Η Ελλάδα «στα λευκά»: Πού θα χιονίσει | Εντυπωσιακές εικόνες

η-ελλάδα-στα-λευκά-πού-θα-χιονίσει-ε-792638

Σε κλοιό χιονιά η χώρα ως και το Σάββατο. Αναμένονται χιόνια και μέσα στην Αθήνα. Η “Σοφία” άρχισε ήδη να χτυπάει τη χώρα.

Χιόνι ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο φέρνει η “Σοφία”. Ο καιρός θα είναι κρύος με θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα από ότι περιμέναμε, έφτασε στην Ευρυτανία και στη συνέχεια στη Φθιώτιδα η «Σοφία». Το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίσθηκε στο Ιόνιο, κινείται με μεγάλη ταχύτητα στην Κεντρική Ελλάδα από τις 06.00 το πρωί, δίνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες «βαρύ χιονιού». Xιόνι δηλαδή με υγρασία το οποίο θα γίνει αισθητό ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Αλυσίδες χρειάζονται αυτή την ώρα προς Καρπενήσι, Δομοκό και Μπράλο παρά τα δεκάδες μηχανήματα που ενεργούν. Σε αυτούς τους δρόμους δόθηκε απαγορευτικό από την Τροχαία για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.

Χιόνι πέφτει κατά μήκος της Εθνικής Οδού από το ύψος της Μαυρομαντήλα (Διόδια) και μέχρι το Μώλο, χωρίς να έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα. Από τις 8 το πρωί χιονίζει πυκνά και στη Λαμία με τα πρώτα σημάδια να είναι ορατά και μέσα στην πόλη.

Η χιονισμένη Λαμία το πρωί

Σε λευκό κλοιό Τρίκαλα και Καρδίτσα

Ισχυρές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλο το νομό Τρικάλων. Χιονίζει και στα πεδινά, από το ύψος του Παλαιομονάστηρου και πάνω, σε όλα τα ριζά του Κόζιακα και από τη γέφυρα του Μουργκανίου και πάνω, στην περιοχή της Καλαμπάκας (στις εθνικές οδούς για Γιάννενα και Γρεβενά). Το ύψος του χιονιού στα πεδινά τμήματα του Νομού ξεπερνάει τους 10 πόντους.

Ήδη από τις 7 το πρωί άρχισε να χιονίζει και μέσα στις πόλεις της Καλαμπάκας και των Τρικάλων. Ο μηχανισμός της Π.Ε. Τρικάλων είναι επί ποδός, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης συντονίζει προσωπικά από τα ξημερώματα τις ενέργειες σε όλο τον ορεινό όγκο, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι τέσσερις Δήμοι του Νομού.

Έντονη η χιονόπτωση από τις 06.00 το πρωί και στην Καρδίτσα, με τους κατοίκους να βλέπουν από τα παράθυρα των σπιτιών τους, αυτές τις εικόνες…

Το έστρωσε σε Φάρσαλα και Ελασσόνα

Από νωρίς το πρωί χιονίζει σε περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας στο νομό Λάρισας. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές… 

Χιόνια σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας και στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, έφερε το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, η «Σοφία». Δριμύ είναι επίσης το ψύχος και στα πεδινά, ενώ σε ετοιμότητα είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη στον Χορτιάτη και στα γύρω ορεινά, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη τις επόμενες ώρες. Η κίνηση των οχημάτων μέχρι αυτή την ώρα στα ορεινά της Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα.

Θεσσαλονίκη: Στα λευκά Ωραιόκαστρο και Χορτιάτης

Χιονισμένη είναι και η Αρναία της Χαλκιδικής, καθώς και τα γύρω ορεινά χωριά, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από και προς το χωριό Ταξιάρχης.

Επίσης, χιονίζει σε όλους τους κεντρικούς και περιφερειακούς δήμους του Ν. Ημαθίας και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται προς το χιονοδρομικό του Σελίου και προς το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια.

Στο Κιλκίς, αλυσίδες χρειάζονται στην Επαρχιακή Οδό Κιλκίς – Γουμένισσας στο 14 χλμ., ενώ και στις Σέρρες χιονίζει σε όλο το νομό και θα χρειαστούν αλυσίδες τα οχήματα που θα κινηθούν προς το χιονοδρομικό του Λαϊλιά.

Χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων συνεχίζεται η χιονόπτωση στη Δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να φθάνει περίπου τα 15 εκατοστά και τη θερμοκρασία να φτάνει και τους -3 βαθμούς Κελσίου.

Πυκνό χιόνι στην Κοζάνη

Στην Κοζάνη αλυσίδες χρειάζονται μόνο τα οχήματα που κινούνται στην Εθνική Οδό Κοζάνης-Φλώρινας μετά το Αμύνταιο και σε όλο το τμήμα του Δήμου Εορδαίας, ενώ στο Ν. Καστοριάς αλυσίδες απαιτούνται στα οχήματα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου από το 18ο-28ο χλμ., στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης από το 30-43 χλμ. και Αμυνταίου- Καστοριάς μέσω Κλεισούρας από το 22-32 χλμ.

Στα λευκά και η Καστοριά

Στα Γρεβενά δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Φλώρινα αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Εθνικό Οδό Φλώρινας – Κρυσταλοπηγής.

Η πρόγνωση

Για σήμερα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, καθώς και στο Ιόνιο και το Αιγαίο και τις παραθαλάσσιες σε αυτά περιοχές. Τα φαινόμενα στο Κεντρικό Ιόνιο, στο Αιγαίο (κυρίως Κεντρικό και Νότιο), την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Χιονοπτώσεις αναμένονται από την αρχή της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά και γρήγορα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ηπείρου, της Μακεδονίας και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς.

Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τις βραδινές ώρες πιθανόν στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Τα χιόνια για σήμερα Πέμπτη

Τα χιόνια την Παρασκευή

00:00
00:09

Οι θερμοκρασίες

Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ

Όπως λέει στο Newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, εκτός από τις χιονοπτώσεις, θα εκδηλωθούν και βροχές ή καταιγίδες, οι οποίες μάλιστα κατά τόπους θα είναι ισχυρές.

Ειδικά για την Αττική ο Νίκος Καντερές σημειώνει πως την Πέμπτη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, θα πέσουν βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα γύρω ορεινά και κυρίως στην Πάρνηθα. Όμως όπως επισημαίνει “το ενδιαφέρον του καιρού είναι τι θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο”.

“Παρατηρώντας τα προγνωστικά στοιχεία, μαζί με την εμπειρία, πιστεύω ότι υπάρχουν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για να δούμε χιόνια και στην Αθήνα. Βέβαια δεν συζητώ ότι θα πέσουν χιόνια στην Πάρνηθα, στον Υμηττό και στην Πεντέλη, αλλά πιστεύω χιονόπτωση θα έχουμε και στα βόρεια προάστια, στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Άγιο Στέφανο και ίσως νιφάδες να έχουμε ακόμη και χαμηλότερα στο Παγκράτι, μέσα στην Αθήνα!”, λέει ο κ. Καντερές.

Ο καιρός θα δείξει τα δόντια του στην Αττική από το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως όμως επισημαίνει ο Νίκος Καντερές, η ένταση των φαινομένων “θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς θα βρει αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή και αυτή η πολύ ψυχρή αέρια μάζα που μας έρχεται από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Τι ακριβώς θα βρει πάνω από τον Αττικό ουρανό”.

Τα Θεοφάνια ο καιρός σχετικά βελτιώνεται, θα παραμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά τα φαινόμενα θα περιοριστούν για να πάμε κατά τα φαινόμενα σε μια τρίτη επιδείνωση του καιρού από την άλλη Δευτέρα προς Τρίτη.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook