ο Χανιώτης ψυχίατρος Πολύδωρος Γαβριλάκης, μιλώντας για την κατάθλιψη στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας παράλληλα πως «η κατάθλιψη δεν είναι απλώς μια στεναχώρια». 

Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, μπορεί να διαρκέσει από οκτώ μήνες έως και πολλά χρόνια, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση του ειδικού αποδεικνύεται σωτήρια για την ζωή του ασθενούς.

Ο κ. Γαβριλάκης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα συμπτώματα που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για αναζήτηση βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη:

«Η κλινική κατάθλιψη, (μείζον κατάθλιψη στην ψυχιατρική) δεν είναι απλά μια στεναχώρια, μια καθημερινή αδιαθεσία. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχει μείωση της λειτουργικότητας, δηλαδή δεν μπορεί να λειτουργήσει ο άνθρωπος όπως λειτουργούσε παλαιότερα, είτε στην δουλειά, είτε στο σπίτι του είτε κοινωνικά. Ή μπορεί να τα καταφέρνει στην δουλειά αλλά να έχει δυσκολία σε άλλους τομείς».

«Η κατάθλιψη δεν είναι μια απλή στεναχώρια»

Η κατάθλιψη δεν είναι απλά μια περίοδος άγχους ή στεναχώριας αλλά κάτι βαθύτερο, το οποίο πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε σε κάποιον:

«Δεν μπορούμε εύκολα να δούμε την κατάθλιψη στους άλλους, εκτός κι αν είναι βαριάς μορφής, εάν είναι κάποιος στο κρεβάτι, εάν δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη, εκεί θα το καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να το δούμε, γιατί οι ασθενείς μπορεί και να το κρύψουν. Μπορεί να φανούν όμως κάποια πράγματα, εάν κάποιος αρχίσει να μην τρώει καλά και να χάνει βάρος, κουράζεται πολύ εύκολα, δεν κοιμάται καλά (αϋπνία), αυτά είναι κάποια σωματικά συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης που δεν τα έχει κάποιος που έχει μια απλή στεναχώρια», εξήγησε ο γιατρός.

Πότε χορηγείται φαρμακευτική αγωγή

Ο κ. Γαβριλάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαία η φαρμακευτική αγωγή και στο πως αυτή βοηθά να ξεπεραστεί το πρόβλημα:

«Αν μιλάμε πάντα για τη νόσο και όχι για κάτι άλλο, γιατί για τα υπόλοιπα μπορούμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να σκεφτόμαστε θετικά, μπορεί να πάρει κανείς φάρμακα ή να κάνει ψυχοθεραπεία, ανάλογα την βαρύτητα του επεισοδίου και ανάλογα το πόσα επεισόδια έχει. Δηλαδή εάν είναι ένα μόνο, το πρώτο επεισόδιο, δεν είναι απαραίτητο να πάρει κάποιος φάρμακα. Εάν είναι μέσης βαρύτητας μπορεί να αντιμετωπιστεί και με ψυχοθεραπεία ή ακόμα και όταν κάποιος το αφήσει, που δεν είναι σωστό να το κάνει, θα περάσει κι από μόνο του. Τα επεισόδια είναι αυτοπεριοριζόμενα».

Πόσο διαρκεί

Η κατάθλιψη σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να διαρκέσει από 8 μήνες έως και χρόνια ενώ για την πλειοψηφία των ασθενών ξεπερνιέται εντελώς:

«Στους 8 μήνες ανέρχεται ο μέσος όρος διάρκειας της κατάθλιψης. Το 50% των περιπτώσεων δεν υποτροπιάζει, δεν ξαναέρχεται. Βέβαια, το πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό, μέσο όρο λένε τα βιβλία 8 μήνες αλλά μπορεί να πάρει και χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει άμεσα θεραπεία, γιατί ο ασθενής θα υπολειτουργεί για καιρό και είναι και επικίνδυνο για την ζωή του, μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει. Συνήθως στην κατάθλιψη ο ίδιος ο ασθενής είναι επικίνδυνος για τον εαυτό του.»

Όταν ο ασθενής δεν αναζητά βοήθεια – Πότε χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση

Οι περισσότεροι ασθενείς με κατάθλιψη αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και αναζητούν βοήθεια, όπως είπε ο ψυχίατρος Πολύδωρος Γαβριλάκης, ωστόσο εκείνοι που δεν την δέχονται, είναι κυρίως άνθρωποι που πάσχουν από πιο βαριάς μορφής κατάθλιψη, η οποία πλέον έχει φτάσει σε επίπεδο αναπηρίας:

««Το 90- 96% των ασθενών έχει επίγνωση και καταλαβαίνει ότι υποφέρει. Στην κατάθλιψη οι περισσότεροι αναζητούν βοήθεια, γιατί οι ίδιοι αισθάνονται τόσο άσχημα και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, οπότε από ένα σημείο και μετά θα δεχτούν κάτι, θα κάνουν κάτι, θα μιλήσουν στην οικογένεια. Δύσκολο να μην δεχθεί κάποιος βοήθεια, μόνο εάν είναι ένα βαρύ επεισόδιο με ψυχωτικά συμπτώματα, όταν ο άνθρωπος δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, δηλαδή να έχει ψευδαισθήσεις, να έχει παραληρήματα, παράξενες ιδέες. Εκεί δυστυχώς, εκεί η βοήθεια γίνεται μόνο με εισαγγελική παρέμβαση. Οι συγγενείς κάνουν μια αίτηση στην εισαγγελία με γνωμάτευση από τον ψυχίατρό τους, ώστε να δώσει εντολή ο εισαγγελέας να μεταφερθεί».

Πιο επιρρεπείς οι γυναίκες και οι άνω των 50 ετών

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη έχουν οι γυναίκες, σε διπλάσιο σχεδόν ποσοστό από τους άνδρες «25% πιθανότητα έχουν οι γυναίκες να εμφανίσουν ένα επεισόδιο κατάθλιψης και 12% οι άνδρες, αναλόγως όμως και με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας».

Η κατάθλιψη «χτυπά» κυρίως τους ανθρώπους άνω των 50 ετών. Ιδιαίτερα όσους είναι γύρω στα 70 και πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, πίεση: «Η κατάθλιψη τότε όχι μόνο δεν θεραπεύεται αλλά επιδεινώνει και τα άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Στις μεγάλες ηλικίες αιτία της κατάθλιψης είναι κυρίως η μοναξιά, όταν κάποιος μείνει μόνος και σε συνδυασμό με τα οικονομικά του και άλλα προβλήματα υγείας που τυχόν αντιμετωπίζει».

Ερωτηθείς ο γιατρός για το εάν μπορεί κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη να γίνει εντελώς καλά, απάντησε:

«Με τα φάρμακα σε ένα μήνα θα νιώθει πολύ καλύτερα, μπορεί να έχει βελτιωθεί στο 50- 60%. Τα φάρμακα ο ασθενής τα παίρνει μέχρι να γίνει τελείως καλά, μετά το πρώτο επεισόδιο χρειάζεται συντήρηση για εννέα μήνες. Εάν πάθουμε δεύτερο επεισόδιο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία λέει ότι πρέπει να παίρνουμε τα φάρμακα για δυο χρόνια και από το τρίτο και μετά είναι εφόρου ζωής. Δεν κόβονται, γιατί μετά αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπών και να προκύψουν και άλλα επεισόδια χειρότερης μορφής και πιο συχνά. Από ένα σημείο και μετά, τα κυκλώματα στον εγκέφαλο αυτονομούνται και δεν χρειάζεται να υπάρξει καταθλιπτικό επεισόδιο, αλλά εμφανίζονται αυτόματα, ξαφνικά, χωρίς να συμβαίνει τίποτα, εκεί που κάποιος είναι καλά, παθαίνει κατάθλιψη, αλλά αυτό γίνεται μετά από καιρό, μετά από αρκετά επεισόδια και το θέμα είναι ότι με τα χρόνια, όταν κάποιος έχει πολλά επεισόδια μπορεί να γίνει μια ζημιά στον εγκέφαλο που να μην φτιάχνει και με φάρμακα. Ασθενείς φτάνουν να παίρνουν φάρμακα και να έχουν υπολειμματικά συμπτώματα που η κατάθλιψη που λαϊκά τα λέμε «κουσούρια». Είναι οι αναπηρικές περιπτώσεις που λέμε, ότι η κατάθλιψη φτάνει στα όρια και κάνει αναπηρία. Γι’ αυτό το λόγο παίρνουν τα φάρμακα εφόρου ζωής».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook