«Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση» 167 καλλιτεχνικοί θησαυροί εξιστορούν… στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων | Photos

η-ελλάδα-μετά-την-επανάσταση-167-καλλι-1307017

Η τυχαία συνάντηση ενός Κρητικού φοιτητή με την τέχνη την δεκαετία του 1970 στο Βερολίνο, οδηγεί σήμερα -μετά από 1,5 χρόνο συνέργειας μεταξύ συλλεκτών – Δήμου Χανίων και Πολυτεχνείου Κρήτης- στην «σημαντικότερη στιγμή» σύμφωνα με τον Δήμαρχο για την Δημοτική Πινακοθήκη των Χανίων. 167 έργα «θησαυροί» από τις αρχές του 19ου μέχρι τα μισά περίπου του 20ου αιώνα, βγήκαν για πρώτη φορά από το σπίτι του Μιχάλη και Τίνας Κρασάκη και εκτίθενται στο κοινό των Χανίων, αποτελώντας «το κορυφαίο πολιτισμικό γεγονός στην Κρήτη για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση»

Η έκθεση,  «H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Kαλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» την οποία ο κ. Σημανδηράκης χαρακτήρισε ως  «μια κορυφαία στιγμής πολιτισμικής έκφρασης που επανατοποθετεί τα Χανιά στον πολιτισμικό χάρτη της χώρας» και εγκαινιάζει αύριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιλαμβάνει  πίνακες  ζωγραφικές, γλυπτά, όπλα, κοσμήματα, γιλέκα,  έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό μπρούτζινο γλυπτό του Γύζη – όλα τους προερχόμενα από την ιδιωτική συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη και πολλά από αυτά εκτιθέμενα για πρώτη φορά στο κοινό.

«Όταν πριν από περίπου 1,5 χρόνο μου πρότεινα να επισκεφθούμε την οικία Κρασάκη για να δούμε τα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν μια σπουδαία έκθεση, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι έτσι θα ξεκινούσε ένα μεγάλο ταξίδι που θα κατέληγε στην σημαντικότερη στιγμή για την Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων και εξήγησε πως «η απόφαση να πραγματοποιηθεί μιας τέτοιας κλίμακας έκθεση στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά, εμπίπτει στην ευρύτερη πολιτική και το όραμα που έχουμε ως δημοτική αρχή, να αποτελέσει ο Πολιτισμός εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Θέλω να πιστεύω πως η συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάζει παράλληλα και μια νέα εποχή για τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, καθώς από ένας μουσειακός χώρος που φιλοξενεί διάφορα εκθέματα κατά καιρούς, ήδη από την προετοιμασία της έκθεσης, άρχισε να αποκτά ζωή και να μετουσιώνεται σε έναν σύγχρονο, διαδραστικό χώρο τέχνης»,

«Η συλλογή μέρος της οποίας παρουσιάζεται σήμερα είναι το αποτέλεσμα της μακρόχρονης προσπάθειάς της Τίνας και του Μιχάλη να περισυλλέξουν, να συντηρήσουν και να διαφυλάξουν πολύτιμα έργα τέχνης, που παρουσιάζουν την ιστορική διαδρομή της χώρας μας από τα πρώιμα επαναστατικά χρόνια ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια ανεκτίμητη προσφορά προς το σύνολο, μεγάλης αισθητικής και πατριωτικής αξίας. Η έκθεση της δε, είναι μοναδική για τα καλλιτεχνικά δρώμενα όχι μόνο του Δήμου μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, προσελκύοντας ακόμη και το διεθνές ενδιαφέρον», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.

167 έργα «θησαυροί»

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών από τους συνολικά 1.500 που διαθέτει η Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες: «Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή».

Παρουσιάζεται δε, για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της δημοσίως και μάλιστα, όχι στην έδρα της, στην Κολωνία της Γερμανίας, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutsche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

«Στην έκθεση της Συλλογής Κρασάκη που φιλοξενεί η Πινακοθήκη Χανίων επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών και των ιστορικών συνθηκών που συντέλεσαν στην δημιουργία τους, να φωτιστεί ο ρόλος της τέχνης μέσα από τη διαλεκτική σχέση τέχνης, ιστορίας, κοινωνίας, και να προσφερθεί η δυνατότητα πολλαπλών αναγνώσεων», εξήγησε το σκεπτικό παρουσίασης των έργων ο γενικός επιμελητής της έκθεσης, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

«Μια έκθεση που παρότι γίνεται σε μια περιφερειακή πινακοθήκη, αφορά όλη την Ελλάδα, λόγω της σπουδαιότητας των εκθεμάτων» τόνισε.

Ο συλλέκτης

Στην συνάντησή του με την τέχνη αναφέρθηκε ο συλλέκτης, Μιχάλης Κρασάκης που όπως είπε βρέθηκε στην Γερμανία, για να σπουδάσει ιατρική: «Όταν μπήκα στο εργαστήριο ανατομίας, έφυγα. Πήγα και γράφηκα στην Ιστορία Τέχνης, Φιλολογία και Δημοσιογραφία. Ξέρετε, φεύγοντας 17,5 χρονών από το Ηράκλειο της Κρήτης, δεν είχα δει ούτε μουσεία, ούτε γκαλερί και βρέθηκα στην Κολωνία, σε μια πόλη πολύ ζωντανή με πάρα πολλές γκαλερί, πάρα πολλές αντικερί, πολλές δημοπρασίες. Μια ηλιόλουστη Κυριακή λοιπόν, έκανα μια βόλτα και σε μια πλατεία είδα ότι γινόταν κάτι. Πλησίασα και ήταν ένα παζάρι αντικών. Ήταν εκατοντάδες περίπτερα. Αγόρασα κάποια πραγματάκια, πήγα στο σπίτι, τα περιεργάστηκα κι έτσι ξεκίνησα… πολύ απλά. Βέβαια στην συνέχεια με βοήθησαν πολύ οι σπουδές μου, στην ιστορία της τέχνης» εξιστόρησε.

Οι συλλέκτες Μιχάλης και Τίνα Κρασάκη

Αναφορικά με την συλλογή, ανέφερε:

«Για εμάς δεν ήταν εύκολο να αποχωριστούμε τα έργα και να τα δείξουμε σε ένα ευρύ κοινό. Αλλά πιστέψαμε στην πρόταση που μας έγινε ότι έπρεπε να γίνει αυτό και ένα στοιχείο που μας έπεισε ότι έπρεπε να γίνει ήταν ότι αυτά τα έργα έπρεπε να τα δουν οι νέοι, οι μαθητές, δηλαδή το παιδαγωγικό κομμάτι»

Από το αποτέλεσμα, «φαίνεται  ότι ήταν μια σωστή πράξη, αφού τόσο οι άκρως φιλότεχνοι άνθρωποι του δήμου Χανίων απέδειξαν έμπρακτα ότι μπορούν να σβήνουν τη δίψα των Κρητικών για ουσιαστικά πολιτιστικά δρώμενα και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για να μπορεί ο κόσμος να βλέπει από κοντά έργα τέχνης κορυφαίων δημιουργών που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα στη Μεγαλόνησο».

Κατάλογος 380 σελίδων 

«Τα αντικείμενα της συλλογής αποτελούν ίχνη της ελληνικής περιπέτειας τόσο στην πρώτη επαναστατική, αλλά και μετεπαναστατική περίοδου και αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεώτερης Ελλάδας με τη Δύση μέσα από τη δράση και τις μαρτυρίες των περιηγητών και των φιλελλήνων. Σε συνδυασμό δε με τα σημαντικά έργα ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα συνθέτουν,έναν πολιτισμικό θησαυρό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνειδητοποίηση της ταυτότητας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η συγγραφέας Κατερίνα Σχινά, η οποία και έχει επιμεληθεί τον πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά).

Διαδραστική ξενάγηση

Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση , καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο.

Παράλληλα, με την ψηφιακή, πολυμεσική επαύξηση εκθεμάτων της έκθεσης, θα δίνεται η δυνατότητα διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων με ταυτόχρονη θέαση του εκθέματος και της ψηφιακής επαύξησης.

Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες θα βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες απευθύνονται κυρίως στα σχολεία, καθώς υπάρχει σημαντική έμφαση στην μουσειοπαιδαγωγική διάσταση της συγκεκριμένης έκθεσης.

Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook