Η Γαλλία στέλνει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Κρήτη

η-γαλλία-στέλνει-το-αεροπλανοφόρο-σα-984667

Ως ένδειξη διεύρυνσης των στενών συμμαχικών δεσμών που θέλει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο η Αθήνα με τη Γαλλία, εκλαμβάνεται η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) στην ομάδα κρούσης (Carrier Group) που θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» σε σκέλος της αποστολής του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνοδεύεται από δυνάμεις που προέρχονται από «τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», η φρεγάτα «Σπέτσαι» έχει πλεύσει ήδη από την Πέμπτη στη βάση της Τουλόν στη νότια Γαλλία όπου βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο.

Την ερχόμενη εβδομάδα το «Σαρλ ντε Γκωλ», η φρεγάτα «Σπέτσαι» και τα υπόλοιπα πολεμικά της Ομάδας Κρούσης θα αποπλεύσουν προς τα ανατολικά. Στην πορεία προς τη διώρυγα του Σουέζ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Π.Ν. στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και εν συνεχεία θα συνεχίσει τον πλου του προς τη διώρυγα του Σουέζ. Υπολογίζεται ότι αυτή η φάση θα υλοποιηθεί περίπου στα τέλη Ιανουαρίου.Εν συνεχεία, η ελληνική φρεγάτα θα επιστρέψει προς την Ελλάδα και το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα συνεχίσει προς την Ερυθρά Θάλασσα, όπου και θα πραγματοποιήσει το υπόλοιπο μέρος της αποστολής του, που αφορά την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βαγδάτη παραμένουν 200 Γάλλοι στρατιώτες, οι οποίοι αποτελούν μέρος της προσπάθειας ανασυγκρότησης του Ιρακινού Στρατού. Εκτιμάται ότι κατά την επανείσοδο του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ακολουθήσει και νέα συνεργασία με το Π.Ν. Η αποστολή του «Σαρλ ντε Γκωλ» λήγει τον Απρίλιο, όταν και το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει σε άλλο πεδίο και, συγκεκριμένα, τη Βόρεια Θάλασσα.

Ευλόγως, η συγκεκριμένη εξέλιξη αντιμετωπίζεται από την Αθήνα θετικά. Ιδιαίτερα, μάλιστα, λόγω των ολοένα και στενότερων σχέσεων σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο, η Αθήνα επιθυμεί να αναδείξει το εύρος της ελληνογαλλικής σχέσης.

Συνάντηση με Μακρόν

Ο κατάπλους του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης στα τέλη του μήνα, θεωρείται από την κυβέρνηση έμπρακτη στήριξη των ελληνικών απόψεων έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι η ταύτιση των απόψεων Ελλάδας και Γαλλίας θα επισφραγιστεί στις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «σε αυτές τις συνθήκες ο κατάπλους της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκωλ” στην Ανατολική Μεσόγειο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αν συνδυαστεί μάλιστα, με τα πολλαπλά μηνύματα αντίθεσης στις κινήσεις της Τουρκίας που έχουν σταλεί από το Παρίσι προς την Αγκυρα».

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook