Η Κρήτη «φλερτάρει» με το lockdown – Κρούσματα, θετικότητα και νέα μέτρα

η-κρήτη-φλερτάρει-με-το-lockdown-κρούσματ-1252128

Το «φάντασμα» του lockdown πλανιέται πάνω από πέντε νησιά της Ελλάδας, ενώ λίγα 24ωρα μένουν για νέα μέτρα. Η έκκληση Χαρδαλιά και οι περιοχές που τα κρούσματα σημείωσαν αύξηση ρεκόρ.

Μπορεί η ζωή μας να βγήκε από τον «πάγο» πριν λίγο καιρό, όμως η χρήση του lockdown παραμένει στο τραπέζι των νέων μέτρων, ενώ πέντε ελληνικά νησιά «φλερτάρουν» με την καραντίνα.

Συγκεκριμένα, Κρήτη, Μύκονος, Ίος, Σαντορίνη και Πάρος βρίσκονται πλέον στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3), λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

«Ανεβαίνουν στο πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με αυστηρά μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του testing, λόγω αυξημένου ιικού φορτίου. Η κατάσταση σε αυτές τις έξι περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό», σημειώνει ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως «στη Μύκονο, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. Από 77 στις 7 Ιουλίου σε 318 χθες (14/7), ενώ στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα. 782 ενεργά κρούσματα από 384 στις 7 Ιουλίου και στο Ηράκλειο σχεδόν τριπλασιαστεί».

Μάλιστα, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης, έκανε έκκληση σε κατοίκους και τοπικές αρχές για την τήρηση των μέτρων.

«Στις έξι περιοχές που κάναμε αναφορά, νομίζω είναι ξεκάθαρη η επιβάρυνση η επιδημιολογική και ναι, είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε όμως ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε αυτά τα μέτρα αν μπορέσουμε τα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλα τα cluster και τις συρροές που υπάρχουν στις περιοχές αυτές», είπε μεταξύ άλλων.

Τα νέα μέτρα σε Μύκονο, Κρήτη, Ίο, Σαντορίνη, Πάρο

Το Σάββατο 17 Ιουλίου θα βρεί Μύκονο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίο, Σαντορίνη και Πάρο με την χρήση υποχρεωτικού self test και rapid test όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις.

Έτσι, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια φορά με τη μέθοδο του self test και μία με αυτή του rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η υποχρέωση για testing 2 φορές την εβδομάδα -μία με τη μέθοδο του self test και μία με rapid- αφορά και στα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει πως, το μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους και στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Επιπλέον από αύριο σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μεταβαίνουν επιπλέον ΚΟΜΥ στις παραπάνω περιοχές για εκτεταμένο testing.

Η εικόνα στα νησιά από τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική διασπορά σε αρκετά ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πόλος τουρισμού, τόσο για τουρίστες από το εξωτερικό, όσο και για το εσωτερικό.

Ρέθυμνο και Μύκονος είναι πρωταθλητές στη θετικότητα, καθώς ξεπερνάνε το 3%, ενώ ακολουθούν Πάρος και Σαντορίνη, με πάνω από 1%.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το ποσοστό θετικότητας στο σύνολο των ελέγχων ανά Περιφερειακή Ενότητα για τα νησιά, με δεδομένα από 5 έως 11 Ιουλίου, είναι το εξής:

  • -Ρέθυμνο: 3,69%
  • -Μύκονος: 3,31%
  • -Πάρος: 1,27%
  • -Σαντορίνη: 1,27%
  • -Ηράκλειο: 1,05%

Ο νέος χάρτης

Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας, που είναι διαθέσιμος στο covid19.gov.gr, άλλαξε με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο «πορτοκαλί».

Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο «κίτρινο» (επίπεδο 2). Ακόμη, στο «κίτρινο» ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο «πράσινο» (επίπεδο 1).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σημειώνεται, πως στις 15/7 καταγράφονται 2.794 κρούσματα, 6 θάνατοι από κορονοϊό και 132 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις 15/7:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.794, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2έως 106 έτη)».

3 thoughts on “Η Κρήτη «φλερτάρει» με το lockdown – Κρούσματα, θετικότητα και νέα μέτρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook