Η ληστεία του αιώνα στη Δρέσδη – Άρπαξαν θησαυρούς αξίας 1 δις ευρώ από Μουσείο

η-ληστεία-του-αιώνα-στη-δρέσδη-άρπαξα-958227

Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες συλλογών έργων τέχνης στη μεταπολεμική Ιστορία της Ευρώπης πραγματοποίησαν κλέφτες που αφαίρεσαν εκατοντάδες αντικείμενα συνολικής αξίας μέχρι ένα δισεκατομμύριο ευρώ από Μουσείο της Δρέσδης.

Η γερμανική αστυνομία αναζητά τους δράστες που εισέβαλαν στον «Πράσινο Θόλο» μέσω ενός μικρού παραθύρου, αφού προκάλεσαν φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες προκαλώντας διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και τους συστήματος συναγερμού.

Σύμφωνα με την Bild, οι κλέφτες φαίνεται να έβαλαν στο στόχαστρο τη συλλογή κοσμημάτων. Η αστυνομία αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη συνέντευξη Τύπου.

Ο πρωθυπουργός της Σαξονίας δήλωσε συντετριμμένος από το γεγονός. «Δεν ληστεύτηκε μόνο η γκαλερί έχει ληστέψει, αλλά και οι Σάξονες» είπε για να προσθέσει ότι δεν μπορεί κανείς να καταλάβει την ιστορία του κρατιδίου χωρίς τη συλλογή του συγκεκριμένου μουσείου ή των κρατικών συλλογών.

«Οι θησαυροί που μπορεί κανείς να βρει εκεί, όπως και στο Residence Palace, συλλέγονται από τους κατοίκους της Σαξονίας εδώ και πολλούς αιώνες» πρόσθεσε.

Ο «Πράσινος Θόλος» αποτελείται από 10 δωμάτια γεμάτα με περίπου 3.000 είδη κοσμημάτων και αναγνωρισμένων αριστουργημάτων. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αποκαταστάθηκε ανοίγοντας ξανά για το κοινό το 2006.

Ένας από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς είναι το «πράσινο διαμάντι» της Δρέσδης, που τώρα βρίσκεται ως δάνειο μαζί με άλλα πολύτιμα κομμάτια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ληστεία στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, μετά την κλοπή ενός γιγαντιαίου νομίσματος 100 κιλών και 24 καρατίων, αξίας 3,6 εκατομμυρίων ευρώ, από το Μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017.

Πηγή: efysn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook