Η Γη χάνει λίγη από την λάμψη της και ίσως φταίει η κλιματική αλλαγή για αυτό

η-γη-χάνει-λίγη-από-την-λάμψη-της-και-ίσ-1292767

Έρευνες δύο δεκαετιών αποκαλύπτουν πως η Γη χάνει κυριολεκτικά λίγη από την λάμψη της και, πιθανότατα, ευθύνεται εν μέρει το ανθρώπινο είδος (και) γι’ αυτό, αφού το γεγονός ενδέχεται να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Μία μελέτη μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, παραθέτει την καταγραφή της λάμψης της Γης από το 1998 έως το 2017, ενσωματώνοντας στοιχεία και από 1.500 νυχτερινές μετρήσεις του Ηλιακού Παρατηρητηρίου Big Bear στη νότια Καλιφόρνια.

Για την έρευνα αναλύθηκε η ένταση του φωτός που αφού χτυπήσει στην Γη, ανακλάται και φτάνει στην «σκοτεινή πλευρά» του φεγγαριού, χαρίζοντάς του την χαρακτηριστική χλωμή όψη του με φόντο τον έναστρο ουρανό. Οι μετρήσεις συνδυάστηκαν με δεδομένα για την λαμπρότητα του Ήλιου και δορυφορικές αναλύσεις του συντελεστή ανάκλασης της Γης, από το σύστημα της NASA, CERES.

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, η λαμπρότητα της Γης έχει μειωθεί περίπου 0,5% από την δεκαετία του 1990 έως σήμερα, με την μεγαλύτερη μείωση να έχει σημειωθεί τα τρία τελευταία χρόνια των μετρήσεων (2015 έως 2017). Έκτοτε, η μείωση εντάθηκε ακόμα περισσότερο, το 2018 και 2019.

Και μπορεί το 0,5% να μην ακούγεται πολύ, αλλά ο αστρονόμος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Νιου Τζέρσεϊ, Φίλιπ Γκουντ, εξηγεί πως οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν ανέλυσαν τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών, μετά από 17 χρόνια σχεδόν σταθερής ανακλαστικής ικανότητας της Γης.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε πως οι αλλαγές στην λαμπρότητα του Ήλιου δεν συνδέονταν με την μείωση της λαμπρότητας της Γης, που σημαίνει ότι κάτι έχει αλλάξει στον ίδιο τον πλανήτη. Και αυτό το «κάτι» θα μπορούσε να είναι η μείωση της νεφοκάλυψης χαμηλού υψομέτρου στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η επιφανειακή θερμοκρασία των θαλασσών έχει αυξηθεί, φαινόμενο που είναι πιθανό να συσχετίζεται με την κλιματική κρίση.

«Στην πραγματικότητα είναι αρκετά ανησυχητικό», λέει ο Έντουαρντ Σβίτερμαν, πλανητικός ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ. Αν και κατά το παρελθόν οι επιστήμονες θεωρούσαν πως ένας πιο θερμός πλανήτης θα είχε περισσότερα σύννεφα, φαίνεται πως τελικά συμβαίνει το αντίθετο.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, η μείωση της λαμπρότητας της Γης, θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επηρεάζοντας το μελλοντικό κλίμα στον πλανήτη.

Πηγή: lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook