Η Γεννηματά, η Μπακογιάννη και ο καρκίνος

η-γεννηματά-η-μπακογιάννη-και-ο-καρκίν-1301035

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε γνωστή τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο δείχνοντας θάρρος και αξιοπρέπεια. Η είδηση ξάφνιασε, συγκίνησε και επανέφερε την ατμόσφαιρα στη δημόσια ζωή στο αναγκαίο για την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης επίπεδο πολιτισμού, ηπιότητας και σοβαρότητας.

Κάτι ανάλογο συνέβη όταν η Φώφη Γεννηματά εισήχθη στον «Ευαγγελισμό» λόγω υποτροπής του βασικού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Τεράστιο κύμα συμπαράστασης και ένα συναισθηματικό ξέσπασμα πολύ πέρα από κομματικές προτιμήσεις και ιδεολογικές καταβολές.

Η υπενθύμιση της ευάλωτης πλευράς των πολιτικών -και στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο πολύ δυνατών γυναικών- είναι σημαντική για την επιστροφή του ενδιαφέροντος από τα μικρά στα μεγάλα και, σε ατομικό επίπεδο, για σκέψεις πιο σημαντικές από αυτές που αφορούν τα τρέχοντα της καθημερινότητας.

Η συλλογική ενσυναίσθηση που πυροδοτήθηκε δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για μια ουσιαστική συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς και τα οποία επιδεινώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Περιορισμοί στα φάρμακα και δυσκολίες στην απόκτησή τους, λίστες αναμονής για θεραπείες και χειρουργεία, καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του θεραπευτικού σχήματος, έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ανακούφισης από τον πόνο, ανυπαρξία υποδομών στήριξης στις οικογένειες, ανεπάρκεια εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η σκιά Covid-19 στα νοσοκομεία έκανε ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση για τους καρκινοπαθείς που ξεχάστηκαν μέσα στην αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων και την πληρότητα στις ΜΕΘ.

Το κράτος δεν είναι φιλικό για όποιον διαγνωστεί με καρκίνο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι νοσούντες και οι δικοί τους άνθρωποι. Ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν εκτός από το πρόβλημα υγείας και οικονομικό πρόβλημα συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η συγκίνηση για τη μάχη που δίνουν η Φώφη Γεννηματά και η Ντόρα Μπακογιάννη, γενναίες και ανθεκτικές γυναίκες, ας γίνει κίνητρο για μια νέα προσέγγιση του καρκίνου, με σεβασμό στα δικαιώματα των ασθενών, με ολόπλευρη στήριξη των πιο ευάλωτων, με απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, με αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ίση πρόσβαση και ίση μεταχείριση για όλους.

tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook