Η λίμνη στην Κρήτη που θυμίζει… κινηματογραφικό σκηνικό – Μοναδική ομορφιά | Photos

Η κρητική γη κρύβει αμέτρητες συγκινήσεις και εκπλήξεις, που σίγουρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη. Πέρα από τις ονειρικές ακρογιαλιές η φήμη των οποίων ταξιδεύει την υπέροχη Μεγαλόνησο στα πέρατα του κόσμου και τα γραφικά χωριουδάκια που συστήνουν στην αυθεντική ουσία της Κρήτης, ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι πραγματικά απερίγραπτος.

Ανάμεσα, λοιπόν, σε όσα αξίζει να ανακαλύψει κανείς επισκεπτόμενος το αγαπημένο νησί και η Λίμνη Ζαρού, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, που μοιάζει να καθρεφτίζει στα νερά της τον επιβλητικό, ορεινό όγκο που ορθώνεται ακριβώς από πάνω της.

Η γαλήνια λίμνη Ζαρού συναντάται στο νομό Ηρακλείου, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου, και μοιάζει με μια υδάτινη, κρυστάλλινη αγκαλιά στα νερά της οποίας καθρεφτίζεται όλη η επιβλητικότητα και η αγριάδα του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη.

Το ανέγγιχτο φυσικό τοπίο της πλανεύτρας κρητικής γης σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση συνθέτουν έναν παρθένο τόπο, που σε πολλούς δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο κινηματογραφικό σκηνικό.

Στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, μόλις 1 χλμ. βόρεια από το ομώνυμο γραφικό χωριό, η τεχνητή λίμνη είναι γνωστή και ως Βοτόμος, μια ονομασία γνωστή στους ντόπιους από την ομώνυμη εταιρεία εμφιάλωσης ενός εκ των διασημότερων νερών στην Κρήτη. Η ονομασία Ζαρός προέρxεται από το μόριο Ζα, δηλαδή πολύ, και το ρήμα ρέω, δηλαδή το μέρος που ρέει πολύ νερό.

Μέχρι το 1987 η λίμνη ήταν ένας μικρός υδροβιότοπος που σχηματιζόταν από τον κρατήρα της πηγής Βοτόμου. Η σημερινή της μορφή οφείλεται στην ανάπλαση της περιοχής από την Δασική Υπηρεσία το 1987, η οποία δημιούργησε την τεχνητή λίμνη προκειμένου να συγκρατούνται τα νερά της πηγής.

Από την λίμνη ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στο φαράγγι του Αγίου Νικολάου, το οποίο μετά από 5 χλμ. πεζοπορίας καταλήγει στο πρινόδασος του Ρούβα.

Στο χώρο της λίμνης ο επισκέπτης μπορεί να ξαποστάσει απολαμβάνοντας τον καφέ του ή ένα παγωτό, νόστιμα σνακ και φαγητό με συντροφιά την υπέροχη θέα στην υδάτινη αγκαλιά της.

newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ