Η Ελλάδα επιμένει να αντιστέκεται στο lockdown με 100 νεκρούς τη μέρα

η-ελλάδα-επιμένει-να-αντιστέκεται-στο-lo-1322875

H κυβέρνηση στέλνει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξαναμπεί σε lockdown. Η αγωνία στην κοινωνία, ωστόσο, εντείνεται όσο επανέρχεται με μεγάλη ένταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η συζήτηση για πιο σκληρά μέτρα που είτε παραπέμπουν ευθέως σε καραντίνα, είτε προσομοιάζουν με αυτή.

Άλλωστε, το ορθάνοικτο παράθυρο, που άφησε χθες η Άγκελα Μέρκελ για επιβολή lockdown στη Γερμανία και η δραματική περιγραφή που έκανε για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα, χτυπάει «καμπάνες» και καταρρίπτει βεβαιότητες και κατηγορηματικές διαψεύσεις.

Η νευρικότητα επιτείνεται και από τον καθημερινό αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων, οι οποίοι σχεδόν αγγίζουν τα επίπεδα του προηγούμενου Πάσχα της πανδημίας, όπου ολόκληρη η χώρα είχε συγκλονιστεί με τους 137 νεκρούς σε μία μέρα. Μόλις χθες, έχασαν τη ζωή τους 105 άνθρωποι.

Το σημείο «μηδέν» για τα επόμενα βήματα θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας αναλύονται δύο σενάρια.

Το αισιόδοξο το οποίο τοποθετεί την κορύφωση της πανδημίας στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το δυσοίωνο που τοποθετεί την κορύφωση της πανδημίας κατά τη διάρκεια ή και μετά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Είναι προφανές ότι αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, που μπορεί να καταρρίψουν τις τωρινές βεβαιότητες.

Aν οι διασωληνώσεις αγγίξουν τις 800 ( χθες φτάσαμε στους 608 ), η κυβέρνηση θα θέσει ξανά σε εφαρμογή το σχέδιο που είχε ακολουθηθεί στα προηγούμενα κύματα, μετατρέποντας τα νοσοκομεία της χώρας σε αποκλειστικής διαχείρισης περιστατικών Covid – πλην των απολύτως επειγόντων περιστατικών.

«Lockdown δεν θα γίνει για επιστημονικούς λόγους. ‘Εχει εμβολιαστεί το 73% του ενήλικου πληθυσμού και δεν κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Ούτε στην Επιτροπή των Επιστημόνων πλέον καταγράφεται τάση εισήγηση lockdown» δήλωσε χθες, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους και αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί στην καθημερινή τους διαβίωση.

Αν η κατάσταση αγριέψει, όμως, τότε θα επανέλθουν στο τραπέζι δοκιμασμένα μέτρα όπως η τηλεργασία, η αυστηροποίηση της λειτουργίας των σχολείων και πιθανότατα, όχι μόνο.

Ενα κρίσιμο ερώτημα, εν όψει και της εορταστικής περιόδου, είναι η παρουσία των πιστών στους ναούς. Η Εκκλησία έσπευσε χθες να «νίψει τας χείρας της» σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των συνοδευτικών εγγράφων για την είσοδο των πιστών. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημερωμένα στελέχη της, δεν αιφνιδιάστηκε από αυτή την παρέμβαση, καθώς εξ αρχής είχε επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος.

Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα λάβουν μέρος η ΕΛΑΣ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Διαμηνύουν, δε, στους ιερείς, πως όλοι, στο βαθμό που μπορούν, είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Το ζήτημα των πιστών στις Εκκλησίες εν όψει Χριστουγέννων προκαλεί διπλή αγωνία στην κυβέρνηση. Τόσο γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνωστισμός στους ναούς, όσο και γιατί η πλειονότητα τους ανήκει στην κατηγορία άνω των 60 που είναι η πλέον ευάλωτη στη μετάλλαξη Δέλτα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook