Η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία: Το ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το επιβεβαίωσε η κυβέρνηση

Την συνέχιση αποστολής στρατιωτικού υλικού από την χώρα μαςστην Ουκρανία, χωρίς μάλιστα επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης, παραδέχτηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά την  σχετική αποκάλυψη εκ μέρους του αμερικάνου υπουργού Άμυνας.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που πράττουν το ίδιο».

Η αποκάλυψη Όστιν

Η παραδοχή Παναγιωτόπουλου έρχεται μετά την δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 20 χωρών που αναμένεται να στείλουν και άλλα όπλα στην Ουκρανία.

«Περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας. Άλλες δεσμεύτηκαν για την εκπαίδευση των δυνάμεων της Ουκρανίας και τη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Λόιντ Όστιν.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Όστιν, η Ελλάδα αναμένεται να στείλει εκ νέου στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά.

Η ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τα όπλα στην Ουκρανία

Για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

«Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του Υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α. Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας» επισημαίνει στην ερώτησή του ο Θοδωρής Δρίτσας.

Ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική Κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό».

Και προσθέτει:

«Έκτοτε μέχρι και σήμερα, πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις όποιες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους».

Στην ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο Θοδωρής Δριτσας θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Προτίθεται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό δια της Βουλής των Ελλήνων με την ευκαιρία της παρούσας Επίκαιρης Ερώτησής μου, αναφορικά με το ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική Κυβέρνηση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών;
  • Επειδή φαίνεται να ισχύουν τα παραπάνω, με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις; Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και τέλος, με βάση ποιο νομικό πλαίσιο νομιμοποιούνται αυτές οι αποστολές;

Πηγή: tvxs.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ