Η Κρήτη το χειμώνα: 5+2 πράγματα που μπορείς να απολαύσεις καλύτερα

η-κρήτη-το-χειμώνα-52-πράγματα-που-μπορε-1652547

Η Κρήτη είναι ιδανική για επίσκεψη τους μήνες όπου δεν κατακλύζεται από τουρίστες. Οι λόγοι πολλοί. Συγκεντρώσαμε μερικά από όσα ωραία κι ενδιαφέροντα μπορείτε να κάνετε στη «λεβεντογέννα», όταν δεν είναι καλοκαίρι.

Επίσκεψη στα Σφακιά. Ήρεμο ψαροχώρι μόλις 75 χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων. Γραφικά καλντερίμια για περπατάδες, ψάρεμα (για όσους το κατέχουν) και ανάβαση στα όρη, είναι μερικά από όσα προσφέρει η διάσημη αυτή περιοχή. Στην πραγματικότητα, ο δήμος είναι ο πιο αραιοκατοικημένος σε όλη την Ελλάδα (έκταση 468 τ.χλμ., πληθυσμός 2484 κάτοικοι). Περιλαμβάνει τα χωριά: Χώρα Σφακίων, Ανώπολη, Άγιος Ιωάννης, Αγία Ρουμέλη, Ασφένδου, Λουτρό, Πατσιανός, Σκαλωτή, Ιμπρος, Ασκύφου και Φραγκοκάστελλο.

Βασικό χαρακτηριστικό σε όλη την περιοχή, η φυσική ομορφιά του άγριου ορεινού τοπίου, η οποία συνδυάζεται μοναδικά με τη θάλασσα. Τα Σφακιά περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της οροσειράς Λευκά Όρη ή Μαδάρες με ψηλότερη κορυφή τις Πάχνες (2454 μέτρα). Όσο για το πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου Σφακίων, αυτό βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων µε υψόµετρο 800µ. και είναι το χωριό Ασκύφου. Από το χωριό Φραγκοκάστελλο μπορείτε να δοκιμάσετε να διασχίσετε το φαράγγι Ίµπρος, το οποίο είναι µικρό και βατό στη διάσχισή του. Η είσοδος βρίσκεται λίγο µετά το ομώνυμο χωριό.

Βόλτα στο χωριό Μαργαρίτες, 27 χλμ από το Ρέθυμνο. Το χωριό που βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μέτρων, είναι αλλιώς γνωστό και ως «χωριό των πιθαράδων». Εδώ χτυπάει η καλλιτεχνική πλευρά της δυτικής Κρήτης μιας και οι Μαργαρίτες είναι κέντρο αγγειοπλαστικής στην περιοχή, ένα από τα μεγαλύτερα μάλιστα της Ελλάδας. Το αργιλώδες χώμα είναι το μεγάλο προνόμιο που οδήγησε σε αυτή την παράδοση. Σήμερα, μια βόλτα στο χωριό αποκαλύπτει αμέτρητα διακοσμητικά, γλάστρες και πιθάρια σε κάθε γωνιά του κουκλίστικου οικισμού- τοίχους, αυλές και πλατείες. Εδώ θα δείτε και άφθονα ενετικά και βυζαντινά κτίσματα αλλά και σπίτια με σκαλιστές πόρτες.

Η περιοχή ήκμαζε πολιτιστικά για αιώνες, από την αρχή της Ενετοκρατίας, ενώ στο χωριό αυτό γεννήθηκε και ο ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου, Γαβριήλ Μαρινάκης, πρωταγωνιστής της ανατίναξης του μοναστηριού που έγινε το 1866 στο όνομα της ελευθερίας. Κάντε μια στάση στις εξής εκκλησίες: στην αναπαλαιωμένη Ιερά Μονή Σωτήρος Χριστού και Αγίου Γεδεών από τον 16ο αιώνα και στον Άγιο Ιωαννή τον Θεολόγο με το πέτρινο τέμπλο. Έξω από τις Μαργαρίτες βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία ολόκληρου του νομού Ρεθύμνου, ο υστερομινωικός θολωτός τάφος που χρονολογείται από το 1350 π.Χ.

Επίσκεψη στη Μηλιά στον νομό Χανίων. Ένας ορεινός οικισμός που μοιάζει να έρχεται από άλλη εποχή – σημειώστε πως δεν μπορείτε να μπείτε με το αυτοκίνητο σας στο κέντρο του χωριού. Το ενδιαφέρον είναι πως στο χωριό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα παρά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους κατά τις βραδινές ώρες. Όλα εδώ δουλεύουν με ηλιακό ρεύμα.

Αν βρεθείς στην Κρήτη το χειμώνα, το συγκεκριμένο χωριό είναι η χαρά του φυσιολάτρη και του πεζοπόρου με διαδρομές και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν από μαγειρικά σεμινάρια μέχρι πολυήμερα προγράμματα που διοργανώνονται από τους δημιουργούς του χωριού. Must, η επίσκεψη στην ομώνυμη ταβέρνα μέσα στο δάσος, με την υπέροχη θέα και το φαγητό από αγνά υλικά. Οι ξενώνες στο χωριό είναι ζεστοί, παραδοσιακοί και ευρύχωροι, ενώ είναι δημιουργημένοι στα πρότυπα των πετρόκτιστων σπιτιών που προϋπήρχαν από τον 15ο αιώνα.

Βόλτα στον Ομαλό. Το πολύ μικρό χωριό βρίσκεται στη μέση του ομώνυμου οροπεδίου, 40 χιλιόμετρα νότια των Χανίων. Είναι η ιδανική βάση για να επισκεφτείτε το φαράγγι της Σαμαριάς, μιας και η είσοδος του μεγαλύτερου φαραγγιού της Ευρώπης, βρίσκεται μόνο 5 χιλιόμετρα μακριά. Ιδανικό μέρος επίσης για να γευτείτε πεντανόστιμα κρέατα, εκλεκτή γραβιέρα, μυζήθρα αλλά και το διάσημο κρητικό πιλάφι.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα κυκλικό κομμάτι γης, ανάμεσα στις ψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων, που το ύψος τους κυμαίνεται από 1.000 έως 1.250 μέτρα. Σε αυτό το γόνιμο έδαφος, οι ντόπιοι καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα, ιδιαίτερα μήλα, δημητριακά και πατάτες. Ο Ομαλός είναι επίσης γνωστός για τα «μιτάτα», μικρά παραδοσιακά κτίσματα, όπου παράγεται το γνωστό τοπικό τυρί με τις παλιές, φυσικές μεθόδους.

Βόλτα στην πόλη και στο Κάστρο του Ρεθύμνου. Must σημείο για επίσκεψη, χειμώνα-καλοκαίρι με τον τόνο τον χειμώνα να τον δίνουν οι φοιτητές. Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου θα θαυμάσετε βενετσιάνικες κρήνες, αρχοντικά, μια πολύ ζωντανή πλατεία, ναούς αλλά και ενδιαφέροντα μουσεία. Το αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης είναι όμως η Φορτέτζα, το βενετσιάνικο κάστρο του 16ου αιώνα στο λόφο του Παλιόκαστρου.

Εκδρομή στα Ανώγεια Ρεθύμνου. Εδώ χτυπάει η παράδοση της κρητικής μουσικής. Αλλά θα δείτε από κοντά και υπέροχα υφαντά και θα απολαύσετε τον καφέ σας σε κάποιον παραδοσιακό καφενέ. Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία τους, που είναι χτισμένα δηλαδή σε ανώγειο μέρος, σε υψόμετρο 790 μέτρων. Το κλίμα τους είναι σχετικά κρύο, λόγω του υψομέτρου, με χιονισμένους χειμώνες και δροσερές νύχτες τα καλοκαίρια. Σημειώστε πως οι Ανωγειανοί, είναι ιδιαίτερα γνωστοί για την σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν στον Τουρκικό και Γερμανικό στρατό, γι’ αυτό και το χωριό κάηκε ολοσχερώς, δύο φορές από τους Τούρκους και μία από τους Γερμανούς

Μιλάμε για τον γενέθλιο τόπο για πολλούς ξεχωριστούς μουσικούς και καλλιτέχνες, όπως τον Νίκο Ξυλούρη και τον Ψαραντώνη, άρα και για το κατάλληλο μέρος για να ακούσετε παραδοσιακή κρητική μουσική στον τόπο γέννησης της, με τις συναυλίες και τις μουσικές βραδιές να είναι συχνές.

Ταξίδι τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια πίσω, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Το εντυπωσιακό παλάτι του Βασιλιά Μίνωα είναι το βασικό «όχημα» της περιήγησης στη μινωική εποχή. Σημειώστε πως στο νεοσύστατο αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, θα δείτε σπάνια ευρήματα αλλά και διαδραστικές εκθέσεις για την ιστορία του τόπου από το 3000 π.Χ. μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. Σίγουρα δε θα συναντήσετε τις ουρές του καλοκαιριού και θα απολαύσετε καλύτερα όλο το χώρο.

exploringgreece.tv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook