«Η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να μην τα καταφέρει» – Στα Χανιά συνεδριάζει η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης | Photos + Video

η-ευρώπη-δεν-έχει-περιθώριο-να-μην-τα-κ-1445780

Με το Ουκρανικό και την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο επίκεντρο, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην συνεδρίαση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται θέματα ασφάλειας, συμμετέχουν περισσότερα από 120 μέλη της επιτροπής, η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά στα Χανιά, μετά από πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη επισημάνθηκε η ανάγκη διεθνούς διακρατικής συνεργασίας ώστε να στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής.

Μπακογιάννη: Είμαστε στην αρχή μιας καινούριας εποχής

«Έγινε μια πάρα πολύ έντονη και πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το ερώτημα είναι το πώς οι θεσμοί που δημιουργήσαμε μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο, πώς μπορούν να ανανεωθούν, πώς μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να ανταποκριθούν στα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν τα οποία σηματοδοτούν το τέλος της μετά του β’ παγκοσμίου πολέμου και την αρχή μιας καινούριας εποχής για την οποία πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη σε δήλωσή της στο περιθώριο των εργασιών.

Όπως εκτίμησε, «το Συμβούλιο της Ευρώπης έλαβε πάρα πολύ γρήγορα αποφάσεις, έδιωξαν την Ρωσία από μέλος και έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Εγώ έχω τη βαριά ευθύνη το επόμενο διάστημα να καταθέσω τις προτάσεις για τις επόμενες ενέργειες. Βέβαια σήμερα έχει πάρει ένα τελείως διαφορετικό βάρος.

Σπανίως η πολiτική επιτροπή έχει τόσα άτομα όσα έχει σήμερα στα Χανιά. Ήρθανε και για τα Χανιά… γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε όπως έλεγε κι ο πατέρας μου- Αλλά ήρθαν κυρίως για το θέμα και το θέμα αγγίζει πλέον όλη την Ευρώπη και όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

«Το κλίμα σήμερα εδώ ήταν πάρα πολύ θετικό και ήταν ένα κλίμα ουσιαστικής αναζήτησης λύσεων» σημείωσε η κα Μπακογιάννη ενώ σημείωσε με νόημα πως η Ευρώπη «δεν έχει περιθώριο να μην τα καταφέρει».

Η συνεδρίαση

Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην τελευταία δεκαετία και στα γεγονότα που σημάδεψαν την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είχε μέχρι σήμερα καταφέρει να συσπειρώνει γύρω από μια κοινή στρατηγική στις κρίσεις αλλά και στις συγκρούσεις. Σήμερα όμως, η Ε.Ε. φαίνεται ότι συσπειρώνεται και αποκτά κοινό λόγο και μια ενιαία στάση, απαντώντας άμεσα στην ανάγκη ενιαίας και άμεσης πολιτικής, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πολιτικού Συμβουλίου κος Κοξ, ο οποίος αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση της Ε.Ε. στο αίτημα της Ουκρανική κυβέρνησης, για πλήρη υποστήριξη της χώρας που δέχθηκε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων. Η ευρωπαϊκή κοινότητα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει από τώρα και στο εξής να αποφασίσει τις κοινές, άμεσες δράσεις μέσα από ένα νέο οργανισμό που θα στηρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ παράλληλα και όλες τις διεθνείς παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οποίων απειλών.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

«Ζούμε το πρώτο θερμό επεισόδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» τόνισε από τη μεριά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος που εκτίμησε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο.

«Τέτοια συρροή κρίσεων είχαμε πάρα πολλές δεκαέτιες να ζήσουμε. Χρειάζεται υπευθυνότητα, διορατικότητα, να είμαστε σοβαροί και να μιλάμε με υπευθυνότητα» τόνισε.

O Γιώργος Παπανδρέου

Παρών στις εργασίες είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδέρου, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η συνεδρίαση διεξάγεται στα Χανιά (…) Αυτή τη στιγμή ο τραγικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι ένας απλός πόλεμος μεταξύ δύο κρατών αλλά ένας πόλεμος ιδεολογιών μια αντιπαράθεση μετά μιας αυτοκρατορικής, αυταρχικής αντίληψης και μιας κοινωνίας δημοκρατικής που θέλει να προχωρήσει που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Άρα αυτή τη στιγμή απειλούνται αυτές οι Αρχές, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Γιώργος Κατρούγακλος

«Σήμερα συζητάμε σημαντικά θέματα όχι μόνο σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και γενικότερα σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας όχι μόνο από εξωτερικές απειλές αλλά και από την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων» σημείωσε ο πρ. Υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μολονότι το συμβούλιο της Ευρώπης δεν παίρνει δεσμευτικές αποφάσεις, οι αποφάσεις στις οποίες καταλήγει γνωμοδοτικά, επηρεάζουν σημαντικά την κοινή γραμμή

Για το θέμα της κοινής γραμμής στην Ευρώπη, τόνισε: «Το μέγα ζητούμενο είναι, εάν θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να μιλάμε ενωμένη φωνή, εάν θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να απεξαρτηθούμε από τον «Μεγάλο αδερφό» τις ΗΠΑ,  έχουμε μια δική μας εξωτερική πολιτική στρατηγικά αυτόνομη και μια άμυνα με χαρακτηριστικά στρατηγικής αυτονομίας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Και στο εσωτερικό μας υπάρχουν δύο γραμμές. Η κριτική που ασκούμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ακριβώς γιατί κατά τη δική μας εκτίμηση, ο Πρωθυπουργός ταυτίζεται με τις απόψεις των Βαλτικών χωρών ότι ποτέ δεν μπορεί να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τις ΗΠΑ και όχι ας πούμε με την Γαλλία που προβάλλει την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής κυριαρχίας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook