Η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορά της: Οι 15 χώρες που αναμένεται να λάβουν «πράσινο φως»

η-ευρώπη-ανοίγει-τα-σύνορά-της-οι-15-χώρε-1048483

Σε συμφωνία για το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων κατέληξαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που θέλουν να αρχίσουν να υποδέχονται πολίτες ορισμένων τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου.

Πρέσβεις των «27» συζήτησαν το θέμα των «ασφαλών τρίτων χωρών» εκ νέου την Παρασκευή, μια διαπραγμάτευση που συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μάλιστα, όπως γράφει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να δώσουν μια πρώτη, άτυπη απάντηση μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η Ευρώπη συντάσσει αυτή τη λίστα –προσχέδιο της οποίας φέρεται να είναι έτοιμο- με βάση πως «βαθμολογεί» την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε κάθε χώρα. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση θεωρείται μάλλον απίθανο να επιτραπούν τα ταξίδια από τις ΗΠΑ.

Η Γηραιά Ήπειρος επλήγη ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, με ορισμένα κράτη – μέλη της Ένωσης –όπως η Ιταλία και η Ισπανία- να μετρούν χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα της νόσου την άνοιξη.

Ωστόσο οι περισσότερες χώρες έχουν καταφέρει να «χαλιναγωγήσουν» την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να είναι πλέον έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων τους –τουλάχιστον με χώρες που έχουν αντίστοιχα καλό επιδημιολογικό «προφίλ».

Μια θέση στη λίστα με τις 15 «ασφαλείς χώρες» αναμένεται να έχει και η Κίνα, παρά τον σκεπτικισμό της Ευρώπης για τη διαφάνειά της αναφορικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θα ανοίξει τα σύνορά της σε επισκέπτες από την Κίνα εάν το Πεκίνο κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

«Πράσινο φως» αναμένεται και για τους ταξιδιώτες από Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Εκτός τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Η εξαίρεση των ΗΠΑ από τον κατάλογο αυτό αναδεικνύει πως η Ευρώπη δεν είναι ευχαριστημένη με την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, άλλωστε, την Παρασκευή τουλάχιστον 40.870 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 –δηλαδή ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός αφότου ο νέος κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική λίστα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογούνται όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τον κορoνοϊό.

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook