Η φαρμακοποιός που αναπαριστά όλα τα έθιμα του κερκυραϊκού Πάσχα με playmobil

η-φαρμακοποιός-που-αναπαριστά-όλα-τα-έ-1428272

Είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Ξεχωριστό, κατανυκτικό και με ιδιαίτερα έθιμα. Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για όλους όσους το ζήσουν από κοντά.

Το νησί φοράει τα γιορτινά του. Οι φιλαρμονικές βγαίνουν στους δρόμους τη Μεγάλη Παρασκευή παίζοντας πένθιμα εμβατήρια για να συνοδεύσουν τους Επιταφίους. Τα φώτα σβήνουν, η Κέρκυρα γίνεται… μοβ και τα φαναράκια συντροφεύουν τους πιστούς στο πένθος. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ο μητροπολίτης δίνει το σήμα της πρώτης Ανάστασης ψάλλοντας: «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν». Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν ταυτόχρονα χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα ρίχνουν τους μπότηδες.

Η φαρμακοποιός Κωνσταντίνα Κουρή από την Κέρκυρα αποφάσισε να αναπαραστήσει το ξακουστό και μοναδικό κερκυραϊκό Πάσχα με φιγούρες playmobil. Σήκωσε λοιπόν τα μανίκια της, πήγε στο πίσω μέρος του φαρμακείου που διατηρεί και έπιασε δουλειά.

Η Κωνσταντίνα αγαπούσε από παλιά τα playmobil αλλά λόγω του βεβαρυμένου καθημερινού της προγράμματος τα είχε αφήσει στην άκρη. «Τα playmobil ξαναμπηκαν στην ζωή μου μετά τη γέννηση του πρώτου μου γιου όταν τα χρησιμοποιήσα για τη βάπτισή του» περιγράφει στο Newsbeast.

«Χρειάστηκα πάνω από έξι μήνες για να καταφέρω να αναπαραστήσω το κερκυραϊκό Πάσχα με playmobil»

«Υπάρχουν πολλές σελίδες από Έλληνες συλλέκτες playmobil οι οποίοι τα τροποποιούν φτιάχνουν διοράματα και άλλα. Έτσι είπα να δοκιμάσω και εγώ… Χρειάστηκα πάνω από έξι μήνες για να καταφέρω να αναπαραστήσω το κερκυραϊκό Πάσχα με φιγούρες» υπογραμμίζει.

«Περισσότερο χρόνο ξόδεψα για να καταφέρω να βρω, να ταιριάξω τις φιγούρες και τα κατάλληλα υλικά παρά να τις επεξεργαστώ και να τις στήσω» εξηγεί.

Πώς τα playmobil πήραν το δικό τους ρόλο στο κερκυραϊκό Πάσχα

Περιγράφοντας βήμα – βήμα τη διαδικασία που ακολούθησε ώστε να «ντύσει» τα playmobil για να συμμετάσχουν και αυτά στο κερκυραϊκό Πάσχα η Κωσταντίνα Κουρή αναφέρει: «Ξεκίνησα βρίσκοντας μια φιγούρα που να φέρνει όσο γίνεται περισσότερο σε αυτό που ήθελα να αναπαραστήσω και στον ρόλο που ήθελα να τη βάλω να διαδραματίσει».

«Δυσκολίες περισσότερο συνάντησα στις στολές της φιλαρμονικής καθώς χρειάστηκε τις περισσότερες φιγούρες να τις βάψω γιατί δεν έβρισκα το σωστό ταίριασμα. Άλλαξα επίσης τα χέρια, τα πόδια των playmobil κάνοντας διάφορους συνδιασμούς» σημειώνει.

«Έβαψα τα κράνη και μετά κόλλησα πάνω σε μία καρφίτσα τις φούντες που φτιάχτηκαν είτε από κλωστή είτε από φτερά που έκοψα σε πολύ μικρά κομμάτια» συμπληρώνει η φαρμακοποιός Κωνσταντίνα Κουρή.

Η έρευνα πριν τη «μετάλλαξη» των playmobil

Πριν πιάσει όμως στα χέρια της τα πρώτα playmobil που θα γινόταν μέλη των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας η Κωνσταντίνα χρειάστηκε να κάνει πρώτα τη δική της έρευνα.

«Προσπάθησα πολύ και βρήκα φωτογραφικό υλικό έτσι ώστε οι φιλαρμονικές που θα αναπαριστούσα να είναι όσο γίνεται πιο ίδιες με τις πραγματικές» λέει στο Newsbeast και συμπληρώνει: «Όλα μου τα playmobil βρίσκονται στο φαρμακείο μου ενώ οι φιλαρμονικές της πόλης που έχω φτιάξει φιλοξενουνταί στην βιτρινά από τις ”Μuses”».

«Η αναντόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική»

Μιλώντας για το πώς ανταποκρίθηκε στις δημιουργίες της ο κόσμος η φαρμακοποιός εξηγεί πως ήταν «συγκινητική». «Χωρίς ειλικρινά να το περιμένω υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, ίσως επειδή η σελίδα δημιουργήθηκε τη δεύτερη χρονιά χωρίς Πάσχα στο νησί, δηλαδή πέρυσι».

«Χαίρομαι που και εγώ με τον τρόπο μου μπόρεσα να δείξω πόσο ωραία είναι τα ήθη και έθιμα του νησιού μας. Το Πάσχα στην Κέρκυρα πιστεύω διαφέρει από όλα τα άλλα κυρίως λόγο των Φιλαρμονικών αλλά και τον μπότηδων» τονίζει.

«Το να παρακολουθείς τη Μεγάλη Παρασκευή τις Φιλαρμονικές που παίζουν πένθιμα είναι πολύ συγκινητικό, ενώ το γιορτινό κλίμα που ακολουθεί κορυφώνεται με τους μπότηδες. Μεγάλα ή μικρά κεραμικά, ”σκάνε” στο έδαφος και γίνονται κομμάτια τα οποία παίρνουν στα σπίτια τους οι πολίτες και τα κρατούν ως φυλακτό για να έχουν καλή τύχη» δηλώνει στο Newsbeast η φαρμακοποιός.

«Το να συνδυάζω όλα, το φαρμακείο, τα τρία μου παιδιά και τις δημιουργίες με playmobil είναι δύσκολο. Ευτυχώς όμως έχω τεράστια βοήθεια από τον άνδρα ο οποίος με την αγάπη και με την υπομονή του με στηρίζει να κάνω και την τρέλα μου» υπογραμμίζει κλείνοντας η Κωνσταντίνα Κουρή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook