Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες ενεργοποιήσεις έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του 2021 παγκοσμίως

η-ελλάδα-ήταν-η-χώρα-με-τις-περισσότερε-924961

10 χρόνια COPERNICUS EMS: Το 2021 η Ελλάδα χρειάστηκε τις περισσότερες ενεργοποιήσεις του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης παγκοσμίως

Σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus (Copernicus EMS) που δημοσίευσε το Climatebook.gr, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τις περισσότερες ενεργοποιήσεις κατά τη διάρκεια του 2021 παγκοσμίως, δείχνοντας την αυξημένη ανάγκη για βοήθεια κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας.

Η Υπηρεσία CEMS κλείνει στις 27 Απριλίου 2022 τα 10 χρόνια λειτουργίας, με την ενεργοποίηση χαρτογράφησης εκτάκτων αναγκών σε 572 περιπτώσεις.

Έχοντας αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης “SAFER” που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, το CEMS ήταν και παρέμεινε μοναδικό από την έναρξή του. Έχει γίνει το χρυσό πρότυπο για επιστημονικά ελεγχόμενη παράδοση προϊόντων χαρτογράφησης που βασίζονται σε δορυφόρους για την υποστήριξη διαχειριστών έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικών παραγόντων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Την τελευταία δεκαετία, το στοιχείο Rapid Mapping του CEMS έχει παραδώσει περισσότερους από 5.500 χάρτες σε 572 μεμονωμένες ενεργοποιήσεις (από τις 19 Απριλίου 2022) σε χρήστες από όλο τον κόσμο.

Οι χρήστες της υπηρεσίας περιλαμβάνουν το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωπαϊκά ιδρύματα που συμμετέχουν στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (EUCPM) και φορείς των Ηνωμένων Εθνών, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Συνολικά, η CEMS έχει παραδώσει προϊόντα χαρτογράφησης για την κάλυψη καταστροφών σε σχεδόν 120 χώρες και περιοχές.

Όλες οι ενεργοποιήσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούσαν την χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2021 σχετίζονται με τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο όπου κάηκαν περισσότερα από 1.300.000 στρέμματα.

Χαρακτηριστικό αποτελεί και το γεγονός ότι οι περισσότερες ενεργοποιήσεις αφορούσαν χώρες της νότιας Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα της Μεσογείου, περιοχή που αποτελεί επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα κύματα καύσωνα, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook