Η Ένωση Γονέων Χανίων για τις εκλογές και τις προγραμματισμένες δράσης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

η-ένωση-γονέων-χανίων-για-τις-εκλογές-κ-1547829

Η Ένωση Γονέων Χανίων ενημερώνει ότι, με βάση τη νομοθεσία, φέτος είναι και πάλι χρονιά εκλογών για όλα τα όργανα του γονεϊκού κινήματος (σύλλογοι γονέων, ενώσεις, ομοσπονδίες και ΑΣΓΜΕ), αφού οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι έγιναν έπειτα από παράταση της θητείας, λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

Στόχος όλων μας, σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα στα σχολεία πληθαίνουν, είναι να βγούμε και από αυτή τη διαδικασία με πιο δυνατούς, μαζικούς συλλόγους και Ένωση και να δυναμώσουμε και τα παραπάνω όργανα που μας εκπροσωπούν.

Το ΔΣ της Ένωσης καλεί όλους τους συλλόγους γονέων να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις και να ορίσουν τις εκλογές τους, με κριτήριο τη μαζικότερη συμμετοχή.

Για να διευκολύνουμε τις διαδικασίες σας αποστέλλουμε την ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μαζί με χρήσιμες ερωταπαντήσεις.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε και όλα τα χρήσιμα έγγραφα, ώστε να τηρηθούν σωστά οι διαδικασίες ΕΔΩ.

Παρακαλούμε τους συλλόγους γονέων να ενημερώνουν την Ένωση για τις ημερομηνίες των Γενικών τους Συνελεύσεων, είτε στα τηλέφωνα του Προέδρου (Μαμμάκας Σταμάτης: 6976219530) και της Γραμματέα (Νταγκουνάκη Αργυρώ: 6974997232), είτε στο μέιλ της Ένωσης ( [email protected]), ώστε, αν είναι δυνατό, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να παραβρεθούν, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τα ζητήματα που απασχολούν κάθε σύλλογο και σχολείο.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.

Η απόφαση του ΔΣ της Ένωσης, που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης στις Γενικές Συνελεύσεις

Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχοντας ως εφόδιο στη δράση μας τις αποφάσεις της εκλογοαπολογιστικής μας Συνέλευσης που καλούμαστε να υλοποιήσουμε όλο το επόμενο διάστημα. Είναι σημαντικό οι αποφάσεις της ΓΣ μας και το πλαίσιο πάλης μας να φτάσει σε κάθε Σύλλογο Γονέων.

Α. Μπροστά στην έναρξη των σχολείων ως γονείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά ζητήματα που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας

Η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος παράλληλα με το υψηλό κόστος για τα σχολικά είδη, κάνουν τους γονείς να προβληματίζονται ακόμα περισσότερο. Είναι σημαντικό οι διεκδικήσεις μας να έχουν ως βασικό άξονα ότι εμείς οι γονείς δεν ανεχόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση του παιδιού μας, για τη λειτουργία των σχολείων, για όλα αυτά που οφείλει να παρέχει οργανωμένα και δωρεάν το κράτος.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θα επηρεάσουν αντικειμενικά και τη λειτουργία των σχολείων. Οι χρόνιες περικοπές στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών μπορεί να οδηγήσουν σε σχολεία χωρίς επαρκής θέρμανση ή ακόμα και σε διακοπές ρεύματος σε σχολεία που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υψηλούς λογαριασμούς (είδαμε τέτοιες περιπτώσεις σε σχολεία του Πειραιά). Είναι επιτακτικό οι Οργανώσεις των Γονέων να θέσουν το αίτημα για γενναία χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να λειτουργούν με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή τα σχολεία. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για μείωση χρηματοδότησης και προσωπικού αν τα σχολεία δε μειώσουν κατά 10% το ενεργειακό τους κόστος το 2023, δείχνει τις προθέσεις τους. Οι δικές μας ανάγκες και οι ανάγκες των παιδιών μας για ζεστά, ασφαλή, καθαρά σχολεία δεν μπαίνουν στο ζύγι των αντοχών της κερδοφορίας των ομίλων της ενέργειας. Να μη δείξουμε καμιά ανοχή σε περικοπές χρημάτων από τα σχολεία.

Παράλληλα οι γονείς αγωνιούν ακόμα περισσότερο βλέποντας τα ανεπαρκή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για το covid-19 με την έναρξη των σχολείων. Η Κυβέρνηση για άλλη μια χρονιά μετατοπίζει την πρόληψη και την ευθύνη στους μαθητές και τις οικογένειες τους, πλέον δε χορηγεί ούτε τακτά και προγραμματισμένα δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα. Οι Οργανώσεις Γονέων έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων με βασικό άξονα την κρατική ευθύνη για δωρεάν και τακτό έλεγχο της διασποράς του covid στη σχολική κοινότητα. Τα αιτήματα μας παραμένουν στο ακέραιο.

Β. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων

Η Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη λειτουργία των σχολείων. Ήδη με την Τράπεζα Θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής φάνηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία. Χιλιάδες μαθητές δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων γιατί υπήρχαν θέματα που ποτέ δε διδάχτηκαν λόγω της αδιοριστίας εκπαιδευτικών. Χιλιάδες μαθητές ενώ έγραψαν καλά στις Πανελλήνιες, δε μπόρεσαν να περάσουν σε σχολές της επιλογής τους, λόγω του «κόφτη» της ΕΒΕ. Οι γονείς απαιτούμε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Τις «κούφιες» εξαγγελίες από την Κυβέρνηση για αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου με τη διεύρυνση του απλά μέχρι τις 5:30μμ για το 50% των σχολείων σε περιορισμένες

περιοχές, τις διαψεύδει η ίδια η καθημερινότητα των σχολείων. Σημασία δεν έχουν οι

ώρες λειτουργίας του ολοήμερου, αλλά οι όροι λειτουργίας του. Απαιτούμε την επιστροφή του σταθερού-μόνιμου δασκάλου στο ολοήμερο, που κατάργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και διατηρεί η σημερινή, υποβαθμίζοντας έτσι την σταθερή παιδαγωγική σχέση και την ουσιαστική μελέτη στο ολοήμερο. Απαιτούμε σίτιση, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με ευθύνη του κράτους. Απαιτούμε πλήρης κάλυψη του ολοήμερου με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες για την ολοκληρωμένη ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών.

Μπροστά μας επίσης έχουμε την υλοποίηση των αντιδραστικών νομοθετημάτων του «νέου σχολείου». Το σχολείο γίνεται όλο και πιο αποσπασματικό σε γνώση, ενώ οι εξαγγελίες για «αυτόνομο σχολείο» έχουν αντίκτυπο στην τσέπη των γονιών. Είναι ανάγκη οι γονείς να ενημερωθούν από την Ένωση για το περιεχόμενο των αλλαγών.

Βασικό πρόβλημα με το “πρώτο κουδούνι” παραμένει η έλλειψη σε επαρκές και μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Παρά τα πανηγύρια της Κυβέρνησης για διορισμούς και προσλήψεις, η ίδια η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά ακόμα και με τους δικούς τους όρους (πχ 25αρια τμήματα), πόσο μάλλον και από τις πραγματικές ανάγκες με βάση τις διεκδικήσεις γονιών και εκπαιδευτικών για αραίωση τμημάτων (15αρια τμήματα). Στον νομό Χανίων και μόνο στην Α/θμια στις 12/9 η χρονιά ξεκίνησε με σχεδόν 250 κενά, από τα οποία τα 127 είναι στην

Παράλληλη στήριξη, με ότι αυτό σημαίνει για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής επιστημονικής στήριξης και τις προηγούμενες χρονιές φοιτούσαν υποτίθεται σε συνθήκες «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης». Αντίστοιχα στη β/θμια τα κενά φτάνουν τα 40, χωρίς να υπολογίζονται εκείνα της ειδικής αγωγής. Είναι χρέος κάθε Συλλόγου Γονέων να έχει πλήρη εικόνα των κενών στο σχολείο του και άμεσα να οργανώσει κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Να μην αποδεχτούμε η έλλειψη εκπαιδευτικών να καλύπτεται με συγχωνεύσεις τμημάτων και με υπεράριθμα τμήματα σε μαθητές, όπως είδαμε να συμβαίνει σε σχολεία της υπαίθρου του νομού μας.

Γ. Το διεκδικητικό μας πλαίσιο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Είναι σημαντικό να μην υποτιμηθεί κανένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό εκφράζεται σε κάθε σχολείο. Από κοινού γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να προτάξουμε τις δικές μας ανάγκες για δημόσια, δωρεάν, ενιαία μόρφωση σε καθαρά και ασφαλή σχολεία.

Διεκδικούμε με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπ. Παιδείας, των Περιφερειών και των Δήμων:

  • Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.
  • Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.
  • Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι».
  • Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α).
  • Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.
  • Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης.
  • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  • Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών.
  • Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.
  • Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
  • Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας.

Το διεκδικητικό μας πλαίσιο πρέπει να φτάσει σε κάθε Σύλλογο Γονέων σε κάθε γονιό.

Δ. Προγραμματισμός δράσης

1. Να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του μήνα, προτείνεται 28/09, σε σύσκεψη συλλόγων γονέων για όλα τα παραπάνω.

2. Να βγει κάλεσμα προς τους συλλόγους να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, ώστε να καταγραφούν όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα τα προβλήματα, αλλά και να ανοίξει η συζήτηση συνολικότερα. Να καλέσουμε να ενημερώνουν την Ένωση για τις συνελεύσεις, ώστε αν είναι εφικτό, να παρευρίσκεται και κάποιο μέλος του ΔΣ.

3. Άμεσα να κλείσουμε συναντήσεις με προϊσταμένους διευθύνσεων εκπαίδευσης και με δημοτική αρχή.

4. Να διαμορφωθεί κείμενο-ανακοίνωση για τους όρους με τους οποίους ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.

5. Τέλος, επειδή ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος για πολλές οικογένειες, που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων για τη στήριξη των παιδιών τους, ως έκφραση αλληλεγγύης που είναι αναγκαία σε τέτοιες συνθήκες, προτείνεται η Ένωση Γονέων να στηρίξει την πρωτοβουλία του σωματείου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο λειτουργεί για 3η χρονιά το Λαϊκό Φροντιστήριο. Να βγει αντίστοιχη ανακοίνωση-κάλεσμα προς τα μέλη μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook