Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χανίων για την πρόταση Μαρινάκη – «Όχι στην οικειοποίηση του έργου του Μίκη»

η-λαϊκή-συσπείρωση-δήμου-χανίων-για-τη-1608995

Ανακοίνωση για την πρόταση του Βαγγέλη Μαρινάκη να χρηματοδοτήσει το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χανίων:

«Η αδιαφορία τόσο της κυβέρνησης, όσο και του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στη χρηματοδότηση ενός τόσο απαραίτητου για τον Ελληνικό λαό έργου, όπως αυτό της μετατροπής της οικίας Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη σε μουσείο, αποτελεί πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα. Φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ουσιαστική και με όλους τους τρόπους δυνατότητα να μπορεί ο ελληνικός λαός να επισκέπτεται και να έρχεται σε επαφή με την διαδρομή και με το μεγαλειώδες έργο του Μίκη στον χώρο που μεγάλωσε ο ίδιος και η οικογένειά του.

Μπροστά αυτή την κατάσταση, η όποια δημοτική αρχή του Δήμου, που ο Μίκης επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία, οφείλει να διεκδικεί συνεχώς με το μεγαλύτερο δυνατό σθένος την ουσιαστική χρηματοδότηση του έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τόσα χρόνια, οι ενέργειες για τη μετατροπή της οικίας σε μουσείο, έχουν περιοριστεί σε κατάθεση από τον Δήμο Χανίων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης της μουσειολογικής μελέτης που είχε εγκρίνει ο ίδιος ο Μίκης.

Και αυτή κατατέθηκε «ψαλιδισμένη», αφού από προβλεπόμενο κόστος εργασιών 700 χιλιάδων ευρώ ζητήθηκε χρηματοδότηση μόλις για 348 χιλιάδες. Πέραν της απαράδεκτης απόρριψής του από το Υπουργείο ως μη επιλέξιμο έργο, δεν έχει γίνει καμία άλλη κίνηση για τη χρηματοδότηση ενός έργου τόσο απαραίτητου για την ανάδειξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Αντί αυτού, για εμάς αποτελεί απαράδεκτη και προσβλητική ενέργεια η ταχύτητα και το σθένος με το οποίο η δημοτική αρχή του Δήμου Χανίων προσπάθησε να φέρει ως «σωτήρες» για την χρηματοδότηση του μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά, τους εφοπλιστές. Μετά την κατάθεση του αιτήματος από τους εφοπλιστές Βαγγέλη Μαρινάκη και Ξενοφώντα Κωσταντινίδη, η δημοτική αρχή εισήγαγε το θέμα της αποδοχής της δωρεάς εκτός ημερήσιας διάταξης, ως έκτακτο και κατ΄ επείγον.

Μετά την απόσυρση του θέματος, από την παρέμβαση τόσο των Δημοτικών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσο και Δημοτικών Συμβούλων από άλλες παρατάξεις, το θέμα θα συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή στις 17/1/2023. Η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χανίων, όπου δεν υπάρχει αντιπροσώπευση από όλες τις παρατάξεις, αναδεικνύει τη «βιασύνη» της Δημοτικής Αρχής να το περάσει χωρίς καμία διαβούλευση, για να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις.

Δεν μπορούν να κρυφτούν οι τεράστιες ευθύνες για την χρόνια απραξία της κεντρικής, περιφερειακής και τοπικής διοίκησης απέναντι στο αναγκαίο έργο δημιουργίας του μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη στον Γαλατά, αλλά και άλλων ουσιαστικών και αναγκαίων έργων πολιτισμού. Φαίνεται ότι αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση τα ληστρικά προνόμια, ο πακτωλός επιδοτήσεων, οι πάνω από 50 φοροαπαλλαγές που παρέχουν όλες οι κυβερνήσεις στους εφοπλιστές, εδώ και χρόνια.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το υπουργείο πολιτισμού, την περιφερειακή αρχή και την δημοτική αρχή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσουν ουσιαστικά τους Θεοδωράκηδες όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, χρηματοδοτώντας τα αναγκαία έργα για τη δημιουργία του μουσείου. Είναι ευθύνη των Χανιωτών, που έχουμε την τιμή να έχουμε στον τόπο μας την τελευταία κατοικία του Μίκη, να διαφυλάξουμε τόσο το έργο του όσο και την υστεροφημία του. Με σεβασμό στη μνήμη και τη θέληση του ίδιου του Μίκη, να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια να οικειοποιηθεί οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ένα έργο που αποτελεί υποχρέωση του κράτους να υλοποιήσει.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Χανίων:

Βουρλάκης Νίκος

Λουτσέτης Μπάμπης»

zarpanews.gr

One thought on “Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χανίων για την πρόταση Μαρινάκη – «Όχι στην οικειοποίηση του έργου του Μίκη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook