Η κατάληψη των κτιρίων του Πολυτεχνείου και η στάση Ποντίου Πιλάτου του δήμου Χανίων: «Νίπτει τας χείρας του» στο όνομα της «νομιμότητας»

η-κατάληψη-των-κτιρίων-του-πολυτεχνεί-971189

Με αφορμή την κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι, δυο λόγια, γιατί τα τελευταία χρόνια, η έννοια και η αξία του να λαμβάνουμε σε αυτό τον τόπο πολιτικές αποφάσεις, έχει για ευνόητους λόγους υποτιμηθεί για χάριν δήθεν της «νομιμότητας».

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χανίων, δεν πήρε απόφαση, γιατί λέει, το Πολυτεχνείο ως ιδιοκτήτης έχει υπογράψει σύμβαση και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης όμως, είναι Ακαδημαϊκό ίδρυμα και ο ρόλος του είναι άλλος.

Όχι να κάνει business, λέω εγώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χανίων επίσης είναι, ή θα έπρεπε να είναι ένα πολιτικό όργανο. Κατά συνέπεια λοιπόν, θα έπρεπε να παίρνει κυρίως πολιτικές αποφάσεις, προς όφελος των Δημοτών και της τοπικής κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια δεν το κάνει επικαλούμενο τη «νομιμότητα».

Κάποιοι λοιπόν, με το πρόσχημα αυτό κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις για συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες υιοθετούν, και επιθυμούν να εφαρμόσουν. Απλά τα πράγματα. Ο δήμος Χανίων οφείλει να πάρει πολιτική θέση για το ζήτημα. Δεν γίνεται και με τον «Αστυφύλαξ και με τον Χωροφύλαξ».

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, είναι σαφές πως το συμφέρον της πόλης επιτάσσει ο χώρος να αποδοθεί στο Πολυτεχνείο, για να τον αξιοποιήσει προς όφελος της Τοπικής Κοινωνίας και των φοιτητών. Κανένα όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής υποχρέωσης και αποστολής του πολυτεχνείου δεν προκύπτει από το ξεπούλημα του κτιρίου σε ιδιώτες. Πόσο δε μάλλον για τους φοιτητές του ιδρύματος!

Απλά και ξάστερα…

Ανδρέας Γερακάκης

9 thoughts on “Η κατάληψη των κτιρίων του Πολυτεχνείου και η στάση Ποντίου Πιλάτου του δήμου Χανίων: «Νίπτει τας χείρας του» στο όνομα της «νομιμότητας»

  1. Ουτε καν «νομιμοτητα». Το κτηριο ειχε παραχωρηθει απο την αρχαιολογια για τις εκπαιδευτικες αναγκες του πολυτεχνειου. Ο πρωην πρυτανης τα εκανε τατσιμιτσι με offshore και τις οικογενειακες του ξενοδοχοεπιχειρησεις (συζυγος και πεθερα ή μανα δεν θυμαμαι). Και τωρα ο Σημανδηρακης -μετα τον Βαμβουκα- τον απαλλασσουν. Οπως απαλλασσει η Νομικου την χρυση αυγη ενα πραγμα; καπω ετσι… με την ιδια «επιχειρηματικη» «νομιμη» «υπολογιστικη» «λογικη»… ή οπως καποτε οπως θα θυμαστε σαφως, ο μητσοκατης ηθελε να «αξιοποιησει» τους αγιους αποστολους για να γινουν ξενοδοχεια και καζινο και δεν ξερω γω τι αλλο. ΤΟΤΕ οι Χανιωτες φοραγαν παντελονια. Τωρα εχουν κουκουλωθει πισω απο τη λογικη ξεβρωμισματος μιας κλειστης καταληψης.

  2. Επίσης είναι σαφές πως το συμφέρον της πόλης επιτάσσει Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ να ΤΟΥ αποδοθεί , για να ΤΟ αξιοποιήσει προς όφελος της Τοπικής Κοινωνίας
    Αν προτάσσεται το συμφέρον της πόλης έναντι των προσωπικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ισχύει και το άνωθεν κε αρθρογράφε!

    1. ASDF ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΟΝΗΡΙΔΗ ΠΡΥΤΑΝΟΞΕΝΟΔΟΧΟ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ.
      ΟΠΟΤΕ ASDF ΑΣΕ ΤΙΣ ΣΟΦΙΣΤΙΕΣ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ ΗΣΥΧΟ (ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΟΣ ΠΛΗΝ ΕΝΤΙΜΟΣ).
      ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΥΤΑΝΗ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΑΡΧΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΟΠΕΛΑΚΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗΣ.
      ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΕΝΤΕΧΝΩΣ Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΟΞΕΝΟΔΟΧΟ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ: Ή ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Ή ΚΑΤΑΛΗΨΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ: ΟΥΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.

      1. Δεν είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ιδιοκτησία αλλά έχει ιδιοκτήτη ένα ίδρυμα και αυτό αποφασίζει με συγκεκριμένες διαδικασίες το αν και πως θα το αξιοποιήσει. Ούτε ο δήμος έχει πλέον λόγο, ούτε η εκκλησία ούτε οποιαδήποτε μορφής ομάδα ούτε εγώ ούτε ο αρθρογράφος.
        Προφανώς κάποιος πρέπει να επενδύσει για να ξαναγίνει λειτουργικό και προφανώς τα έσοδα σωστής ενοικίασης μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 5πλές στεγαστικές ανάγκες από αυτές που μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο κτίριο.
        Αν είχε εκκενωθεί οικειοθελώς από τους καταληψίες τότε θα ήταν ενδεχομένως δυνατή άλλη »πανεπιστημιακή» χρήση -αν και από οικονομικής άποψης δεν θα ήταν συμφέρουσα- αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
        Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει μόνο το δίλημμα καταληψίες η είσπραξη ενοικίου προς όφελος του ιδρύματος, το οποίο και δεν είναι καν δίλημμα.-

  3. Τζερτζελος γινεται όπως και το 2017! Το παρακρατος τα τεκνα του τα σεβεται…καμια παρανομια η αφθερεσια δεν διαρκεί 15-20 χρονια. Καλή διασκεδαση

  4. Ο «ποιητής» λοιπόν θέλει να πεί ότι,με μία απλή απόφαση του Δημοτ.Συμβουλίου,θα μπορεί να παραχωρήσει γιά 25-30 χρόνια την Δημοτ.Αγορά π.χ. ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο που ανήκει στον Δήμο Χανίων,με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση του!Φαίνεται λοιπόν πως ο Δήμαρχος δεν ξεχνάει από ποιόν πολιτικό χώρο προέρχεται και συνεχίζει τον δρόμο που…χάραξαν οι Τσοχατζόπουλοι οι Βερελήδες οι Μαντέληδες κ.α.!

  5. ASFD Η ΕΜΜΟΝΗ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΣΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ Ο :
    A NΩΝΥΜΟΣ
    S ΥΝΗΓΟΡΟΣ
    F ΙΛΩΝ
    D IGALAKH
    Υ.Γ.: ΠΑΡΤΟ ΟΜΩΣ ΠΙΟ ΜΑΛΑΚΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΡΦΩΝΕΣΑΙ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook