Η Έλβη Στασσίνου βραβεύτηκε από το Ροταριανό Όμιλο Χανίων – Μίλησε για το bullying | Photos

Σε μία όμορφη βραδιά την Πέμπτη ο Ροταριανός Όμιλος Χανίων βράβευσε την υποψήφια βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Έλβη Στασσίνου για την προσφορά της στην ποινική επιστήμη.

Νωρίτερα, εξάλλου είχε προηγηθεί η ομιλία της Χανιώτισσας δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω, κατά την οποία, με αφορμή την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ανέλυσε το έγκλημα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) όπως προβλέπεται και τιμωρείται στον ποινικό κώδικα.

Ένα θέμα που η υποψήφια βουλευτής Χανίων γνωρίζει πάρα πολύ καλά, αφού αποτέλεσε το σχετικό αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής στο Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων στην ομιλία της θα μπορούσε η η Πολιτεία σε κάποιες περιπτώσεις να επισύρει και βαρύτερες ποινικές κυρώσεις”.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την ομιλία της κας Στασσίνου

“Η συγκεκριμένη παρουσίαση, αναλύει υπό την νομοθετική πλέον ρύθμιση, το έγκλημα του bulling. Βασίζεται στην ανάλυση της εκπονηθείσας διδακτορικής διατριβής στο Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο, με θέμα την ερμηνεία και ανάλυση του άρθρου 312 Π.Κ. με την νέα του μορφή, όπως ισχύει σήμερα, μετά την τροποποίησή του με τον Ν. 4322/2015 ΦΕΚ Α΄ 42/27-4-2015, με αφορμή το θλιβερό συμβάν του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε πέσει θύμα bulling από τους συμφοιτητές του.

Παλαιότερα το συγκεκριμένο έγκλημα προβλεπόταν όταν θύματα του, ήταν μόνο τα ανήλικα και ανυπεράσπιστα πρόσωπα. Στην πορεία φυσικά, μετά την τροποποίηση που υπέστη το άρθρο, με αφορμή το παραπάνω έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, θύμα πλέον είναι και κάθε ενήλικας.

Αυτό που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη διάταξη που ποινικοποιεί το έγκλημα του bullying και την κάνει να ξεχωρίζει, από τις άλλες διατάξεις σωματικών βλαβών του Ποινικού Κώδικα, είναι το προστατευόμενο έννομο αγαθό. Αυτό είναι πέραν από την σωματική υγεία του θύματος και η ψυχική, η οποία υπό την προϊσχύσασα μορφή του άρθρου, αποτελούσε μονάχα αντικείμενο ερμηνείας αλλά και προβληματισμού. Η ρητή πρόβλεψη της ψυχικής υγείας, κάνει πλέον την συγκεκριμένη διάταξη μοναδική, αφού για πρώτη φορά ποινικοποιείται στην ποινική επιστήμη το bulling και μάλιστα όταν στρέφεται και κατά οποιουδήποτε ενήλικα. Ίσως η πιο σημαντική μορφή βλάβης της υγείας, είναι η ψυχική υγεία του θύματος, γιατί αφ’ ενός μεν δεν είναι εύκολα αντιληπτή από όλους όταν επέρχεται, αφ’ ετέρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου, εάν θα επιτρέψει στον εαυτό του να δεχθεί την πράξη προσβολής του δράστη, στον ψυχικό του κόσμο. Συγκεκριμένα γίνεται μία προσπάθεια διεύρυνσης των περιπτώσεων που μπορούν να ενταχθούν στην συγκεκριμένη διάταξη.
Τέλος οι ακροατές θα προβληματιστούν για την νομοτεχνική δομή του εγκλήματος του άρθρου 312 Π.Κ., όπως ισχύει σήμερα, καθ’όσον αντιλαμβάνονται ότι η προστασία την οποία παρέχει δεν είναι αρκετή. Όποτε η συγγραφέας προβάλλει τις δικές της θέσεις και απόψεις, για μία βελτιωμένη ρύθμιση του εγκλήματος της σωματικής βλάβης του άρθρου 312 Π.Κ.

Επειδή ακριβώς εντάσσονται σε αυτήν ως θύματα και ανήλικα πρόσωπα, τα οποία όταν πέφτουν θύματα κακοποίησης και παραμέλησης, η πράξη προσβολής του δράστη πλήττει πάνω από όλα τον ψυχικό τους κόσμο. Αυτός ο ψυχικός κόσμος, θα πρέπει να προστατευθεί, γιατί όταν τρωθεί, αυτές οι πληγές οι οποίες δεν είναι ορατές, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παραμένουν αθεράπευτες και ανίατες.

Θα έπρεπε λοιπόν η Πολιτεία για την πράξη προσβολής του δράστη, σε αυτές τις περιπτώσεις να επισύρει βαρύτερη ποινική κύρωση” υποστήριξε η κα Στασσίνου.

zarpanews.gr

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ