Η Κεραμέως και η Κυβέρνηση αντιμέτωπες με την κοινωνία

Στην προσπάθειά του να «μετριάσει» το κακό, το Υπουργείο αθροίζει στους επιτυχόντες όσους εισήχθησαν στα ΑΕΙ με τα παιδιά που εισήχθησαν στα …Δημόσια ΙΕΚ

Η ανακοίνωση των «βάσεων» για τα Ελληνικά ΑΕΙ από το Υπουργείο Παιδείας ήταν, αναμφίβολα, η σπίθα για να ξεσπάσει η πυρκαγιά που προβλέπαμε: 40.000 παιδιά, διπλάσια από τα προηγούμενα χρόνια, είδαν τα όνειρά τους να κουρελιάζονται χάρη στην αλαζονεία, την επιμονή αλλά και την διάθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ενορχηστρωτές αυτού του ανοσιουργήματος είναιο Κ. Μητσοτάκης, η Ν. Κεραμέως, όλη η Κυβέρνηση και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), όπως και όλοι οι Εκπαιδευτικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς, είχαμε προβλέψει το χθεσινό αποτέλεσμα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τότε που, εν μέσω καραντίνας και τηλεκπαίδευσης, η κα Κεραμέως αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να θεσπίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Η σημερινή εικόνα των αποτελεσμάτων είναι απότοκος της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Μολονότι έχει γίνει εκτεταμένη αναφορά σε αυτό το απίστευτο πογκρόμ κατά της Ελληνικής Νεολαίας, στο παρόν σημείωμα θα ήθελα να μην γίνει καμία αριθμητική αναφορά. Τα στατιστικά είναι λίγο – πολύ γνωστά και επιπλέον τις επόμενες ημέρες η ΟΙΕΛΕ θα επεξεργαστεί τα δεδομένα εξονυχιστικά και θα τα παρουσιάσει στην Ελληνική Κοινωνία. Θα ξεσκεπάσουμε μέχρι τέλους το έγκλημα που συντελέστηκε, χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν από τους πολλούς υπεύθυνους. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να φωτίσω μερικές «κουτοπονηριές» της Κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΟΙΕΛΕ, όπως και σύσσωμη η Εκπαιδευτική κοινότητα, δεν έχει καμία διάθεση «θριαμβευτικής επιβεβαίωσης» των προβλέψεών μας. Άλλωστε αυτές οι προβλέψεις στηρίχτηκαν σε στοιχειώδη μαθηματικά, τόσο απλά που αυτοί που παραβιάζουν τις βασικές αρχές το μόνο που κατορθώνουν είναι να μεγεθύνουν τον θυμό της Κοινωνίας, αφού δεν είναι ώρα για γέλια…

Αναφέρομαι σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, που κάνει λόγο για «13.000 επιπλέον αποτυχόντες υποψήφιους»! Στην προσπάθειά του να «μετριάσει» το κακό, το Υπουργείο αθροίζει στους επιτυχόντες όσους εισήχθησαν στα ΑΕΙ με τα παιδιά που εισήχθησαν στα …Δημόσια ΙΕΚ!

Τολμάει μάλιστα να συγκρίνει αυτό το αποτέλεσμα με τους επιτυχόντες αποκλειστικά στα ΑΕΙ του 2020 και του 2019 –υπενθυμίζω ότι και τότε Υπουργός ήταν πάλι η κα Κεραμέως. Η σύγκριση αυτή είναι τόσο αστεία και τόσο εξόφθαλμα προκλητική που δεν αντέχει κανέναν επιπλέον σχολιασμό. Είμαι σίγουρος ότι απλά και μόνο η αναφορά σε αυτήν την «κυβερνητική σανίδα σωτηρίας» αναδεικνύει το μέγεθος της αναγνώρισης των ευθυνών της Υπουργού και των λοιπών, ακόμα κι αν η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται.

Αν νομίζετε ότι η προσπάθεια λαθροχειρίας σταματάει εδώ, είστε γελασμένες/οι. Στον πίνακα «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ -ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2021», που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο, υπάρχει μια στήλη που επιγράφεται: «ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ (με υποβολή μηχανογραφικού)». Επί αυτών των δεδομένων υπολογίζονται ποσοστά επιτυχίας, που φτάνουν για μεν τα ΓΕΛ το 96% για δε τα ΕΠΑΛ το 58%. Εκείνο που προσπαθεί να αποκρύψει το Υπουργείο είναι ότι στην προαναφερθείσα στήλη έχει ήδη εφαρμοστεί η περίφημη ΕΒΕ και έχει φροντίσει να αποκλείσει 28.239 υποψήφιους από την κατάθεση μηχανογραφικού!

Προκαλεί εύλογες απορίες πώς είναι δυνατόν να νομίζει, είτε η ίδια η Υπουργός είτε το επιτελείο της, ότι όλες αυτές οι απόπειρες εμφάνισης παραποιημένων δεδομένων δεν θα γίνουν αντιληπτές! Δυστυχώς όμως δεν σκέφτηκε μερικά, περισσότερο αξιόπιστα, επιχειρήματα με την βοήθεια των οποίων θα μπορούσε να ελαφρύνει περισσότερο την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει: Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αθροίσει στους επιτυχόντες και τα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα του International Baccalaureate και έχουν ήδη εισαχθεί σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Θα μπορούσε επίσης να συνυπολογίζει και τα παιδιά που λίγο μετά τις πυρκαγιές μπήκαν με τον μπαμπά τους σε ένα κρατικο-ιδιωτικό αεροπλάνο με κατεύθυνση το Yaleκαι την Βοστόνη. Στα τελευταία δεν ήταν υποχρεωτικό να αναφέρει ούτε τα απαιτούμενα δίδακτρα του Αμερικανικού Πανεπιστημίου ούτε το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα του μπαμπά…

Είναι αλήθεια ότι η κα Κεραμέως κάθε τόσο μάς εκπλήσσει με την ευκολία που διαθέτει στο να παραποιεί, ηθελημένα ή αθέλητα, αριθμητικά δεδομένα. Δεν είναι και πολύ μακριά στο παρελθόν εκείνη η δήλωσή της περί «πανελλήνιου μέσου όρου μαθητών ανά τμήμα στο 17», κάτι για το οποίο ξεσηκώθηκε ένας τεχνητός κουρνιαχτός εκ μέρους της περί «στερεότυπων» και λοιπών ανακριβειών. Στο προκείμενο ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η υπουργός σήμερα ξεπέρασε τον εαυτό της. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην (αποτυχημένη) απόπειρα παραποίησης δεδομένων.

Αναφέρομαι στην χωρίς προηγούμενο επιλογή της να μάς χλευάσει! Να χλευάσει εκπαιδευτικούς, που γνωρίζουν να μελετούν αριθμούς αλλά και να ερμηνεύουν αποτελέσματα. Να χλευάσει την Ελληνική κοινωνία, εξακολουθώντας να υποστηρίζει τις επιλογές της με απίστευτηέπαρση και αλαζονεία. Να χλευάσει τέλος, και αυτό είναι το χειρότερο απ’ όλα, τα Ελληνόπουλα, τα όνειρα των οποίων και τον Φεβρουάριο και σήμερα, έριξε στα σκουπίδια δηλώνοντας πως «οι νέοι μας πλέον ΔΕΝ εγκλωβίζονται στα Πανεπιστήμια»!

Η Εκπαιδευτική κοινότητα δεν θα ακολουθήσει την κα Κεραμέως στην (πολιτική) κατηφόρα που διανύει εδώ και καιρό. Είναι δικό της το πρόβλημα, όπως δικές της είναι οι επιλογές και οι πρωτοβουλίες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε έστω για ένα λεπτό να καταδικάζουμε τα νομοθετικά εξαμβλώματα που θεσμοθετεί και που τα αποτελέσματά τους είναι πια ορατά σε όλους. Δεν λησμονούμε ότι στο βάθρο των συνεργατών της πρέπει να τοποθετηθεί όλη η Κυβέρνηση, όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αλλά και ένα σημαντικό τμήμα των Πανεπιστημιακών δασκάλων, που αντικειμενικά «συνεργάστηκαν» μαζί της στο ανοσιούργημα της ΕΒΕ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αρχιτεκτονική Ξάνθης της οποίας το καθηγητικό σώμα, μαξιμαλιστικά, επέλεξε τον ανώτατο συντελεστή στο Σχέδιο με αποτέλεσμα η Σχολή να μείνει σχεδόν χωρίς φοιτητές. Δεν είναι η μοναδική Σχολή ή Τμήμα που είχε την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Όλα όμως θα διερευνηθούν, θα καταγραφούν και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Η Εκπαιδευτική κοινότητα έχει σοβαρά καθήκοντα. Είναι υποχρεωμένη να επεξεργαστεί ένα διαφορετικό σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων. Οι συνθήκες είναι ώριμες και σε αυτή την ωρίμανση συνέβαλε η κα Κεραμέως, αυτό οφείλουμε να τής το αναγνωρίσουμε. Στόχος μας πρέπει να είναι η διατήρηση του μοναδικού στοιχείου του υπάρχοντος συστήματος των Πανελλαδικών εξετάσεων, που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας, και η παρουσίαση μίας πρότασης όπου η επιλογή των φοιτητών θα είναι αξιόπιστη, παιδαγωγικά ήπια αλλά, κυρίως, ανθρώπινα δίκαιη, όπως επιβάλλεται όταν αναφερόμαστε σε εφηβικές ηλικίες.

Η κα Κεραμέως, όπως όλη η Κυβέρνηση, θα ακολουθήσει τον ολισθηρό της δρόμο κι εμείς τον δικό μας. Θα μείνουμε κοντά στα παιδιά που μεγαλώνουμε και εκπαιδεύουμε και θα αγωνιστούμε να μετριάσουμε ή, γιατί όχι, να εξαλείψουμε την ακραία ανταγωνιστικότητα που επιβάλλει ο απάνθρωπος Νεοφιλελευθερισμός. Μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές μας θα παραμείνουμε απέναντι σε όλες και όλους που δολοφονούν τα όνειρά τους.

Γράφει ο Στράτος Γεωργουδής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚρήτη | Τσακώθηκαν οι παρέες, βγήκαν και μαχαίρια
Επόμενο άρθροΑφγανός που ζει στην Ελλάδα έφτιαξε ρομπότ που το ονόμασε Αθηνά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ