Η Ευρώπη στερεύει από ντίζελ λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία: Πότε σταματά ο ανεφοδιασμός, ποιες οι εναλλακτικές

η-ευρώπη-στερεύει-από-ντίζελ-λόγω-των-κ-878865

Το εμπόριο ντίζελ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, μια ζωτικής σημασίας γραμμή ανεφοδιασμού στην ήπειρο που διψά για καύσιμα, πρόκειται να σταματήσει τους επόμενους μήνες.

Η Ευρώπη λαμβάνει ετησίως από τη Ρωσία 200 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ. Όμως, από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι κυρώσεις της ΕΕ θα απαγορεύσουν την παράδοση σχεδόν όλων των θαλάσσιων προϊόντων διύλισης πετρελαίου -μεταξύ των οποίων και το ντίζελ- από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξωτερικό προμηθευτή της περιοχής.

Καθώς ο χρόνος τελειώνει σε μια περίοδο ακραίας στενότητας στην αγορά, οι έμποροι θα πρέπει να κάνουν δραματικές περικοπές μέχρι και την τελική προθεσμία.

Οι συνδυασμένες εισαγωγές ντίζελ στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο -το οποίο επίσης απαγορεύει τις ρωσικές αποστολές- μειώθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd. που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αλλά τώρα πρόκειται να αυξηθούν ξανά, κατά περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Εάν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για το υπόλοιπο του Οκτωβρίου, οι εισαγωγές θα πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερα από 5.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου έως την προθεσμία του Φεβρουαρίου. Οποιαδήποτε επιβράδυνση σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα έκανε την τελική αποκοπή το 2023 ακόμη πιο επώδυνη.

Γαλλία και Γερμανία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για ντίζελ -Πού στρέφεται η ΕΕ

Η απαλλαγή από τις ρωσικές προμήθειες δεν θα είναι εύκολη… Η Γαλλία, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της Ευρώπης, είχε μειώσει πρόσφατα τη δική της παραγωγή ντίζελ λόγω απεργιών στα διυλιστήρια πετρελαίου της. Η εγχώρια παραγωγή στη Γερμανία, όπου η ζήτηση ντίζελ είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, κινδυνεύει επίσης επειδή το διυλιστήριο Schwedt πρόκειται να χάσει την πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Druzhba.

Η ΕΕ αναμένεται να αντισταθμίσει τη χαμένη ρωσική προσφορά με περισσότερες εισαγωγές από περιοχές όπως η Μέση Ανατολή. Αυτό συμβαίνει ήδη με τις εισαγωγές από έθνη εκτός Ρωσίας στο μπλοκ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πλησιάζουν στο υψηλότερο επίπεδό τους -τουλάχιστον από την αρχή του 2016- αυτόν τον μήνα, σε κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερα, με την ανάπτυξη του γιγαντιαίου διυλιστηρίου Al-Zour του Κουβέιτ και της εγκατάστασης Jazan της Σαουδικής Αραβίας.

Η Κίνα επιτρέπει επίσης περισσότερες εξαγωγές καυσίμων, ενισχύοντας ενδεχομένως τη συνολική προσφορά.

Συλλογικά, οι αποστολές μπορεί να καταλήξουν να είναι αρκετές για να αντικαταστήσουν όλα τα χαμένα ρωσικά βαρέλια.

Δύσκολο για τη Ρωσία να ανακατευθύνει το ντίζελ και τα άλλα προϊόντα καυσίμων στις αγορές

Οι κυρώσεις θα αναγκάσουν, επίσης, τη Ρωσία να βρει νέους αποδέκτες εκτός ΕΕ για την ευρεία ποικιλία των εξαγωγών καυσίμων της.

Η χώρα στέλνει εκατομμύρια βαρέλια νάφθα -μια πρώτη ύλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βενζίνης- καθώς και πετρέλαιο μαζούτ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας και στη ναυτιλία.

Η προσφορά όλου αυτού του καυσίμου στην αγορά μπορεί να γίνει πολύπλοκη. Η απόκτηση ασφάλισης για τα πλοία μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, ενώ υπάρχει και κίνδυνος έλλειψης των ειδικών σκαφών που χρησιμοποιούνται στη Βαλτική για τη μεταφορά των καυσίμων.

Σημειώνεται ότι δεν εξάγονται όλα τα ρωσικά καύσιμα από ρωσικά λιμάνια, καθώς ορισμένα αποστέλλονται μέσω άλλων χωρών και δεν περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία που ελήφθησαν υπ’ όψιν για το συγκεκριμένο άρθρο του πρακτορείου Bloomberg.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook