Η μεγάλη καταστροφή στη Δαδιά: Βαθιές οικολογικές πληγές – Κάηκε το παρθένο δάσος

η-μεγάλη-καταστροφή-στη-δαδιά-βαθιές-ο-1495783

Οριοθετήθηκε η φωτιά που έκαιγε εδώ και 8 ημέρες στο Δάσος της Δαδιάς, μετατρέποντας σε στάχτη περίπου 35.000 στρέμματα του σημαντικού βιότοπου.

Στην περιοχή, πλέον δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ενώ το σύνολο των δυνάμεων πυρόσβεσης σε επαγρύπνηση λόγω του υψηλού δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4).

Με το Πυροσβεστικό Σώμα να χαρακτηρίζει την πυρκαγιά οριοθετημένη, σε όλη την έκταση του δάσους όπου είναι εμφανή τα σημάδια που άφησε στο πέρασμά της, οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης ελέγχουν την περιοχή για τον εντοπισμό των λεγόμενων «καμινάδων» (εστίες καπνού) τις οποίες εξουδετερώνουν, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας και μέχρι το μεσημέρι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν με στοχευμένες ρίψεις νερού, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών και των βοριάδων έντασης 4 μποφόρ στην περιοχή, σήμερα επιχειρούν 260 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του στρατού.

Η WWF ζητά εξηγήσεις για την καταστροφή

Η WWF Ελλάς καταγγέλλει υποστελέχωση και απουσία θεσμικού πλαισίου για την πυρκαγιά που έκαψε χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης στον Έβρο.

«Όσο η πυρκαγιά συνεχίζει θα ήταν ανεύθυνο να προβεί ο οποιοσδήποτε σε οριστικό απολογισμό και βιαστικά συμπεράσματα» αναγνωρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση, επισημαίνοντας ότι φέτος είχε προηγηθεί έγκαιρη συντήρηση σημαντικού μέρους δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

«Ωστόσο όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η Πολιτεία θα πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα» συνεχίζει η ανακοίνωση της WWF Ελλάδας.

«Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι τα περιθώρια εξαντλήθηκαν και επιβάλλεται να επανεξεταστεί συνολικά και συλλογικά το υφιστάμενο σύστημα κατάσβεσης, ο σχεδιασμός της πρόληψης και τελικά η επιχειρησιακή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, ιδιαίτερα σε αμιγώς δασικές περιοχές» ανέφερε επίσης.

Αποκαρδιωτικές εικόνες

Το Πάρκο έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα από το δίκτυο Natura.

Ένα μεγάλο τμήμα της προστατευόμενης δασικής έκτασης που φιλοξενεί μια σειρά από σπάνια είδη αρπακτικών πτηνών αλλά και διαφόρων θηλαστικών, ερπετών και ψαριών έχει γίνει κυριολεκτικά στάχτη και οι εικόνες από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου είναι αποκαρδιωτικές.

Οι φωτογραφίες του πρακτορείου SOOC:

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook