Η κυβέρνηση δεν βλέπει κανέναν λόγο ανησυχίας, αλλά τρέχει να βρει σιρόπια και εισπνεόμενα φάρμακα για παιδιά

η-κυβέρνηση-δεν-βλέπει-κανέναν-λόγο-αν-1601336

Αν και κατά τον υπουργό Υγείας δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην χώρα μας με την έλλειψη φαρμάκων και συνεπώς δεν πρέπει να ανησυχούμε, ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι ξεκίνησε ένα σαφάρι για να βρούμε παιδιατρικά φάρμακα, σιρόπια και εισπνεόμενα που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως στην κυβέρνηση ήξεραν από το Σεπτέμβριο ότι αναμένονται ελλείψεις καθώς υπήρχαν προβλέψεις για τις λοιμώξεις και συγκεκριμένα ότι θα είχαμε κύμα νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χρονιές πριν την πανδημία.

Έτσι, τώρα οι αρμόδιοι τρέχουν άρον – άρον να καλύψουν τις ελλείψεις με τα παιδιά να μένουν χωρίς φάρμακα. Καμπανάκι όμως είχε χτυπήσει και τον Οκτώβριο όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε επείγον Δελτίο Τύπου το οποίο κοινοποίησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις αρμόδιες Αρχές, για ελλείψεις σε περισσότερα από 400 σκευάσματα.

Κατά τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ωστόσο, το επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η σταδιακή ομαλοποίηση των φαρμάκων για τα παιδιά και κυρίως για τα εισπνεόμενα.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Φιλίππου ο οποίος αν και δεν υπάρχει ίχνος παιδιατρικών στα φαρμακεία θεώρησε ότι «η κριτική είναι άδικη».

Ειδικά για τα σιρόπια παρακεταμόλης είπε ότι φέτος αυξήθηκε η διάθεση κατά 34%, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ φταίμε είπε ότι εμείς φταίμε για την σημερινή κατάσταση καθώς:

  • 1) Όλοι μας θέλαμε να βγούμε έξω χωρίς προστατευτικά μέτρα και έτσι έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ιώσεων
  • 2) Η αύξηση συνέπεσε την περίοδο των γιορτών και η προμήθεια της αγοράς είναι περιορισμένη λόγω του ότι υπολειτουργούν οι φαρμακαποθήκες

«Παγκόσμιο πρόβλημα»

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε το πρόβλημα παγκόσμιο και κατηγόρησε τις ελλείψεις πρώτων υλών και το ενεργειακό κόστος για τη μείωση της παραγωγής.

«Το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και συγκεκριμένα σε μία κατηγορία φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω παραλλήλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων και αναπνευστικών και αποφρακτικών συσκευών που είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε:

«Το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα οφείλεται λόγω της μειωμένης παραγωγής απότοκο της πανδημίας του Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτων υλών, της δέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν πρώτες ύλες όπως η Κίνα και η Ινδία και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων. Χαρακτηριστικά στις συγκεκριμένες δραστικές υπάρχει αύξηση στις πωλήσεις από πέρυσι από 25 έως 40%, πράγμα που δείχνει ότι είχαμε εκτιμήσει την αυξημένη ζήτηση».

Ο κ. Πλεύρης επέμεινε ότι: «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες με πολύ πιο ακριβά φάρμακα όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. διότι έχουμε ισχυρή Ελληνική εγχώρια παραγωγή και μπορούμε να τροφοδοτούμε την αγορά με γενόσημα φάρμακα των δραστικών ουσιών που είναι σε έλλειψη. Το ότι έχουν ελλείψεις χώρες με ακριβά φάρμακα αποδεικνύει ότι το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα τιμών ή εξαγωγών αλλά παραγωγής».

«Κανένας λόγος ανησυχίας»

Ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως «τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα, εκτός από κάποιες που υπήρχαν διαχρονικά και το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Το πρόβλημα μάλιστα αφορά καθυστέρηση στην τροφοδοσία και όχι μόνιμη έλλειψη. Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα.Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η επάρκεια των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη».

Τι ισχύει με τις αυξήσεις τιμών

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης «μεγάλη κουβέντα γίνεται παράλληλα αναφορικώς με τυχόν αύξηση τιμών στα φάρμακα»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ. δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει στην συζήτηση αύξησης τιμών των φαρμάκων», πρόσθεσε ο Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Αντιθέτως, το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που υπάρχουν από την φαρμακοβιομηχανία και σε προϋπολογισμό 920 εκ. πήραμε 450 εκ εκπτώσεις».

«Αυτό το οποίο έχει αποφασισθεί από το καλοκαίρι στα μέτρα, τα οποία ήδη είχαν ληφθεί για να παραμείνουν τα φθηνά φάρμακα, είναι ότι στα πολύ φθηνά φάρμακα κυρίως δηλαδή στα Ελληνικά γενόσημα που οι τιμές τους μπορεί να είναι από κάποια λεπτά έως λίγα ευρώ να υπάρχει διόρθωση τιμής όταν το κόστος του προϊόντος είναι μεγαλύτερο και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την Ελληνική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα στην επάρκεια και οδηγώντας σε ακριβότερες θεραπείες. Οι τυχόν αυτές αυξήσεις μερικών λεπτών δεν επιβαρύνει τον ασθενή καθώς, συνήθως, απευθύνεται σε φάρμακα που δεν υπάρχει καν συμμετοχή», συμπλήρωσε.

Τα νέα μέτρα – Θα συνταγογραφούνται τα φάρμακα σε έλλειψη

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε πως στη συνάντηση που είχαμε με όλους όσους εμπλέκονται στην τροφοδοσία της κοινότητας με φάρμακα ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Έτσι, πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τυχόν διατήρηση αποθέματος, ελέγχονται και εννέα (9) μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο Νόμος και τροφοδοτούν ομαλά την αγορά.

Ο ΣΦΕΕ μας διαβεβαίωσε ότι θα έχει την πλήρη συνεργασία, ώστε να τροφοδοτείται επαρκώς η Ελληνική αγορά με όλα τα φάρμακα των πολυεθνικών.

Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ εντείνεται η παραγωγή από τα Ελληνικά εργοστάσια γενοσήμων φαρμάκων στις δραστικές που παρουσιάζουν έλλειψη και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία διότι το τελευταίο τρίμηνο σε συνεχείς συνεννοήσεις με το Υπουργείο έχει αυξήσει την παραγωγή για να τροφοδοτείται η κοινότητα με τα Ελληνικά γενόσημα.

Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη να γνωρίζουν οι πολίτες ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια, ώστε να προμηθεύονται αυτά ως υποκατάστατα. Ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ενημερώνονται και οι ιατροί για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να συνταγογραφούν και να προτείνουν φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας που δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

Επιπλέον τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Προσοχή αυτό δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία.

Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα που αφορά σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, ειδικά στα παιδικά λόγω έξαρσης των παιδικών λοιμώξεων και της ιδιαίτερης μορφής που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα, αντιμετωπίζεται πλήρως με τα υποκατάστατα γενόσημα φάρμακα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας αυτών των φαρμάκων στην Ελληνική αγορά.

Για τα φάρμακα τα οποία έχουν πλήρη εξάρτηση με τις πρώτες ύλες της Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν στην χώρα, όπως μπορεί να είναι κάποια αναπνευστικά ή αποφρακτικά, όπου και ο ίδιος ο μηχανισμός της πρώτης ύλης εισάγεται, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες που γίνονται από τον ΙΦΕΤ για έκτακτες εισαγωγής, ώστε να περιορισθούν οι ελλείψεις.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook