Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων στο Συνεδρίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιβλιοθηκών στην Αθήνα | Photos

η-δημοτική-βιβλιοθήκη-χανίων-στο-συνε-1470367

Με εκπροσώπηση και από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, διεξήχθη το Συνέδριο της EBLIDA, που διεξάγει το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe), με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ΕΕΒΕΠ), από τις 14 έως και τις 16 Ιουνίου 2022.

Η EBLIDA (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations), είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιβλιοθηκών, πληροφόρησης, τεκμηρίωσης και αρχείων.

Το συνέδριο, όπου συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, Αρετή Καρβέλη και Αργυρή Αναστασοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι βιβλιοθηκών απ’ όλη την Ευρώπη, επικεντρώθηκε σε θέματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις βιβλιοθήκες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αδειοδότησης, αλλά και του αντίκτυπου της βιβλιοθήκης στην κοινωνία και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Η Προϊσταμένη των Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών και των Ελληνικών Βιβλιοθηκών αλλά και τα οφέλη της ανταλλαγής, της καινοτομίας και της μεταξύ τους συνεργασίας. «Είναι γεγονός πως διανύουμε μια εποχή, όπου οι βιβλιοθήκες ανοίγουν τις πόρτες τους για συζήτηση και διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

Οι βιβλιοθήκες είναι τόποι συνάντησης, κέντρα πολιτισμού, στην καρδιά της τοπικής κοινωνίας. Οι τρόποι πρόσβασης στις βιβλιοθήκες αμφισβητούν τις παραδοσιακές πρακτικές και τη διακυβέρνηση», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Χουδαλάκη.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν το συμπέρασμα, πως η επαφή των μελών οργανισμών, ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών και θεσμοθετημένης Πολιτείας, Εθνικής και Ευρωπαϊκής, όταν ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας για να δείξουν πολιτικές και στόχους, συμβάλουν στην ευημερία και τη ζωτικότητα των βιβλιοθηκών και κατ’ επέκταση της βιώσιμης, δημοκρατικής και δίκαιης κοινωνίας.

Στο Συνέδριο, έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων, οι: Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων, Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας, Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Tonia Arahova, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών και Ιωάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής της Future Library.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook