Η «μαύρη τρύπα» που εξαφανίζει τους Ρώσους ολιγάρχες – Ο 10ος νεκρός

η-μαύρη-τρύπα-που-εξαφανίζει-τους-ρώ-1517032

Νεκρός βρέθηκε ο 67χρονος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Lukoil, Ραβίλ Μαγκάνοφ. Έπεσε από το παράθυρο του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν στη Μόσχα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του, ενώ η Lukoil εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «σοβαρή ασθένεια»:

«Με λύπη μας ανακοινώνουμε ότι ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PJSC LUKOIL, πέθανε έπειτα από σοβαρή ασθένεια».

Δεν είναι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που έχασε τη ζωή του μέσα στο 2022. Έχουν προηγηθεί ακόμα 9 θάνατοι.

Γιούρι Βορόνοφ

Ο Γιούρι Βορόνοφ, γνωστός επιχειρηματίας στη Ρωσία, βρέθηκε νεκρός στην πισίνα της βίλας του λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αγία Πετρούπολη στις αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με την βρετανική Daily Mail, ο Βορόνοφ ειχε πυροβοληθεί θανάσιμα και βρέθηκε να επιπλέει στην πισίνα του. Ήταν 61 ετών και επικεφαλής μιας εταιρείας logistics που παρείχε υπηρεσίες στη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Gazprom στην Αρκτική.

Αλεξάντερ Σουμπότιν

Νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες βρέθηκε στις 10 Μαΐου ο 43χρονος Αλεξάντερ Σουμπότιν, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Lukoil. Ο ολιγάρχης βρέθηκε νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού ενός σαμάνου, που χρησιμοποιείτο για τελετές βουντού, στην πόλι Μιτίστσι, βορειοδυτικά της Μόσχας, και φέρεται να υπέστη καρδιακή προσβολή.

Σεργκέι Προτοσένια

Στα τέλη Απριλίου βρέθηκε νεκρός ο Ρώσος μεγιστάνας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας, Novatec, ο 55χρονος Σεργκέι Προτοσένια, όπως και η σύζυγός του Νατάλια και η 18χρονη κόρη τους. Την είδηση μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της Ισπανίας, Telecinco. Στα σώματα της μητέρας και της κόρης βρέθηκαν τραύματα από μαχαίρι, ενώ ο πατέρας βρέθηκε κρεμασμένος στο κήπο του σπιτιού, κατά τις διακοπές που έκανε η οικογένεια τις ημέρες του Πάσχα.

Βλαντισλάβ Αβάγιεφ

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, Βλαντισλάβ Αβάγιεφ, η σύζυγος του και η 13χρονη κόρη του βρέθηκαν νεκροί στις 18 Απριλίου. Και στους τρεις βρέθηκαν τραύματα από όπλο. Εικάζεται ότι ο ίδιος πυροβόλησε τη γυναίκα και την κόρη του πριν αυτοκτονήσει, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή της αστυνομίας. Το διαμέρισμά του ήταν κλειδωμένο από μέσα, σύμφωνα με το TASS.

Βασίλι Μελνίκοφ

Σε ένα πανάκριβο διαμέρισμα στο Νίζνι Νόβγκοροντ βρέθηκε νεκρός στις 23 Μαρτίου ο δισεκατομμυριούχος Βασίλι Μελνίκοφ, επικεφαλής της MedStom, πλάι στη σύζυγό του Γκαλίνα και τους δύο μικρούς τους γιους, ηλικίας 10 και 4 ετών, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant. Φέρεται να μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου. Εκτιμάται ότι επίσης σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε.

Μιχαήλ Γουότφορντ

Ο ουκρανικής καταγωγής ολιγάρχης Μιχαήλ Γουότφορντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σάρεϊ της Αγγλίας, στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το BBC. Ο Γουότφορντ, 60 ετών, γεννήθηκε στην τότε Σοβιετική Ουκρανία και «έχτισε» την περιουσία του ασχολούμενος με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την Εσθονή σύζυγό του. Η αστυνομία του Σάρεϊ ανέφερε τότε πως δεν βρίσκει ύποπτες τις συνθήκες θανάτου του.

Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, 61 ετών, μεγαλοστέλεχος του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, βρέθηκε επίσης απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta. Η αστυνομία είπε ότι βρήκε ένα σημείωμα πλάι του. Η εφημερίδα πάντως σε ρεπορτάζ τότε ανέφερε πως ο Τιουλάκοφ είχε ξυλοκοπηθεί άσχημα την παραμονή του θανάτου του.

Λεονίντ Σούλμαν

Στα τέλη του Ιανουαρίου, έναν μήνα πριν την εισβολή στην Ουκρανία, βρέθηκε νεκρός στο εξοχικό του ο Λεονίντ Σούλμαν, επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος στη Gazprom. Επίσης φέρεται να αυτοκτόνησε και να βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας, στο οποίο μάλιστα έλεγε ότι δεν ήθελε να είναι βάρος στην οικογένειά του. Βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, λόγω τραυματισμού στο πόδι του.

Αντρέι Κρουκόφσκι

Υπάρχει επίσης η υπόθεση του Αντρέι Κρουκόφσκι, διευθυντή ενός θέρετρου της Gazprom, που φέρεται να έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε γκρεμό στο Σότσι τον Μάιο. Ήταν 37 ετών. Σύμφωνα με την Kommersant, ο Κρουκόφσκι είχε πάει για πεζοπορία.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook