Η «κομματικοποίηση του εμβολίου» από την κυβέρνηση μείζον πρόβλημα

η-κομματικοποίηση-του-εμβολίου-από-1145195

Αρνείται το Μαξίμου την εθνική συνεννόηση

Μελέτες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες αποδεικνύουν πως όπου οι κυβερνήσεις επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν πολιτικά από το θέμα του εμβολίου, αυτό αποβαίνει σε βάρος του …εμβολιασμού! Το ίδιο και όπου το εμβόλιο γίνεται μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης!

Στην Ελλάδα, η πανδημία από την αρχή χρησιμοποιήθηκε ως ένα Success Story για την κυβέρνηση. Το ιδεολόγημα ήταν απλό: Η κυβέρνηση τα κατάφερε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και αν στην πρώτη φάση, με το γενικό λοκ ντάουν ο απολογισμός είχε ένα αρκετά θετικό πρόσημο, στην δεύτερη φάση και μετά τα πράγματα μόνο έτσι δεν ήταν!

Στη μάχη της κομματικής εκμετάλλευσης μπήκε και το εμβόλιο. Από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο υπουργός Υγείας έκανε μια θριαμβευτική παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. Να θυμίσουμε ορισμένες πτυχές του: Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων θα φτάσουν στην κεντρική αποθήκη της ΕΕ και την ίδια χρονική στιγμή θα γίνει παράδοση από εκεί σε κάθε χώρα-μέλος με την ίδια αναλογία εμβολίων/ ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε χώρας και την ίδια τιμή σε κάθε χώρα.

Στη συνέχεια η Ελλάδα θα τα στείλει στα Εμβολιαστικά 1.018 Κέντρα στα οποία θα μπορούν να εμβολιαστούν 2. 117.440 άτομα/μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) καθημερινά. Ο εμβολιασμός διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Προτεραιότητα θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Στα γηροκομεία όλης της χώρας τον εμβολιασμό θα αναλάβουν 65 κινητές ομάδες και θα γίνει μέσα σε 10 μέρες. Θα αφορά προσωπικό και φιλοξενούμενούς.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε, αλλά πάνω σε αυτό το Σχέδιο η κυβέρνηση επιχείρησε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Ταυτόχρονα, κορυφαία της στελέχη κατηγορούσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δήλωσε πως …δεν υπάρχει το εμβόλιο! Από την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού από τον Βασίλη Κικίλια μέχρι πρόσφατα (γιατί τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε για να πετύχουμε τον εμβολιασμό) η ανοησία της κοινότητας «επιτεύχθηκε» (ή θα είχε επιτευχθεί) τουλάχιστον …τρεις φορές, ενώ ο αρχηγός τη αξιωματικής μπήκε στο στόχαστρο πολύ περισσότερες!

«Κορυφαία» στιγμή το «ξεσκαρτάρισμα» της ΆστραΖένεκα –έστω και αν η κυβέρνηση με τις αλλόκοτες αποφάσεις της το επιβεβαίωσε πλήρως, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου στο συγκεκριμένο εμβόλιο- έως την ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, αν και ο πρώην υπουργός Υγείας απομονώθηκε στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Αποκορύφωμα της κομματικής εκμετάλλευσης της πανδημίας ήταν η ασφαλώς η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική έκαναν «υγειονομικό σαμποτάζ» στη χώρα! Πολύ περισσότερο όταν στο πρόσφατο παρελθόν η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει δύσκολα νομοσχέδια στη Βουλή, ώστε μετά να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προκαλεί συγκεντρώσεις που τροφοδοτούν τον κορονοϊό!

Έστω και τώρα, πάντως, κατά την άποψη της στήλης, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβουν την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με την αντιπολίτευση για τον εμβολιασμό, βγάζοντας το συγκεκριμένο θέμα από την κομματική και πολιτική εκμετάλλευση και αφήνοντας το χειρισμό του στους θεσμικά υπεύθυνους και του υγειονομικούς. Όσο γρηγορότερα, μάλιστα, τόσο το καλύτερο-παράλληλα, βεβαίως, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ενόψει και του τέταρτου κύματος, όπως ενίσχυση του ΕΣΥ, ενίσχυση –επιτέλους- των αστικών συγκοινωνιών κοκ.

ΥΓ: Στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης, κάτι που πηγάζει από το θεσμικό της ρόλο, κατά τη γνώμη της στήλης, θα έπρεπε να εργαστεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

One thought on “Η «κομματικοποίηση του εμβολίου» από την κυβέρνηση μείζον πρόβλημα

  1. Έχω μπερδευτεί με αυτά που λέει η πρωθυπουργάρα όλων των βιομηχάνων, των ιδιοκτητών ΠΑΕ, εφοπλιστών, και των απανταχού δελαφράγκα, τον Κυριάκο – Κούλη της συνομοταξίας των Μητσοτάκηδων.

    Ερώτηση για το κοινό: το 40>60 ή το 60>40?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook