Η Μάχη της Κρήτης σε δύο εκθέσεις στα Χανιά – Εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή | Photos

Δύο εκθέσεις εγκαινιάστηκαν χθες, Σάββατο 15 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για την 80η Επετείου της Μάχης της Κρήτης. Τις εκθέσεις εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού της Μάχης της Κρήτης και η Εντεταλμένη Σύμβουλος στον Τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, κα Σοφία Μαλανδράκη-Κρασουδάκη, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον Τομέα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στην Π.Ε. Χανίων.

Η πρώτη έκθεση εγκαινιάστηκε στις 18:30, στην Πύλη Σαμπιονάρα, παρουσία των επιμελητών κ. Λευτέρη Λαμπράκη και Μαρίας Μιχελογιάννη. Η έκθεση παρουσιάζει υλικό εποχής, φωτογραφίες, μαρτυρίες από την Κρήτη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, με πρωτοσέλιδα εφημερίδων και αποκόμματα, περιοδικά, βιβλία και ντοκουμέντα. Ιδιαίτερης σημασίας ντοκουμέντο αποτελεί γερμανικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των Γερμανών στην Κρήτη. Η έκθεση συνοδεύεται από την προβολή δύο σπάνιων δεκαλέπτων φιλμ 16 mm, επίκαιρα γερμανικής προπαγάνδας, ντοκιμαντέρ και επίκαιρα με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, όπως επίσης και Προφορικές Μαρτυρίες, υλικό του Προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία». Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ – Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

Η δεύτερη έκθεση εγκαινιάστηκε στις 19:30, στο Γιαλί Τζαμισί, παρουσία του καλλιτέχνη και επιμελητή της, κ. Δημήτρη Αστερίου, και της ηθοποιού Στελλίνας Ιωαννίδου, η οποία ανάγνωσε κείμενο του Κριτικού Τέχνης, Λεοντίου Πετμεζά. Η έκθεση παρουσιάζει 30 μεταλλικές στήλες—Κρήτες Μαχητές—, και 50 πορτραίτα, έργων ζωγραφικής του Δ. Αστερίου, που σκοπό έχουν να καταδείξουν την αέναη πάλη του ανθρώπινου πνεύματος κατά του φασισμού και να τιμήσουν όλους εκείνους που υπέφεραν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στη μάχη αυτή, τότε και σήμερα. Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων – Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Οι δύο εκθέσεις θα είναι ανοικτές για το κοινό, καθημερινά κατά τις ώρες 10.00 – 14.00 & 18.00 – 22.00 έως και την Κυριακή 30 Μαΐου 2021.

Με την ευγενική χορηγία της Εταιρείας «PNEVMATIKAKIS WINERY».

zarpanews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒίντεο-ντοκουμέντο από την ψυχρή εκτέλεση στη Μεταμόρφωση
Επόμενο άρθροΧανιά | Δωρεάν ξενάγηση την Τρίτη στο Νεώριο Μόρο και μέχρι τον Φάρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ