Η δημοκρατία τους και η δημοκρατία μας

η-δημοκρατία-τους-και-η-δημοκρατία-μας-1691901

Εκλογές στην Ελλάδα και εκλογές στην Τουρκία.

Στην Ελλάδα η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι κάπου στο 55-57%. Στην Τουρκία έφτασε το 90%.

Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν συγκεντρώσεις με μερικές χιλιάδες, ή και μερικές εκατοντάδες, σε κάποιες περιπτώσεις, κόσμου.

Στην Τουρκία ο πρόεδρος και ο βασικός αντίπαλός του μάζεψαν λαοθάλασσες σε όλη τη χώρα και στο τέλος έκαναν συγκεντρώσεις με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, ώρες-ώρες, νομίζεις ότι οι εκλογές δεν υπάρχουν. Η συζήτηση περιορίζεται στα ΜΜΕ και τους ανθρώπους που σχετίζονται με κόμματα και υποψηφίους. Όλοι οι υπόλοιποι σχεδόν δεν ασχολούνται. Τα εκλογικά κέντρα των κομμάτων είναι άδεια.

Στην Τουρκία όλα κινούνταν στον αστερισμό των εκλογών για μήνες και το ενδιαφέρον του κόσμου όσο περνούσε ο καιρός μονάχα μεγάλωνε – απόδειξη αυτού η εξωπραγματική συμμετοχή, την οποία κανείς μέχρι τώρα δεν αμφισβήτησε.

Στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με την πολιτική και τις εκλογές εδώ και χρόνια. Οι περισσότεροι νεαροί που σχετίζονται με την πολιτική είναι κάτι προερχόμενοι από φοιτητικές παρατάξεις και τα τέκνα πολιτικών.

Στην Τουρκία οι νέοι πήγαν στις κάλπες μαζικά, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, και πανηγύριζαν ή απογοητεύονταν για τον υποψήφιο που ψήφισαν τη νύχτα των εκλογών.

Στην Ελλάδα όποιος είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής, ψάχνει τρόπο να το αποφύγει. Όσο για εκλογικούς αντιπροσώπους, τα κόμματα τους ψάχνουν με το κυάλι. Λες και δεν έχει σημασία πώς θα μετρηθούν οι ψήφοι…

Στην Τουρκία είχε εκατοντάδες χιλιάδες εκλογικούς αντιπροσώπους και οι υποψήφιοι δεν φάνηκε να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.

Στην Ελλάδα όλοι και λιγότεροι είναι εκείνοι που καταλαβαίνουν πως αν δεν συμμετέχεις στις εκλογές, δίνεις – σε βάθος χρόνου – τη δυνατότητα να σε κυβερνούν όπως τους γουστάρει.

Στην Τουρκία φάνηκε ξεκάθαρα πως σύσσωμος ο πληθυσμός καταλαβαίνει πως οι εκλογές είναι σημαντικές και πως έχει άποψη για τη χώρα του και το μέλλον που θέλει γι’ αυτή.

Στην Ελλάδα υπερηφανευόμαστε πως γεννήσαμε τη δημοκρατία ως πολίτευμα.

Στην Τουρκία πάνε και ψηφίζουν.

Αυτά…

ΖΑΡΠ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook