Η καραντίνα σκοτώνει τα κρητικά οινοποιεία – Ζητούν στήριξη οι παραγωγοί

η-καραντίνα-σκοτώνει-τα-κρητικά-οινοπ-876129

Επιστολές έστειλε το Wines of Crete – Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης στους Υπουργούς και Υφυπουργούς των Υπουργείων: Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, στους Κρήτες Βουλευτές, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους του νησιού, γνωστοποιώντας τα αιτήματα του φορέα και τονίζοντας την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει

ο κλάδος, καθώς πλήττεται από την πανδημία από την αρχή που αυτή ξεκίνησε.

Στις επιστολές αναφέρεται η μεγάλη πτώση του τζίρου των κρητικών οινοποιείων για το 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019, που έχει μειωθεί κατά 53%, την ίδια ώρα που η τάξη μείωσης σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται μόλις στο 25% (στοιχεία Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου), ενώ για κάποια οινοποιεία η μείωση φτάνει και το 75%. Σημαντική μείωση σημειώνεται για τις πωλήσεις εντός Κρήτης, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 66%. Τα στοιχεία

συμπεριλαμβάνουν και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Εκτιμάται η μείωση σε επίπεδο 9 μηνών (Απρίλιο – Δεκέμβριο) ότι ξεπερνά το 75%. Ο πρώτος κλάδος που πλήττεται άμεσα από την κατάσταση των οινοποιείων είναι ο κλάδος των αμπελουργών.

Στις επιστολές αναφέρονται αναλυτικά αιτήματα για την στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, της απόσταξης κρίσης του 2021, της κάλυψης λειτουργικών δαπανών των οινοποιείων, την στήριξη του Wines of Crete συνολικά.

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης τονίζει την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος της παραγωγής οίνου, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη κρίση που έχει έρθει και δεν είναι πια διαχειρίσιμη. Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος η προσπάθεια που γίνεται για τον Κρητικό

Αμπελώνα όλα αυτά τα χρόνια, να χαθεί. Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής οίνου στην Κρήτη, καλούμε σύσσωμη την Πολιτεία να προστατεύσει και αυτόν τον κλάδο της οικονομίας που αποτελεί  σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού της Κρήτης.

Η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε, με αριθμούς πλέον, την δύσκολη οικονομική θέση στην οποία έχουν έρθει τα κρητικά οινοποιεία λόγω της πανδημίας, θέση η οποία φοβόμαστε ότι δεν έχει λάβει την απαιτούμενη διάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος του 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019 για τα κρητικά οινοποιεία έχει μειωθεί κατά 53%, την ίδια ώρα που η τάξη μείωσης σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται μόλις στο 25% (στοιχεία ΣΕΟ), ενώ για κάποια οινοποιεία η μείωση φτάνει και το 75%.

Ειδικά δε, για τις πωλήσεις εντός Κρήτης, η αντίστοιχη μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 66%.

Εάν αναλογιστούμε ότι στα παραπάνω ποσοστά έχουν ληφθεί υπόψη οι πρώτοι τρεις μήνες του 2020, όπου η αγορά δεν είχε επηρεαστεί, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι το πλήγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο και απαιτείται η άμεση στήριξη των οινοποιείων. Εκτιμάται ότι η μείωση σε επίπεδο 9 μηνών (Απρίλιο – Δεκέμβριο) ξεπερνά το 75%.

Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζουν κι άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές που απευθύνονται κατά βάση στον τουρισμό, όπως η Σαντορίνη.

Οι προβληματισμοί μας δεν αφορούν μονάχα στον δικό μας κλάδο, αλλά και άλλους κλάδους που εφάπτονται στις δικές μας δραστηριότητες.

Ο πρώτος κλάδος που επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση των οινοποιείων είναι ο κλάδος των αμπελουργών. Πέραν της δυσκολίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή να καλυφθούν οικονομικά οι απαραίτητες αμπελουργικές εργασίες της περιόδου (μέχρι την περίοδο του τρύγου), η παρούσα κατάσταση προδιαγράφει μείωση, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τόσο στην ποσότητα σταφυλιών που πρόκειται οι οινοποιοί να προμηθευτούν, όσο και στις τιμές αγοράς αυτών (υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό μείωσης στις τιμές αγοράς σταφυλιών πέρυσι άγγιξε το 20%).

Το δεύτερο ζήτημα που μας προβληματίζει είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγορας ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Ακόμα και όταν ξεκινήσουν οι αφίξεις τουριστών, οι οινοποιοί θα δυσκολευτούν να καλύψουν τη ζήτηση και να δώσουν τις απαραίτητες πιστώσεις για να κινηθεί η αγορά.

Αιτία αυτού αποτελεί η έλλειψη της απαιτούμενης ρευστότητας για την τυποποίηση (εμφιάλωση) και διάθεση στην αγορά των προϊόντων τους.

Για τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε από εσάς την στήριξη των κρητικών οινοπαραγωγών, και προτείνουμε τα κάτωθι μέτρα:

Λειτουργικά οινοποιείων

1. Κάλυψη των πάγιων δαπανών των οινοποιείων, όπως έχει αποφασιστεί και για άλλους κλάδους (ενοίκιο, λογαριασμοί ρεύματος κλπ).

2. Ευνοϊκότεροι όροι τραπεζικού δανεισμού των επιχειρήσεων.

3. Αναστολή εφαρμογής τόκων δανεισμού για ένα έτος.

4. Κάλυψη μέρους των δαπανών βοηθητικών υλών (υλικά εμφιάλωσης και συσκευασίας) ώστε να μπορέσει να τροφοδοτηθεί η αγορά απρόσκοπτα στην έναρξή της. Οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να προσδιοριστούν βάσει της κίνησης των οινοποιείων για το 2020.

5. Ακόμα, αιτούμαστε βοήθεια για ένα ζήτημα που αν δεν προνοήσουμε, μακροπρόθεσμα, μπορεί να επιφέρει μεγάλη ζημιά στο κρητικό κρασί. Το ζήτημα αυτό είναι η διαφύλαξη του ποιοτικού κρητικού κρασιού. Έχει εφαρμοστεί η «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης» σύμφωνα με το άρθρο 3 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2020/592, το οποίο όμως

εξαφανίζει από την αγορά τις αντίστοιχες εσοδείες. Παράλληλα με αυτό το μέτρο, εφαρμόζεται και το μέτρο της αποθεματοποίησης, το οποίο δίνει την δυνατότητα διατήρησης των αδιάθετων ποσοτήτων, μόνο όμως σε αυτούς που έχουν τις υποδομές για να διατηρήσουν την συσσωρευμένη αυτή ποσότητα. Αιτούμαστε, λοιπόν, την μερική επιδότηση αγοράς μέσων αποθήκευσης (δεξαμενές, βαρέλια) για την ποσότητα των ανώτερα ποιοτικών οίνων που παράγονται στο νησί και επιδέχονται παλαίωσης. Εάν δεν μεριμνήσουμε, κινδυνεύει να χαθεί η παρουσία του ποιοτικού κρητικού κρασιού, και μαζί με αυτή και οι κόποι πολλών ετών για την ανάδειξη του.

6. Τέλος, αιτούμαστε η αποζημίωση ανά λίτρο που θα δοθεί για την προαναγγελθείσα «Απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης» του 2021, να είναι τέτοια ώστε να καλύπτει και τα μικρότερα οινοποιεία.

Αμπελώνες

1. Ποσοστιαία κάλυψη των απαιτούμενων δαπανών για τις φυτεύσεις που ξεκίνησαν τις δύο προηγούμενες χρονιές (2019 και 2020). Το παραπάνω μπορεί να εφαρμοστεί για όσους αποδεδειγμένα, μέσω τιμολογίων αγοράς φυτών, ξεκίνησαν νέες φυτεύσεις ή / και αναδιαρθρώσεις. Όπως προαναφέρθηκε, οι δραστηριότητες των αμπελουργών είναι αλληλένδετες με αυτές των οινοποιών. Άμεση απόρροια των επιπτώσεων του κορονοϊού είναι και η δυσκολία στην ολοκλήρωση των ενεργειών για την φύτευση νέων αμπελώνων. Πρόκειται για δράσεις οι οποίες είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, και οι οποίες κινδυνεύουν να αποβούν άκαρπες εάν δεν γίνει συγκεκριμένη χρονική περίοδο το επόμενο στάδιο της διαδικασίας φύτευσης (τοποθέτηση στύλων κλπ).

2. Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος, αιτούμαστε οικονομικά μέτρα στήριξης των δράσεων συντήρησης των αμπελώνων. Σημειώνουμε ότι το συνολικό αυτό κόστος, υπολογίζεται στα 300 € / στρέμμα / έτος.

Παρακαλούμε για την θετική σας ανταπόκριση στις ως άνω προτάσεις.

Αναμένοντας για τις δικές σας ενέργειες, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά εκ των προτέρων.

Με κάθε εκτίμηση,

Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου & Δίκτυο Οινοποιών Ν. Χανίων και Ρεθύμνης

Τα μέλη

Αγγελάκη Ευαγγελία

Το διοικητικό συμβούλιο

Δουλουφάκης Νικόλαος

Λυραράκης Βαρθολομαίος Διαμαντάκης Ζαχαρίας

Ζαχαριουδάκης Στέλιος Μηλιαράκης Νικόλαος

Δασκαλάκη Ειρήνη Γαβαλάς Νικόλαος

Γαβαλάς Σταύρος για την ΕΑΣΗ Στραταριδάκης Κωνσταντίνος

Μαραγκάκης Εμμανουήλ

Αλεξάκης Απόστολος

Λαδερός Βασίλης

Παρασκευάς Νικόλαος

Κοσμαδάκης Αντώνης

Γιαλιτάκης Μάνθος για το Κτήμα Τοπλού ΑΕ

Τιτάκης Τίτος

Κουρκουλού Ξένια

Πατεριανάκη Νίκη

Διγενάκης Λευτέρης

Λουλούδης Αντώνης

Χαραλαμπάκης Γιάννης

Δουλουφάκη Φερενίκη

Μανουσάκη Αλεξάνδρα

Μπουλταδάκης Γεράσιμος

Καραβιτάκης Νικόλαος

Ντουράκης Αντώνης

Πνευματικάκης Αντώνης

Κλάδος Στέλιος

Ζουμπεράκης Πέτρος»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook