Η γκάφα του Μητσοτάκη με το απόφθεγμα που… δεν είχε πει ο Γκάντι

Αυτή τη φορά, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της Ινδίας (τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ) θέλησε να χρησιμοποιήσει μια φράση του Γκάντι. Το πρόβλημα είναι πως στη ΝΔ «σερφάρουν» αντί να διαβάσουν, με αποτέλεσμα να «ψαρέψουν» το εξής γνωστό απόφθεγμα:

«Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, αργότερα σε πολεμούν και μετά τους κερδίζεις». Προφανώς, ο πρωθυπουργός «είδε» τον εαυτό του σε αυτή τη φράση.

Το πρόβλημα είναι, πως ο Γκάντι δεν έχει σχέση με αυτήν. Διότι η εν λόγω φράση καταγράφεται για πρώτη φορά το 1918 σε μια ομιλία του Nicholas Klein που περιγράφει τι θα συμβεί στο εργατικό συνδικάτο Amalgamated Clothing Workers of America.

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου που ήταν δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη προφανώς προτίμησε να προσπεράσει τη γκάφα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Η ειρωνεία είναι ότι τελικά, ο Κ. Μητσοτάκης, εκστόμισε τα λόγια του Αμερικανού δικηγόρου και συνδικαλιστικού συμβούλου για τους Αμερικανούς εργαζόμενους στον κλάδο της ένδυσης, με τα οποία τους προειδοποιούσε για την ανεργία που τους περιμένει μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγή: tvxs.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”First they ignore you. Then they ridicule you. And then they attack you and want to burn you. And then they build monuments to you.”
  Nicholas Klein

  ”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
  Mahatma Gandhi

  Διακρίνετε τις διαφορές? οεο
  Ένα χαρακτηριστικό που λείπει από τις σύγχρονες ιστοσελίδες ενημέρωσης• η αντικειμενικότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά στο σύνολο τον ιστοσελίδων ενημέρωσης -όπως και αυτό-, συμπεριφορά την οποία παρατηρώ τα τελευταία χρόνια. Η σωστή ενημέρωση πρέπει να είναι απελευθερωμένη από την υποκειμενική άποψη του συντάκτη. Πρέπει να αναφέρονται τα γεγονότα ξεκάθαρα. Αντιθέτως εμφανίζονται παντού γελοία άρθρα χωρίς νόημα, χωρίς ουσία, ανακυκλωμένες ειδήσεις, με στόχο οχι την ενημέρωση και τον προβληματισμό αλλά την επισκεψιμότητα, τις διαφημίσεις, το κέρδος. Το ήθος έχει εκλείψει από αυτήν την κοινωνία • απώτερος αυτοσκοπός το ατομικό συμφέρον και όχι ο συμπολίτης και η ευημερία της κοινωνίας. Η προσωπική άποψη ας εκφραστεί ελεύθερα στο Twitter με tweets, όχι σε ενα άρθρο για τη σύνταξη του οποίου υπάρχουν κανόνες. Σκέψεις προς βελτίωση και αυτοαξιολόγηση.
  Με εκτίμηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ