Η «έξυπνη γεωργία» στην υπηρεσία των Ελλήνων αγροτών με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου

η-έξυπνη-γεωργία-στην-υπηρεσία-των-ε-736774

Στα… χωράφια των Ελλήνων αγροτών-παραγωγών, βιομηχανιών τροφίμων και συνεταιρισμών μπαίνουν οι νέες τεχνολογίες με τη βοήθεια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος του ιδρύματος είναι η στήριξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή, τα κέρδη και να προστατέψουν το ίδιο το περιβάλλον. Το ίδρυμα θα στηρίξει τους αγρότες ώστε να αποκτήσουν νέες γνώσεις και εργαλεία, ξεφεύγοντας από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής, που χρησιμοποιούν μέχρι τώρα και να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Οι επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την τεχνογνωσία, την οποία θα τους παρέχουν θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής, με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων, για λιπάσματα, φάρμακα, νερό, ενέργεια κλπ. και η πρώτη περιφέρεια που θα ωφεληθεί από την «έξυπνη γεωργία», θα είναι αυτή της Στερεάς Ελλάδας.

Σήμερα περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά η ελληνική αγροτική παραγωγή χρειάζεται την ενίσχυση των επιστημόνων, καθώς υφίσταται-ως συνέπεια και της γενικότερης οικονομικής κρίσης- τη μείωση της ζήτησης και τον περιορισμό των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη και την ανάπτυξή της. Παράλληλα, υφίσταται εντονότερα τις συνέπειες από την αστάθεια των αγορών, αλλά και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, που επιτείνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της απόδοσης των καλλιεργειών, την απώλεια παραγωγής και την περαιτέρω πτώση του αγροτικού εισοδήματος.

Για τους παραπάνω λόγους το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιούργησε τον Κόμβο καινοτομίας στην Ευφυή Γεωργία και Κυκλική Βιοοικονομία σε εγκαταστάσεις του στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Στο πλαίσιο σχετικής προκήρυξης στη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπέβαλε σχετική πρόταση η οποία αξιολογήθηκε με άριστα και η υλοποίηση της θα ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2020.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο πρωτογενής τομέας (γεωργία-κτηνοτροφία) διατηρεί ένα πολύ σημαντικό μέγεθος της οικονομικής ζωής, αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και καθοριστικό παράγοντα για τη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των κατοίκων της. Σήμερα, ο αγροτικός τομέας τόσο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και σε εθνικό επίπεδο, διέρχεται μια κρίσιμη φάση, η οποία έχει επηρεαστεί πολύ σοβαρά από το διεθνές και το ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Επιπρόσθετα, η ελληνική αγροτική παραγωγή υφίσταται, ως συνέπεια και της γενικότερης οικονομικής κρίσης, τη μείωση της ζήτησης και τον περιορισμό των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη και την ανάπτυξή της. Παράλληλα, υφίσταται εντονότερα τις συνέπειες από την αστάθεια των αγορών, αλλά και τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, που επιτείνει τη συχνότητα και τη σφοδρότητα ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της απόδοσης των καλλιεργειών, την απώλεια παραγωγής και την περαιτέρω πτώση του αγροτικού εισοδήματος. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας και ειδικότερα της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προϋποθέτει βελτίωση των μεθόδων παραγωγής για παραγωγή ασφαλών, υγιεινών, υψηλής ποιότητας προϊόντων, που παράγονται κάτω από συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του ιδρύματος, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρος Κίντζιος, υπογραμμίζει ότι «η ίδρυση του πολυδύναμου κόμβου καινοτομίας για την αγροδιατροφή η οποία θα υπηρετεί ολόκληρη την παραγωγική κοινότητα της Στερεάς Ελλάδας με επιμέρους μονάδες στην Αλίαρτο, τη Θήβα και την Άμφισσα είναι ένα μεγαλόπνοο έργο, με επιπτώσεις εθνικής εμβέλειας όσον αφορά στα νέα πρότυπα της αγροτικής παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θέτει το νέο τεχνικό πλαίσιο για την ομαλή μετάβαση της ελληνικής γεωργίας στην μετά covid, πιο πράσινη εποχή. Στον κόμβο καινοτομίας θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος οι πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην ευφυή γεωργία, στους βιοαισθητήρες και τα συστήματα ιχνηλασιμότητας στην κομποστοποίηση και τους βιοδιεγέρτες».

Όπως τονίζει και ο κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής «η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς νέους ανθρώπους να στραφούν στον αγροτικό τομέα. Παρά το γεγονός ότι η νέα γενιά έχει κάποιες γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια και συμβουλές για την χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook