Η Καρδίτσα μετρά τις πληγές της – Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο μετά την κακοκαιρία

Μετρώντας ήδη τρεις νεκρούς και μία γυναίκα αγνοούμενη στο Μουζάκι, ο νομός Καρδίτσας συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα της κακοκαιρίας «Ιανός» μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι εικόνες που καταγράφονται στα χωριά τόσο στο πεδινό όσο και στο ορεινό τμήμα του νομού Καρδίτσας αλλά και μέσα στην πόλη, είναι – το λιγότερο – αποκαρδιωτικές: παντού λάσπη, νερό, κατεστραμμένες περιουσίες, πλημμυρισμένα καταστήματα και δρόμοι, καλλιέργειες που θάφτηκαν κάτω από τα νερά, νεκρά ζώα σε ποιμνιοστάσια, δρόμοι και γέφυρες που υποχώρησαν από τη διάβρωση του εδάφους και τις κατολισθήσεις.

Σε επίπεδο κατασροφών, υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στην πόλη της Καρδίτσας, αλλά και σε 15 χωριά, ενώ συνολικά 15 γέφυρες έχουν καταρρεύσει. Κι όλα αυτά, εξαιτίας της υπερχείλισης που προκλήθηκε στους κύριους ποταμούς που διαρρέουν το νομό (Καράμπαλης, Καλέντζης και Πάμισος) μετά και τα πρωτοφανή ύψη βροχής που έπεσαν συνέπεια του «Ιανού».

Ακόμη και έπειτα από 48 ώρες, η εικόνα που καταγράφεται στο κέντρο της πόλης είναι θλιβερή. Καταστηματάρχες συνεχίζουν τις απαντλήσεις υδάτων, προσπαθούν να περισώσουν όπως – όπως οτιδήποτε γλίτωσε από την πλημμύρα και τις λάσπες.

Συγκλονιστικά είναι και τα πλάνα που κατέγραψε ο Βασίλης Κωστούλας, κάτοικος της Καρδίτσας και δείχνουν το πρωτοφανές μέγεθος της καταστροφής: μια ολόκληρη πόλη βυθισμένη στο νερό και την λάσπη.

Σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, στο Περτούλι μετρήθηκαν 317 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Καρδίτσα και το Μουζάκι μετρήθηκαν περισσότερα από 200 χιλιοστά σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Συγκριτικά, όπως τονίζουν, το μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά. Επίσης σημειώνουν τη μεγάλη γεωγραφική έκταση που δέχθηκε μεγάλα ύψη βροχής, με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα πλημμύρας στις περιοχές αυτές.

cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ