Η Μαλαισία «έπνιξε» τον κορονοϊό – Τι λέει Έλληνας καθηγητής που ζει στην ασιατική χώρα | Photos

η-μαλαισία-έπνιξε-τον-κορονοϊό-τι-λ-1006225

Την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων, όσο και σε επίπεδο θανάτων σε πολλές χώρες του κόσμου –πλέον και στην Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα- υπάρχει μια χώρα που δείχνει να έχει βρει τον τρόπο να περιορίσει σημαντικά την εξάπλωση του Covid-19 στο ελάχιστο.

Η Μαλαισία, περί ης ο λόγος, δεν έκανε φυσικά κάποιο μαγικό τρικ, ωστόσο έδειξε πως με οργάνωση και σχέδιο, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Τα συνολικά κρούσματα ήταν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 22, με καμία απώλεια ζωής! Είκοσι από τους ανθρώπους που νόσησαν έχουν ήδη αναρρώσει πλήρως και δύο παρέμεναν νοσηλευόμενοι σε σταθερή κατάσταση.

Το σημαντικότερο όμως; Από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 26 του ίδιου μήνα, δεν είχε αναφερθεί κανένα νέο κρούσμα! Πρόκειται για την περίοδο που ο κορονοϊός εξαπλώθηκε ταχύτατα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Την περίοδο που κάθε άλλο παρά «φρέναρε» η εξάπλωση του ιού.

Επτά νέα κρούσματα σε μερικές μέρες

Στις 27 Φεβρουαρίου, οι Αρχές ανακοίνωσαν επισήμως πως και οι δύο που παρέμεναν στο νοσοκομείο ανάρρωσαν πλήρως, ενώ σημειώθηκε το πρώτο νέο κρούσμα μετά από 12 ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 23.

Μια μέρα μετά, στις 28 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκαν δύο ακόμα νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 25, από τους οποίους όπως προαναφέραμε οι 22 έχουν αναρρώσει πλήρως, ενώ σήμερα, 1η Μαρτίου του 2020 ανακοινώθηκαν τέσσερα ακόμα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τους 29.

Νοσηλεύονται συνολικά επτά άνθρωποι και η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή χωρίς να εμπνέει ανησυχία και παρά το γεγονός πως νέα κρούσματα σημειώθηκαν ξανά, έχει σημασία να δούμε το πώς οι Αρχές στην Μαλαισία έχουν καταφέρει τρία σημαντικά πράγματα:

Πρώτον, την επαγρύπνηση και τους ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας.

Δεύτερον, την σωστή ιατρική φροντίδα που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας νεκρός.

Τρίτον, την αναλυτική “χαρτογράφηση” όλων των κρουσμάτων, κάτι που δείχνει πως οι Αρχές έχουν μια πλήρη εικόνα του πώς “κινείται” ο κορονοϊός.

Δείτε το αναλυτικό γράφημα με τα στοιχεία των ανθρώπων που “χτύπησε” ο κορονοϊός (σ.σ. όταν ακόμη τα κρούσματα ήταν 25) κορονοϊός

Ο Έλληνας καθηγητής που ζει στην Μαλαισία μιλά για τον κορονοϊό

Ο Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Χρήστος Κωστόπουλος, εργάζεται στο Curtin University Malaysia, στην πόλη Μιρί και μίλησε στο newsit.gr για την καθημερινότητα στην χώρα που δείχνει να διαχειρίζεται ιδανικά το όλο ζήτημα που ακούει στο όνομα κορονοϊός.

Ο Δρ. Χρήστος Κωστόπουλος έφτασε στην χώρα στις 6 Φεβρουαρίου του 2020, όταν τα πρώτα κρούσματα είχαν ήδη επιβεβαιωθεί. Δηλώνει, μάλιστα, τυχερός διότι οι Αρχές είχαν αποκλείσει όλες τις πτήσεις από και προς Σιγκαπούρη, ενώ εκείνος έφτασε μέσω Ντουμπάι και Κουάλα Λουμπούρ.

«Φτάνοντας στην Κουάλα Λουμπούρ υπήρχαν ομάδες γιατρών και αστυνομικών, περνούσες από έλεγχο θερμικών καμερών. Δεν σου έδινε κάτι την εντύπωση ότι ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός. Με είχαν προειδοποιήσει, πάντως, από το Πανεπιστήμιο πως εάν είχα πυρετό πριν την πτήση θα έπρεπε να πάω σε γιατρό ώστε να έχω τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για να μπω στη χώρα.

“Στην πτήση από το Ντουμπάι προς την Μαλαισία, γίνονταν ψεκασμοί για απολύμανση, κάτι που ήταν απαίτηση των Μαλαισιανών Αρχών”

Φτάνοντας στο Μιρί, επειδή ανήκει στην ξεχωριστή Πολιτεία Σαραγουάκ, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Μαλαισίας και γενικότερα οι Πολιτείες έχουν αρκετές δικαιοδοσίες, ακόμα και στην μεταναστευτική πολιτική, μας έδωσαν από το αεροπλάνο μια φόρμα υγείας για να συμπληρώσουμε τις πληροφορίες σχετικά με το πώς και από πού μπήκαμε στο Σαραγουάκ. Έπρεπε επίσης να κάνουμε μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν ερχόμασταν από την Κίνα, ενώ υπήρχε και μια απαγόρευση στις προσλήψεις Κινέζων», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κορονοϊός και η ζωή στο Πανεπιστήμιο

Όσο για την καθημερινότητα στο Πανεπιστήμιο, τονίζει: «Φτάνοντας στην πόλη Μιρί, μπορώ να πω πως παρά τα κρούσματα, ο κορονοϊός ως ζήτημα δεν ήταν πολύ έντονος. Δεν φορούσαν μάσκες στους δρόμους και από το Πανεπιστήμιο μας ενημέρωσαν πως μάσκα θα πρέπει να φοράς αν έχεις οποιοδήποτε σύμπτωμα, για παράδειγμα βήχα ή φτέρνισμα.

Click4more: Η πτήση “φάντασμα”! Έτσι επέστρεψαν από το Λονδίνο υπό άκρα μυστικότητα οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών

Η μόνη διαφορά ήταν στο campus του Πανεπιστημίου, όπου άνδρες security έκαναν ελέγχους παίρνοντας την θερμοκρασία όλων όσοι έμπαιναν και έβγαιναν. Τις πρώτες εβδομάδες τα μαθήματα δεν είχαν ξεκινήσει, συνεπώς στους χώρους του Πανεπιστημίου ήταν λιγότερα άτομα και η εφαρμογή των μέτρων έγινε κάπως πιλοτικά μέχρι να έρθουν όλοι οι φοιτητές».

Ο κορονοϊός και η αντιμετώπιση φοιτητών από την Κίνα

Συνεχίζοντας, τονίζει: «Όταν ήρθαν οι φοιτητές, παρατήρησα ότι κάποιοι από αυτούς φορούσαν μάσκες. Έχουμε φοιτητές από διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως από την Αφρική, τις γύρω χώρες της Μαλαισίας, αλλά και την Κίνα. Αυτοί οι φοιτητές είχαν πρόβλημα με τις βίζες, καθώς ήταν άδειες οι πρεσβείες των χωρών στην Κίνα, από όπου και έπρεπε να βγάλουν τις βίζες.

Φοιτητές, πάντως, από την Κίνα που δεν ήταν πρωτοετείς, ανανέωσαν κανονικά την βίζα τους. Τους παραλάμβανε ομάδα του Πανεπιστημίου από το αεροδρόμιο, τους μετέφερε σε διαγνωστικό κέντρο για τους απαραίτητους ελέγχους και ακολούθως έμπαιναν σε καθεστώς οικειοθελή καραντίνα. Εφόσον μετά την πάροδο του απαραίτητου χρονικού διαστήματος ήταν όλα καλά με τις εξετάσεις τους, τούς επετράπη να συνεχίσουν κανονικά τις σπουδές τους.

Μέσα στο Πανεπιστήμιο καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μια διαφορά από το γεγονός ότι κάποιοι από τους φοιτητές φορούν μάσκες, από το γεγονός πως λαμβάναμε συνεχώς e-mails με ενημερώσεις για τον κορονοϊό αλλά και με γενικές πληροφορίες για τα κρούσματα στην Μαλαισία.

Επειδή υπήρχε όλη αυτή η πληροφόρηση νιώθαμε καλύτερα γιατί είχες μια ιδέα του πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση και πώς αντιμετωπίζεται».

Ο κορονοϊός δεν σήμανε… πανικό στην πόλη

Μιλώντας, τέλος, για το πώς επηρεάζει ο κορονοϊός την καθημερινότητα στην πόλη, ο Δρ. Κωστόπουλος τονίζει μιλώντας στο newsit.gr: «Στην πόλη δεν επικρατεί πανικός. Έχει τύχει να πάρω ταξί και ο οδηγός να φορά μάσκα. Έχει τύχει να πάω σε καταστήματα και να φορούν μάσκες όλοι οι εργαζόμενοι. Αυτό όμως έχει να κάνει περισσότερο με την δική σου σιγουριά σαν πελάτης παρά με το ότι υπάρχει κάποιος λόγος προστασίας.

Στον δρόμο το ποσοστό ανθρώπων με μάσκες είναι μικρό, γιατί υπάρχει αρκετή ενημέρωση πως τη μάσκα την φοράς αν έχεις κάποιου είδους σύμπτωμα.

Κάποιοι ντόπιοι βέβαια λένε πως φοβούνται να κυκλοφορήσουν ελεύθερα λόγω του ιού. Αλλά γενικότερα η πόλη κινείται με τους φυσιολογικούς ρυθμούς.

Στα σούπερ μάρκετ δεν υπάρχει πανικός, το ίδιο και στα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ μέσα μεταφοράς δεν υπάρχουν πολλά στην πόλη, η οποία είναι μικρή και οι περισσότεροι κινούνται με αυτοκίνητο ή ταξί».

Πώς ο κορονοϊός και η εξάπλωσή του περιορίστηκε στην Μαλαισία;

Η προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός αποδεικνύει τα επίπεδα της αφοσίωσης και του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων οργανισμών στην Μαλαισία στον μεγάλο στόχο.

Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι ο IMR (Institute of Medical Research) που βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών αυτών.

Η «μάχη» για να περιοριστεί ο κορονοϊός ξεκίνησε στην Μαλαισία στις 3 Ιανουαρίου του 2020, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ιολογίας ο οποίος και συμμετέχει στο Ερευνητικό Κέντρο για τις μολυσματικές ασθένειες του IMR, Dr T. Ravindran.

Click4more: Κοροναϊός: Εξετάστηκε ο σύζυγος της γυναίκας, που είναι το πέμπτο κρούσμα

«Ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε στις 3 Ιανουαρίου και στις 21 του ίδιου μήνα έφτασε στα εργαστήρια του IMR το πρώτο δείγμα για τον Covid-19» είπε σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως μέσα σε 5 έως 6 ώρες επιβεβαιώνεται στα εργαστήρια ο κορονοϊός μετά τις απαραίτητες εξετάσεις.

Οι νοσοκομειακές Αρχές εξήραν την συνεισφορά και ιδιωτικών μέσων στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, ενώ πέρα από τις υγειονομικές Αρχές, σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι και το πώς «συμπεριφέρονται» οι δημόσιοι και μη οργανισμοί.

Ένα παράδειγμα είναι το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται ο Δρ. Χρήστος Κωστόπουλος, με την διευθύντριά του, καθηγήτρια Beena Giridharan να μιλά στο newsit.gr παραθέτοντας μια σειρά από μέτρα που αποφάσισε η Διοίκηση ώστε να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

Μέτρα που δείχνουν, σύμφωνα με όσα τονίζει η ίδια, το «πώς ανταποκρίνεται το Curtin University Malaysia, με πλάνο ενεργούς προετοιμασίας που στόχο έχει την ενημέρωση στους κόλπους του Πανεπιστημίου».

Η Beena Giridharan απαριθμεί στο newsit.gr τις αποφάσεις που πάρθηκαν:

«1) Δημιουργήσαμε μια ομάδα για τον Corona Virus 2019 υπό την επίβλεψη των επικεφαλής του Πανεπιστημίου (πριν μετονομαστεί σε Covid-19).

2) Φτιάξαμε μια ιστοσελίδα για να ενημερώνουμε την κοινότητα του campus.

3) Καθιερώσαμε συχνή επικοινωνία με το προσωπικό και τους φοιτητές.

4) Διαμορφώσαμε ένα θεσμικό σχέδιο τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους φοιτητές και τους επισκέπτες, παρέχοντας απολυμαντικά χεριών σε σημεία – κλειδιά όλων των τμημάτων, ενεργοποιώντας υγειονομικές ομάδες, παρέχοντας online εκπαιδευτική υποστήριξη για οποιονδήποτε φοιτητή ή φοιτήτρια θα μπορούσε να επηρεαστεί από ταξιδιωτικούς περιορισμούς, παρέχοντας υποστήριξη για την διαμονή και σίτιση φοιτητών για 14 ημέρες και πολλά ακόμα.

5) Δίνουμε ενημερώσεις στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας με πίνακες που δείχνουν την ροή των φοιτητών.

6) Εντοπίσαμε και κατανείμαμε εγκαταστάσεις για την στέγαση φοιτητών που ενδεχομένως θα έπρεπε να τεθούν σε καθεστώς οικειοθελούς καραντίνας.

7) Διατηρούμε αρχεία σχετικά με τα ταξίδια εργαζομένων και φοιτητών, από και προς την χώρα για την περίοδο Ιανουάριος – Μάρτιος του 2020.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook