Η φωτογραφία του Ερντογάν που εξόργισε το Βερολίνο: «Είναι πρόκληση, για να το πω ευγενικά»

η-φωτογραφία-του-ερντογάν-που-εξόργισ-1491950

Βολές κατά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Bild.

Αναφερόμενη στη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν στην Τεχεράνη, η κα Baerbock σχολιάζει ότι «το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι σε αυτή τη φωτογραφία, είναι πρόκληση, για να το πω ευγενικά». Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παρέχει σημαντική υποστήριξη στον στρατιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, για αυτό και, όπως λέει, της είναι ακατανόητη αυτή η φωτογραφία. Η συνάντηση στην Τεχεράνη καθιστά σαφές πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε με εταίρους που συμμερίζονται τις ίδιες αξίες, τονίζει η Γερμανίδα Υπουργός, με εταίρους που «όχι μόνο πιστεύουν στους διεθνείς κανόνες, αλλά και τους υπερασπίζονται». Άλλοι, που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας, όταν έχουν αμφιβολίες, επίσης συμμαχούν, σημειώνει στη συνέχεια.

«Καμπανάκι» για «επιπόλαιη» συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών πέραν του 2022

Η γερμανίδα υπουργός αναφέρεται στο θέμα της παράτασης της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, λέγοντας ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία πρέπει να εξετάσει τα πάντα, για αυτό και ο Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξετάζει τώρα την κατάσταση με ένα δεύτερο τεστ αντοχής, του οποίου τα αποτελέσματα αναμένουμε.

Πάντως, η κα Μπέρμποκ προειδοποιεί για μια «επιπόλαιη» συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών πέραν του 2022, τονίζοντας ότι η Γερμανία είχε λόγο που εγκατέλειψε την πυρηνική ενέργεια, ενώ προσθέτει ότι είναι σημαντικό σε τέτοιες δύσκολες διαδικασίες λήψης αποφάσεων να προχωράμε σε κάθε βήμα βάσει των δεδομένων. Επιπλέον, σημειώνει ότι η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι η παροχή φυσικού αερίου, «για αυτό και η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η απάντηση».

Τι είπε για τα περί καθυστέρησης στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία

Σχολιάζοντας το θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία και τις αιτιάσεις προς τη Γερμανία ότι χρονοτριβεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την «κυκλική ανταλλαγή» τεθωρακισμένων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Υπουργός Εξωτερικών σημειώνει τα εξής:

«Αν αυτός ο δρόμος δεν ήταν ο σωστός, τότε πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε με άλλους τρόπους». Η Μπέρμποκ απορρίπτει τις κατηγορίες της Πολωνίας ότι η Γερμανία δεν τήρησε τον λόγο της, λέγοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση κανείς δεν εξαπατά τους Ευρωπαίους εταίρους». Εφόσον αποδειχθεί ότι το Ringtausch δεν λειτουργεί, τότε αυτό δεν οφείλεται μόνο σε εμάς, παρατηρεί η Υπουργός, και ξεκαθαρίζει ότι από την αρχή ήταν σαφές ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί κάθε τεθωρακισμένο εν μια νυκτί.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook