Η Γερουσία αθώωσε και από τις δύο κατηγορίες τον Τραμπ

η-γερουσία-αθώωσε-και-από-τις-δύο-κατηγ-915135

Η Αμερικανική Γερουσία αθώωσε πλήρως, όπως αναμενόταν, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες, για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κρίθηκε αθώος συγκεντρώνοντας τη στήριξη όλων, πλην ενός, των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές κήρυξαν τον Αμερικανό πρόεδρο αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και 53 γερουσιαστές αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

Τι δήλωσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί

Οι Δημοκρατικοί διέπραξαν «κολοσσιαίο πολιτικό λάθος» κινώντας τη διαδικασία παραπομπής στη δικαιοσύνη με σκοπό την καθαίρεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε ο πρόεδρος της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ λίγη ώρα μετά την αθώωση του ενοίκου του Λευκού Οίκου από το σώμα.

«Αυτή τη στιγμή, είναι οι χαμένοι», ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται «σε καλή θέση» εννέα μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο Μακόνελ σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι η αθώωση του Τραμπ από την ελεγχόμενη από το κόμμα του Γερουσία δεν έχει «καμία αξία» διότι η διαδικασία δεν ήταν «δίκαιη», διότι αθωώθηκε χωρίς να καταθέσουν μάρτυρες, χωρίς να υποβληθούν αποδεικτικά στοιχεία. Προέβλεψε ότι στην «ιστορία» η εξέλιξη θα καταγραφεί ως «πύρρειος νίκη των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και για του προέδρου Τραμπ».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τη Γερουσία ότι μετέτρεψε σε κοινοτοπία «την παρανομία» και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ παραμένει «απειλή για τη δημοκρατία» σε μακροσκελή ανακοίνωση σε πολεμικό τόνο που έδωσε στη δημοσιότητα μετά το τέλος της δίκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook