XANIA

Η έμπνευση που έγινε πράξη: Πώς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων έγινε πόλος έλξης για τους επισκέπτες – Τι λέει ο αρχιτέκτονάς του

Την έμπνευσή του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη μελέτη και υλοποίηση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου ο αρχιτέκτονας, Φάνης Μπομπότης.

Το αρχαιολογικό μουσείο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Λόγω και του τεχνολογικού του εξοπλισμού, ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και εκδηλώσεις ψυχαγωγίας! –

Κάτι που οφείλεται και στις σκέψεις του αρχιτέκτονα, για το πώς μπορεί να προσελκύσει το κοινό, σε ένα σημείο που φυλά την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Αρχικά, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Μπομπότης εστίασε στο αρχιτεκτονικό έργο των Χανίων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι η μοναδική πόλη, πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη η οποία έχει σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο. Η πόλη αυτή, έχει έργα τα οποία θαυμάζω και τα οποία εκφράζουν ένα αρχιτεκτονικό έργο εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Δεν βρίσκει κανείς τέτοια δείγματα αρχιτεκτονικής».

Έπειτα εξήγησε το πώς μπορούν τα εκθέματα να γίνουν αντιληπτά στο κοινό.

«Βρίσκομαι σε ένα κοινό, σε μία πόλη που θα πρέπει να είναι αυστηρή πάρα πολύ με αυτά που σχεδιάζουμε (…) Η διαχείριση του μουσείου, ο τρόπος έκθεσης του και οι συνεχείς δραστηριότητες, είναι αυτές που θα δώσουν την δυνατότητα να παράξει πολιτισμό. Δηλαδή τα εκθέματα να μπορέσουν να γίνουν αντιληπτά στον παρατηρητή, στο κοινό το οποίο εισέρχεται. Να γίνουν αντιληπτές οι αξίες, οι αιτίες που λειτουργήσαν τα εκθέματα. Εάν αυτό το καταφέρουμε τότε το μουσείο έχει καταφέρει να επιτελέσει αυτό το σημαντικό έργο». είπε.

Ο κ. Μπομπότης έκανε λόγο για το πώς έχει εξελιχθεί η παρουσίαση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.  Όπως είπε, βρισκόμαστε σε μία εποχή η οποία παράγει τεχνολογικό εξοπλισμό.

«Έχουμε ανάγκη από την παραγωγή πολιτισμού. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο η οποία δεν παράγει τον πολιτισμό τον οποίο θα θέλαμε. Παράγει τεχνολογικό πολιτισμό και πράγματι είμαστε πολύ ψηλά σήμερα. Έχουν χαθεί όμως οι αξίες τις οποίες πρέπει να παρουσιάσει αυτός» επεσήμανε.

«Το έργο του είναι γνωστό σε όλους μας. Ένα μουσείο το οποίο έχει γεννήσει πολλές συζητήσεις, πολλές νέες ιδέες και νέες κινήσεις. Έχει δώσει μία ευκαιρία στην Χαλέπα να ανανεωθεί και φυσικά φυλά έναν τεράστιο θησαυρό, την ιστορία μας και τα ευρήματα του τόπου μας» τόνισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Γιάννης Γιαννακάκης.

zarpanews.gr

View Comments

  • ΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΣΑΝ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ,ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ .......
    ΣΑΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ,ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ??
    ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ ?????ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΕΙ ,ΑΛΛΑ Κ ΜΕΤΑ ,ΣΥΧΝΑ ΠΥΚΝΑ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΝΩΣΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΑΛΩΝΟΥΝ ........ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙ ΑΥΤΟ?????

  • Όσο ταιριάζει ένας ουρανοξύστης στα Ρούματα τόσο ταιριάζει και αυτό το μουσείο με την περιοχή της Χαλέπας. Προφανώς οι αρχιτέκτοντες ήθελαν απλώς να επιβάλουν μια (outofthebox) ιδέα τους, τα δικά μας χαϊβάνια την ενέκριναν (μην τους περάσουν και για χωριάτες) αγνοώντας την θέση ανέγερσης και χωρίς να προσέξουν τα δέντρα, τα λουλούδια, τα νεοκλασσικά και την μαγική ατμόσφαιρα της γύρω περιοχής. Δεν μπορώ να φανταστώ την Βενετία, την Ρώμη, την Φλωρεντία ή κάποια άλλη πόλη που σέβεται την ταυτότητά της με ένα μουσείο τέτοιας αισθητικής. Επίσης σταματήστε να μιλάτε για βιοκλιματικά κτίρια όταν στον εξωτερικό χώρο σκάνε οι πέτρες από τον ήλιο και εσείς δεν έχετε φυτέψει ούτε ένα μαϊντανό για σκιά. Μια ελιά βάλατε στο αίθριο μέσα στα χαλίκια και ξεράθηκε και αυτή. Νομίζω ότι μας δουλεύετε ή είσαστε άσχετοι...

Recent Posts

Εθνική Ελλάδας: Πανέτοιμη για τον «τελικό των τελικών»

Παρόντος του προέδρου της ΕΠΟ, Παναγιώτη Μπαλτάκου, η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών ολοκλήρωσε το…

21 seconds ago

H No1 συνήθεια που πρέπει να κόψετε για καλύτερο μεταβολισμό, σύμφωνα με διατροφολόγους

Σταματήστε από σήμερα αυτή τη συνήθεια για να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας. Μήπως το αγαπημένο…

3 λεπτά ago

Το «μπάζωμα» απέκρυψε αποδείξεις για μεταφορά εύφλεκτων υλικών

Σοβαρά ερωτήματα για τις αιτίες πρόκλησης του πύρινου «μανιταριού» που ακολούθησε τη σφοδρή σύγκρουση της…

21 λεπτά ago

Σοκ στο Μεξικό: Εντοπίστηκαν 25 σάκοι με ανθρώπινα λείψανα

Σάκοι που περιείχαν ανθρώπινα υπολείμματα εντοπίστηκαν σε μυστικούς τάφους και αποτεφρωτήρα στο δυτικό Μεξικό, ανακοίνωσε…

25 λεπτά ago

7 σημάδια που μαρτυρούν ότι η δύσκολη παιδική ηλικία του συντρόφου σας, επηρεάζει τη σχέση σας σήμερα

Ζούμε επιτέλους σε μία εποχή όπου η ψυχική υγεία έχει την προσοχή και τη σημασία…

28 λεπτά ago

Συνέδριο Innovation Grete 5.0 και εργαστήριο για startups υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Δεκάδες ομιλητές θα μιλήσουν για την καινοτομία

Δύο μεγάλες διοργανώσεις για την Καινοτομία, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, θα διεξαχθούν την…

30 λεπτά ago