Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές στην Θεσσαλονίκη

η-κυβέρνηση-αποφάσισε-να-επιτάξει-ιδι-1132594

Για το Τυπογραφείο έχει φύγει ήδη η απόφαση για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την λήξη του τελεσίγραφου και των συζητήσεων που προηγήθηκαν με τον κλάδο και απέβησαν άκαρπες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ.»

Το θέμα ανέδειξε το απόγευμα της Πέμπτης το iEidiseis με τον πρόεδρο ΠΕΙΚ, Γρηγόρη Σαραφιανό να μας αποκαλύπτει τους λόγους άρνησης του κλάδου να παραχωρήσουν τις 200 κλίνες για νοσηλείες COVID-19.

Οι λόγοι αυτοί είναι:

-Οι κλινικές αυτές της Θεσσαλονίκης είναι μικρές μονάδες στο κέντρο της πόλης με κτηριακές υποδομές που δεν επιτρέπουν την απομόνωση. Είναι αδύνατον να νοσηλεύουν ασθενείς με άλλες ασθένειες που δημιουργούν ανοσοκαταστολή, όπως είναι οι νεφροπαθείς, και να βάλουν στο διπλανό δωμάτιο ασθενή με κορωνοϊό.

-Δεν έχουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για ασθενείς με σοβαρά πνευμονολογικά, καρδιολογικά και λοιπά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθώς δεν έλαβαν μέρος στις νοσηλείες του πρώτου κύματος.

-Επιπλέον οι μονάδες δεν έχουν ως επιχειρήσεις την οικονομική ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν άμεσα στις νοσηλείες αυτά καθώς μόνο τα οξυγόνα και τα φάρμακα για τους ασθενείς με COVID-19 είναι απλησίαστα για αυτούς.

Μάλιστα, όπως μάς είπε ο κ. Σαραφιανός, ο ίδιος πρότεινε στο γενικό γραμματέα του ΥΥΚΑ που είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για συζητήσεις και αυτοψία, να νοσηλεύσουν στις ιδιωτικές κλινικές περιστατικά μη COVID-19 και από δημόσια νοσοκομεία στις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας, ώστε να αποσυμφορηθούν αυτά και να προσφέρουν εξειδικευμένη νοσηλεία στα περιστατικά με κορωνοϊό.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, τόνιζε ότι δεν είναι δυνατόν η εξαίρεση κάποιων από την μάχη κατά του κορονοϊού… Δεν είναι δυνατόν να κάνουν εφημερίες- κόλαση το Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ, να φτάνουν στην Θεσσαλονίκη νοσηλευτές για βοήθεια από όλη την χώρα, να επιστρατεύονται χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης για διασωληνωμένους, να ετοιμάζονται βαγόνια τραίνων και να επιστρατεύονται ιδιώτες γιατροί και συνταξιούχοι, αλλά να μην προσφέρουν τα αντίστοιχα στη μάχη οι έχοντες μονάδες υγείας…

Η σωστή πρακτική βρίσκεται κάπου στη μέση και κανείς μη ειδικός δεν δικαιούται να έχει άποψη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα από τη Λάρισα και πάνω ζει έναν ασύμμετρο πόλεμο και οι ώρες είναι ευθύνης και αποφάσεων!

Το έγγραφο του υπουργείου Υγείας που αποκάλυψε το iEidiseis και ζητούσε την επίταξη 200 κλινών από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook