Η Κρήτη αλλάζει. Τα επόμενα χρόνια το νησί θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Το εναρκτήριο λάκτισμα του επενδυτικού οργασμού το δίδει η κατασκευή του βόρειου οδικού άξονα. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και να σηκώσουμε το βάρος μιας επενδυτικής καταιγίδας που θα χτυπήσει από άκρο σε άκρο ολόκληρο το νησί; Φρονώ, πως θέλει ακόμα δουλειά για να πούμε: ναι είμαστε απόλυτα έτοιμοι.
Η αναπτυξιακή πορεία των πραγμάτων δεν ανακόπτεται. Ουδείς νοήμων θα ήταν αντίθετος, αρκεί τα έργα, ιδιωτικά και δημόσια, να έρχονται και να κουμπώνουν επάνω στο χωροθετημένο σώμα υποδοχής χωρίς να προσθέτουν κακογουστιά και να προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Αν η βιωσιμότητα είναι το πρότυπο παραγωγής που προκαλεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στο παρόν και στο μέλλον και για τον άνθρωπο και για το φυσικό περιβάλλον, τότε, ας το θέσουμε ως βάση συζήτησης.
Οι απότομες αλλαγές προκαλούν αμηχανία και φόβο. Ανησυχούν οι υποψιασμένοι πολίτες. Ποιες είναι η επενδυτικές μας ανάγκες και οι πιθανοί κίνδυνοι που φέρουν; Ξέρουμε; Υπάρχουν όρια στην οικιστική και την τουριστική ανάπτυξης; Ποια είναι η μοίρα του πρωτογενή τομέα; Έχει ρόλο ύπαρξης; Υπάρχει χώρος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργεια; Το περιφερειακό χωροταξικό εγγυάται τις κατά τόπους ήπιες μορφές επενδύσεων; Οι έλλογες απορείς μας είναι πολλές και ποικίλλουν.
Η εκτός σχεδίου δόμηση είναι συμβατή με την πολιτική χρήσεων γης; Θα επικαιροποιήσουμε τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες; Τι σημαίνει για τον φιλόδοξο επενδυτή η ανέγγιχτη ενδοχώρα; Ο αιγιαλός προστατεύεται; Που πάμε; Θα επιζήσει ο τόπος; Αγωνιούν οι πολίτες.
Αρκεί το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που η παρούσα περιφερειακή αρχή χάραξε και που σταδιακά ξεδιπλώνεται με τις απαιτούμενες διορθωτικές αλλαγές και προσθήκες; Ας μη μεμψιμοιρούμε. Η τύχη του τόπου είναι στα χέρια μας. Ας ενισχύσουμε λοιπόν το προστατευτικό δίχτυ αειφορίας που εξυφαίνεται και στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων με εφικτές και μετρίσιμες προτάσεις. Τώρα. Το παρόν έχει νόημα ως επιλογή κι ως δράση.
Ουδείς και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί με ασφάλεια την εύθραυστη βιωσιμότητα του νησιού μας χωρίς μίας ολιστικής προσέγγισης του παρόντος και του μέλλοντος που σχεδιάζουμε. Ας μπούμε στον κόπο.
Η εφαρμόσιμη ιδέα για μια ας την πούμε μελέτη εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας του νησιού που μεγεθύνεται κι αλλάζει είναι αναγκαία και άκρως επείγουσα. Επιμένω. Αλλιώς, πλην της ιστορικής μνήμης και της φυσιογνωμίας που νομοτελειακά φθίνει και χάνεται μες στη οχλοβοή του πανηγυριώτικου κρητομπαρόκ, το ελκυστικό και πολύκαρπο σώμα της Κρήτης που ξέρουμε θα σβήσει κι ως ανάμνηση μες στη σκόνη του χρόνου.
Γράφει ο Λευτέρης Κουλιεράκης, Οικονομολόγος Msc, Συγγραφέας. Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Χανίων
Αμετανόητος εμφανίστηκε ο Ρίσι Σούνακ, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να…
Διέρευσε το βράδυ της Παρασκευής το όνομα που αποφάσισαν οι 11 βουλευτές που αποχὠρησαν από…
Σε "ανακατάληψη" του Ευαγγελισμού στο κέντρο του Ηρακλείου, προχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, πολλά άγνωστα…
Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου 110 ετών από την ένωση της Κρήτης με την…
Τον μετασχηματισμό του Πόρου σε «πράσινο» νησί εξήγγειλε και χαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια…
Με την ακρίβεια να καλπάζει, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αναρωτιούνται αν τελικά κοστίζει…