Η μεγάλη αλλαγή στην επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: «Σπάει» στα δύο το voucher

η-μεγάλη-αλλαγή-στην-επιδότηση-ηλιακο-1630985

Το allazothermosifona.gov.gr αναμένεται να ανοίξει αύριο καθώς σήμερα βγήκε η απόφαση με τον οδηγό του προγράμματος. Αν και αναμενόταν να ανοίξει σήμερα, υπήρξε μία «μίνι» ανατροπή και οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή λίγες ακόμα ώρες.

Στην προδημοσίευση του προγράμματος στη σελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονιζόταν ότι κάθε δικαιούχος θα λάβει με την αίτησή του ένα voucher.

Η σημερινή δημοσίευση του οδηγού φέρνει ανατροπές καθώς οι δικαιούχοι θα λάβουν τελικά δύο vouchers. Το ένα θα αφορά την επιδότηση αγοράς του προϊόντος και το άλλο την επιδότηση των συμπληρωματικών υπηρεσιών, όπως πιθανότατα η εγκατάστασή του ή η απεγκατάσταση του ενεργοβόρου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

– Η έναρξη υποβολής Αιτήσεων χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους θα ενεργοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023.

– Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται έως την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023, και ώρα 15:00.

Το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά για την:

  • αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες,
  • με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι Ηλεκτρικοί Θερμοσίφωνες χωρητικότητας > 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής ωφελούμενων στο Πρόγραμμα

Δυνητικοί ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην οικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο επιθυμούν να αντικαταστήσουν.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα Φυσικά Πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί προ της 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Προκειμένου να υποβάλλει αίτηση ένα Φυσικό Πρόσωπο θα πρέπει:

– Να διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του.

– Να έχει υποβάλει κατά το έτος αναφοράς (φορολογικό έτος 2021) δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης.

Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ 

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook