Η εξέλιξη των έργων στα Χανιά – Τι γίνεται με Αγορά, Κήπο, Open Mall και τι άλλο θα αρχίσει το φθινόπωρο

η-εξέλιξη-των-έργων-στα-χανιά-τι-γίνε-1701486

Για την εκτέλεση των έργων στο κέντρο των Χανίων και για τις προοπτικές των σημαντικότερων παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης μίλησε τη Δευτέρα στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Χανίων, Μιχάλης Καλογριδάκης. Με αφορμή το επιτυχημένο πείραμα με την ασφαλτόστρωση των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη σε μη εργάσιμη ημέρα, ο  αντιδήμαρχος τόνισε ότι απαιτήθηκε εξειδικευμένη προετοιμασία:

«Προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο και καταφέραμε σε 15 ώρες να τελειώσει η ασφαλτόστρωση. Δεν είναι εύκολο να γίνονται εργασίες την Κυριακή, χρειάζονται ειδικές εγκρίσεις, άδεια από την αστυνομία, την επιθεώρηση εργασίας, αυξάνεται και το κόστος και πρέπει να υπάρχει λόγος κοινής ωφέλειας. Σε αυτό πατήσαμε εμείς, γιατί είναι ο κεντρικότερος δρόμος των Χανίων και είναι προφανείς οι λόγοι κοινής ωφέλειας. Έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια από την τεχνική υπηρεσία, το συνεργείο ασφαλτόστρωσης και θέλω να ευχαριστήσω όλους για το αποτέλεσμα που είχαμε.

Το έργο δεν έχει τελειώσει, περιλαμβάνει και την οδό Πειραιώς, αλλά και ένα κομμάτι πεζοδρομίου μπροστά από την πλατεία Κοτζάμπαση. Αυτά θα συνεχιστούν μετά την καλοκαιρινή σεζόν. Απομένει επίσης η δενδροφύτευση και ο αστικός εξοπλισμός. Σε δεύτερο χρόνο θα φύγουν και οι κολώνες του ρεύματος αλλά αυτό θα αργήσει γιατί πρέπει να φτιαχτούν οι μετασχηματιστές στις υπόγειες τουαλέτες στην Πλατεία 1866. Όλη η περιοχή θα συνδεθεί ηλεκτρικά με αυτούς, αλλά πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες αυτές ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε σε δρόμους, προβλέπουμε την υπογειοποίηση, που μπορεί να είναι έξτρα κόστος αλλά δεν θα χρειαστεί για δεκαετίες να γίνει καμία άλλη παρέμβαση».

Πώς θα προχωρήσει το Open Mall

Ο κ. Καλογριδάκης εξήγησε ακόμα, ότι οι εργασίες για το ανοικτό κέντρο εμπορίου θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι παρεμβάσεις στην Πλατεία 1866 θα γίνουν μετά το καλοκαίρι:

«Στο Open Mall μόλις τελειώσουν οι εργασίες για τους μετασχηματιστές στις τουαλέτες στην πλατεία, θα μπούμε στα πεζοδρόμια. Γιατί τότε ο ΔΕΔΔΗΕ θα σπάσει τα υφιστάμενα πεζοδρόμια για την υπογειοποίηση των καλωδίων, ταυτόχρονα θα ενωθούν τα κτίρια με το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ και μετά θα μπορούμε να κάνουμε την πλακόστρωση. Τα στενά θα γίνουν συνεπίπεδα και ήπιας κυκλοφορίας και οι εργασίες δεν θα σταματήσουν το καλοκαίρι. Στην Πλατεία 1866 όμως οι εργασίες θα γίνουν μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν«.

Δημοτικός Κήπος

Ο αντιδήμαρχος δήλωσε αισιόδοξος ότι πλέον, με την ενεργοποίηση ποινικών ρητρών, ο εργολάβος θα έχει παραδώσει το έργο ως τις 16 Ιουνίου:

«Για τον Κήπο είχαμε δώσει παράταση ως τις 16 Μαΐου και ήταν η τελευταία. Πλέον ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπει ότι ο εργολάβος καλείται να ολοκληρώσει τις εργασίες εντός μηνός και χρεώνεται με ποινική ρήτρα για κάθε μέρα που περνάει. Αν ολοκληρωθεί ο μήνας και δεν έχει γίνει το έργο, μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της έκπτωσης. Αλλά νομίζω πως δεν θα χρειαστεί και ως τις 16 Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι. Τώρα δουλεύει».

Δημοτική Αγορά

Ο κ. Καλογριδάκης επισήμανε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το τείχος και την εμπλοκή της αρχαιολογίας θα οδηγήσει σε καθυστέρηση, τόνισε όμως ότι οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει και πως στόχος είναι να είναι έτοιμη η Αγορά μέχρι την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν:

«Στη Δημοτική Αγορά τροποποιούμε τις μελέτες όπως μας είχε ζητήσει η κυρία Μενδώνη. Θα κατατεθούν στο ΚΑΣ ως το τέλος Ιουνίου για να πάρουμε τις εγκρίσεις και να συνεχίσουμε το έργο. Ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται, κατασκευάζονται τουαλέτες, κατασκευάζεται η στέγη, γίνονται κάποια άλλα πράγματα που δεν αφορούν τη στατικότητα του κτιρίου. Σκοπός μας είναι να προλάβουμε την επόμενη σεζόν. Το έργο ήταν να τελειώσει τον Ιανουάριο, ευελπιστούμε ότι δεν θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες η καθυστέρηση που προκλήθηκε από αυτή την υπόθεση με το τείχος».

Η αλλαγή πλακόστρωσης στο Ενετικό Λιμάνι

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων τόνισε πως αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η οριστική μελέτη, θα χρειαστεί όμως σειρά εγκρίσεων, όπως και να βρεθούν τα χρήματα για το έργο:

«Έχουμε πάρει την αρχική έγκριση από το ΚΑΣ για την προμελέτη που είχαμε παρουσιάσει. Ολοκληρώνεται η μελέτη αλλά απαιτούνται πάρα πολλές εγκρίσεις από σειρά υπουργείων. Πρέπει να βρεθεί και ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για να το εντάξουμε, γιατί το κόστος θα είναι γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί θα είναι και τα σκιάδια, θέλουμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό ώστε να τοποθετηθούν μαζί πλακόστρωτο και σκιάδια για να είναι ολοκληρωμένη η παρέμβαση. Νομίζω ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε πολύ κοντά«.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστό πως τον επόμενο μήνα θα υπογραφούν συμβάσεις για σειρά έργων. Μεταξύ αυτών, εργασίες ασφαλτόστρωσης αξίας 4 εκατομμυρίων ευρώ κυρίως εντός πόλεως,  άλλα 4 εκατομμύρια για πεζοδρόμια με χρηματοδότηση από πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ανάπλαση στα 30 οικοδομικά τετράγωνα και το έργο ολοκλήρωσης του ποδηλατοδρομίου. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να ξεκινήσουν να εκτελούνται το φθινόπωρο.

zarpanews.gr

One thought on “Η εξέλιξη των έργων στα Χανιά – Τι γίνεται με Αγορά, Κήπο, Open Mall και τι άλλο θα αρχίσει το φθινόπωρο

  1. Είναι ωραία όλα αυτά τα σχέδια για το κέντρο της πόλης και το λιμάνι μας… όμως υπάρχουν και γειτονιές παραμελημένες… ας κάνουν οι υπεύθυνοι μια βόλτα ας πούμε από το Πασακακι…γειτονιά με άθλιο φωτισμό και ένα δρόμο που οδηγεί στο σχολείο της περιοχής χωρις πεζοδρομια και χωρις καμία ασφάλεια…θα πρέπει να θρηνήσουμε την ζωή κάποιου παιδιού ή κάποιου κατοίκου για να γίνει κάποιο έργο που δεν θα είναι βιτρίνας αλλά προσφοράς στους κατοίκους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook