Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης εντείνει τον πόνο στη μέση

η-έλλειψη-αυτής-της-βιταμίνης-εντείνε-1000165

Ο πόνος στη μέση εξαιτίας της εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου της οσφυϊκής μοίρας είναι γνωστό ότι επηρεάζει δυσανάλογα γυναίκες παρά άνδρες. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Menopause δείχνει ότι παράγοντες κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερο πόνο στην περιοχή αυτή είναι η έλλειψη βιταμίνης D, το κάπνισμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η οστεοπόρωση.

Η εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια κοινή μυοσκελετική πάθηση που συχνά προκαλεί πόνο στην πλάτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την επίδραση των οιστρογόνων στην εκφύλιση του δίσκου, πράγμα που εξηγεί εν μέρει γιατί η κατάσταση είναι πιο σοβαρή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά στους άνδρες ίδιας ηλικίας. Συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου, εκτός από τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις οιστρογόνων, αποτελεί και η έλλειψη βιταμίνης D.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη και ότι η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να βελτιώσει τη μυοσκελετική δύναμη. Λίγες, όμως, είναι οι μελέτες που εξετάζουν το ρόλο της βιταμίνης D στην εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης, ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Αυτή η νέα επιστημονική απόπειρα, λοιπόν, αξιολόγησε τα επίπεδα βιταμίνης D στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τη σχέση τους με την εκφυλιστική νόσο μεσοσπονδύλιου δίσκου και τον πόνο στην πλάτη. Κατέληξε, έτσι, στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη βιταμίνης D παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και ότι η συγκέντρωση ορού της βιταμίνης D σε επίπεδα χαμηλότερα των 10 ng/mL (που δείχνει σοβαρή έλλειψη) θα πρέπει να θεωρείται παράγοντας πρόβλεψης της σοβαρής εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου και πόνου στην πλάτη. Επιπλέον, εντόπισε πρόσθετους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και η οστεοπόρωση για τον πόνο στην πλάτη, πέρα από την έλλειψη βιταμίνης D.

«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με μεγαλύτερες πιθανότητες μέτριας ή σοβαρής έντασης πόνου στην πλάτη και σοβαρής εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, πιθανότατα λόγω των επωφελών επιδράσεων της βιταμίνης D στα νεύρα και την ευαισθησία των μυών στον πόνο, τη μυϊκή δύναμη και μάζα και τη φλεγμονή. Αν και δεν χρειάζονται όλες οι γυναίκες συμπληρώματα βιταμίνης D, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν τη σημασία αποφυγής της σοβαρής έλλειψης βιταμίνης D», καταλήγει η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Νοτίου Αμερικής.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook