Η μάχη του σταυρού στα Χανιά: Μονοσταυρίες, δίδυμα και εκπλήξεις – Πως δούλεψε τελικά το «σύστημα»…

η-μάχη-του-σταυρού-στα-χανιά-μονοσταυρ-1697674

Ούτε η εκτίναξη της ΝΔ ούτε η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δυνατόν να προβλεφθούν σε αυτήν την εκλογική μάχη, πανελλαδικά και κατ’ επέκταση στα Χανια.

Όλα τα άλλα όμως τα είχαμε γράψει εδώ στο zarpanews.gr 3 μέρες πριν τις εκλογές σε άρθρο μας που συζητήθηκε, ταρακούνησε, ενόχλησε και τελικά επιβεβαιώθηκε πλήρως και απόλυτα όπως ήταν αναμενόμενο να συμβεί γιατί βασιζόταν σε ανάλυση στοιχείων και όχι συμπάθειες, αντιπάθειες, εμπάθειες, ή στο τι μας έλεγε η παρέα μας, ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη του σταυρού στα Χανιά: Μονοσταυρίες, δίδυμα και εκπλήξεις…

Η Ντόρα Μπακογιάννη με 16.000 (παρά 1) σταυρούς από τα 36.761 ψηφοδέλτια της ΝΔ, ψηφίστηκε από το 43% των Νεοδημοκρατών στα Χανιά διατηρώντας την πρωτιά με εμφατικό τρόπο.

Μεγάλη νικήτρια και η Σέβη Βολουδάκη η οποία κατάφερε σε λίγες εβδομάδες να πάρει μια τέτοια απόφαση σε μια τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής της και μάλιστα να την υποστηρίξει με τρόπο τέτοιο που και έπεισε τους ψηφοφόρους της ΝΔ στα Χανιά και αναδείχτηκε δεύτερη με αποτέλεσμα να εκλεγεί βουλευτής και ξεπέρασε σε σταυρούς τον εκλιπόντα σύζυγό της, ο οποίος είχε λάβει 12.816 ψήφους τον 2019 έναντι 13.523 της Σέβης.

Εξαιρετική και η επίδοση του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος πρώτη φορά υποψήφιος, έφτασε τους 13.000 (παρά 1) σταυρούς, εκλέγεται βουλευτής με λίστα στην επόμενη βουλή (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) και λόγω του νεαρού της ηλικίας του είναι ένα πρόσωπο που έρχεται για να μείνει στο πολιτικό γίγνεσθαι του νομού.

Πίσω από την δυνατή τριάδα, πολύ πιο χαμηλά και με τα μισά ψηφοδέλτια από τον τρίτο, κατατάχθηκε ο πρώην αν. υπουργός, πρώην βουλευτής και πρώην πρύτανης, Βασίλης Διγαλάκης. Η  αποτυχία των θεμάτων στα οποία αναμίχθηκε  (νέα σχολεία στην Κίσσαμο, κολυμβητήριο στα Κουνουπιδιανά) ήταν δεδομένο ότι θα του στοίχιζαν εκλογικά, ενώ είναι αξιοσημείωτη η μη αναγνωσιμότητα του συγκεκριμένου υποψηφίου, ο οποίος παρά τις θέσεις ευθύνης στις οποίες βρέθηκε φαίνεται πως δεν κατάφερε να τον προσέξουν οι ψηφοφόροι. Η απουσία του ονόματός του από τις πολιτικές συζητήσεις ήταν εκκωφαντική εξάλλου και η εκλογική του αποτυχία μετρημένη και αναμενόμενη.

Αντίθετα, ο Γιάννης Κασσελάκης, παρότι διατέλεσε βουλευτής για λίγες μόλις εβδομάδες, τα πήγε εξαιρετικά, με 5.000 σχεδόν σταυρούς, πολύ κοντά στον τέταρτο, αποτέλεσμα ενδεικτικό της συνολικής του αξιοπρεπέστατης διαδρομής και πορείας.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στην Λία Ντερμανάκη, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις με την προεκλογική της παρουσία και παρά την «μάχη του σταυρού» που έδιναν οι μεγάλοι του ψηφοδελτίου, κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 2.500 σταυρούς, καταγράφοντας μια καταπληκτική επίδοση που μένει στο βιογραφικό της.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον πληγωμένο ΣΥΡΙΖΑ η στρέβλωση στην εικόνα της σταυροδοσίας μιλά από μόνη της και είναι εκκωφαντική. Σε τοπικό επίπεδο, το κόμμα έχασε 13.206 ψηφοδέλτια και μια φαινομενικά προσωπική επιτυχία είναι η άλλη όψη της αποτυχίας.

Στο ΠΑΣΟΚ

Σεμνά, αθόρυβα αλλά ταυτόχρονα με δυναμισμό και λόγο ουσίας, η Λίτσα Κουρουπάκη αναδείχτηκε πρώτη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στα Χανιά με 3.037 σταυρούς ενώ η συνολική εικόνα του ψηφοδελτίου αντικατοπτρίζει τον αξιοπρεπή προεκλογικό αγώνα μέχρι την κάλπη.

Στο ΚΚΕ

Ιστορικό το αποτέλεσμα της Κυριακής για το ΚΚΕ που εκλέγει βουλευτή στα Χανιά για πρώτη φορά μετά το 1989 όταν είχε εκλεγεί με τον Συνασπισμό της Αριστεράς ο μετέπειτα υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.

Η προοπτική της εκλογής του Αλέκου Μαρινάκη, πιθανότατα να κινητοποιήσει και άλλο κόσμο εκτός ΚΚΕ να στηρίξει το κόμμα.

 

Όλοι πήραν

Πάντως από την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ επωφελήθηκαν όλοι. Ακόμα και τα κόμματα που έμειναν την Κυριακή εκτός βουλής και ειδικά τα αριστερά, φαίνεται πως έπεισαν με το πρόγραμμά τους ένα κομμάτι των ψηφοφόρων καθώς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας έφτασαν πολύ κοντά σε σταυρούς με την Ελληνική Λύση και τοπικά όπως έφτασαν και πανελλαδικά κοντά στο 3%.

ΖΑΡΠ…

One thought on “Η μάχη του σταυρού στα Χανιά: Μονοσταυρίες, δίδυμα και εκπλήξεις – Πως δούλεψε τελικά το «σύστημα»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook