Η επιχείρηση «Ελευθερία των εμβολιασμένων» τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς, πριν ακόμα ξεκινήσει

η-επιχείρηση-ελευθερία-των-εμβολιασ-1243372

Με «κομμένη ανάσα» θα παρακολουθούν από αύριο κυβέρνηση και επιστήμονες την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, καθώς ξεκινά η εφαρμογή της «Ελευθερίας των εμβολιασμένων» με πλήρη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων ακόμα και στις «κόκκινες περιοχές» για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Η απόφαση για άρση των περιορισμών ήταν σαφώς πολιτική – αν και έχει τη πράσινο φως της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων – και υπαγορεύτηκε από δύο λόγους:

-Από τις εύλογες αντιδράσεις επιχειρηματιών και πολιτών, οι οποίοι, ενώ έχουν εμβολιαστεί, υφίσταται τα ίδια μέτρα με τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, τα μηνύματα που έφταναν στο Μέγαρο Μαξίμου από γαλάζιους βουλευτές και στελέχη, ήταν ηχηρά, και

-Από την πιεστική ανάγκη να πειστούν όσοι εξακολουθούν να φοβούνται τον εμβολιασμό να το πράξουν, όσο θα συνειδητοποιούν τις δυσκολίες με τις οποίες θα είναι αντιμέτωποι στην καθημερινότητά τους.

«Η εμπειρία του προηγούμενου διαστήματος, η επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει τώρα και ο αριθμός και το ύψος των εμβολιασμένων, οδήγησαν την Επιτροπή να εισηγηθεί και την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την εισήγηση αυτή και να πάρει την πρωτοβουλία, να περάσουμε σε μια καινούργια εποχή. Τα μηνύματα πρέπει να είναι καθαρά» είπε ο κυβερντητικός εκπρόσωπος, την ώρα που άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν έδωσαν το «πράσινο» φως με την ψήφο τους.

Ωστόσο, παρ ότι από αύριο αρχίζει η «Ελευθερία», η πορεία της πανδημίας όχι μόνο δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και οι ειδικοί δεν κρύβουν την αγωνία τους τόσο για τις συνέπειες από την άρση των περιοριστικών μέτρων όσο και για τις «χαμηλές πτήσεις» του εμβολιαστικού προγράμματος και την τάση παγίωσης των ποσοστών των πολιτών που παραμένουν σε απόσταση από τα εμβολιαστικά κέντρα. Άλλωστε, όπως σπεύδουν να υπογραμμίσουν αρκετοί επιστήμονες, και οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο.

«Είναι υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους. Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000»,σημείωσε χθες χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου κ. Νίκος Καπραβέλος.

«Δοκιμάστηκαν τα πάντα. Επειδή υπήρχε γκρίνια και ο καθένας είχε τη δική του άποψη, ας δοκιμάσουμε και αυτό το σχέδιο που λέγεται η «Ελευθερία των εμβολιασμένων» και από εκεί και πέρα πάμε μπροστά», σχολίασε από την πλευρά της η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Παγώνη (Mega), επιβεβαιώνοντας την αμηχανία που υπάρχει για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας.

Αυτό το οποίο ευελπιστεί η κυβέρνηση είναι οι ελευθερίες που πλέον θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι να λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης, προκειμένου να πειστούν και άλλοι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος μαζικότερης διασποράς του ιού, μετά τα νέα μέτρα, είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Ήδη, πάντως, κι ενώ ακόμα δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται όσα προβλέπει η «Ελευθερία των εμβολιασμένων», κυβέρνηση και ειδικοί προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τη χορήγηση τρίτης, αναμνηστικής δόσης, σε όλους και όχι μόνο στους άνω των 60 ετών και τους άνω των πενήντα με υποκείμενα νοσήματα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook