Η δικτατορία των δημοσκοπήσεων

η-δικτατορία-των-δημοσκοπήσεων-1536213

Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπου να παρουσιάζονται 3-4 δημοσκοπήσεις την εβδομάδα. Στο Βέλγιο και τη Γαλλία, όπου περνάμε σημαντικό μέρος του χρόνου μας ως ευρωβουλευτές, γίνονται βασικά μόνο πριν τις εκλογές. Το ίδιο και στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου γεννήθηκαν, πραγματοποιούνται σε αραιότερα χρονικά διαστήματα.

Αλλά στη χώρα των ευτυχισμένων δημοσκόπων, οι έρευνες τους δεν είναι καθόλου μια «φωτογραφία της στιγμής» : χρησιμοποιούνται για τον επηρεασμό των πολιτικών εξελίξεων. Επί Μητσοτάκη, έχει γίνει σύστημα. Επειδή το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει συντριπτική υπεροπλία στα ΜΜΕ, κάθε ευνοϊκή δημοσκόπηση αναπαράγεται από τα φιλικά μέσα για να ενισχύσει την κυβέρνηση.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνεται από μια τεμπέλικη δημοσιογραφία, όπου το σχόλιο έχει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αντικαταστήσει το ρεπορτάζ. Τι πιο βολικό από το να κάθεσαι στο γραφείο σου και να σχολιάζεις δημοσκοπήσεις, συχνά επιλέγοντας μόνο τα αποτελέσματα που συμφέρουν το αφεντικό;

Στην περίπτωση των υποκλοπών, η λατρεία των δημοσκοπήσεων αποθεώθηκε. Αντι να ερευνήσουν τι πραγματικά συμβαίνει, οι «ρεπόρτερ» περίμεναν τις «δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη» για να τοποθετηθούν επί του σκανδάλου!

Ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος των Νέων (επάνω), το τερμάτισε. Την ημέρα που ήταν να καταθέσει ο Ν. Ανδρουλάκης στην Εξεταστική Επιτροπή της ντροπής- όπου ετοιμαζόταν να τα πει χοντρά για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, όπως και έγινε και αυτή ήταν η είδηση- η εφημερίδα απεφάνθη: «Υποκλοπές τέλος».

Δεν έχει σημασία ότι μεσολάβησαν οι παρουσίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, οι αναγγελίες μέτρων και προγραμμάτων, η ακρίβεια, οι απειλές της Τουρκίας και όσα άλλα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κρίση των ερωτηθέντων. Παρότι, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι υποκλοπές δεν αποτελούν προτεραιότητα στην κρίση των πολιτών, το πρωτοσέλιδο εκτιμά ότι αφού έπεσε ελαφρώς η ΝΔ την εποχή του σκανδάλου, αλλά ανάκαμψε μετά, το σκάνδαλο των υποκλοπών τελείωσε!

Κρίμα που χάθηκε τόσος καιρός και χύθηκε τόσο μελάνι για το άλλο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens και χρειάστηκε να ευτελιστεί η δικαιοσύνη, επειδή τα αδικήματα παραγράφησαν λόγ εικοσαετίας. Έπρεπε να κάνουν μια δημοσκόπηση από τότε, να τελειώνουμε. Στο μεταξύ, μέχρι να αντικαταστήσουν οι δημοσκοπήσεις τις δαπανηρές εκλογές, γιατί δεν εκλέγουμε έναν δημοσκόπο πρόεδρο Δημοκρατίας;

Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου

9 thoughts on “Η δικτατορία των δημοσκοπήσεων

  1. Υπερβολές!!! Ακόμη δεν κατάργησαν τις εκλογές, για ποια δικτατορία μιλάμε; Απόδειξη ότι ακόμη αναρτούμε ότι σχόλιο θέλει ο καθένας μας. Απλώς λίγο δημοσκοπήσεις επί παραγγελία, λίγο μονόπλευρη ενημέρωση από τα τηλεοπτικά τουλάχιστον ΜΜΕ, λίγο υποκλοπές, λίγο χρηματοδότηση φιλικών ΜΜΕ, λίγο αναθέσεις έργων με το αζημίωτο σε φιλικά προσκείμενους εκδότες-καναλάρχες-τεχνικές εταιρίες, έχουν περιορίσει κάπως την έννοια των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Χρειάζεται ακόμη δουλειά για τη δικτατορία. Πάντως, έχουν βάλει τα δυνατά τους και προσπαθούν για το καλύτερο!!!!

    1. ΚΩΣΤΑΚΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΑΥΓΗ, ΚΟΝΤΡΑ, ΕΦΣΥΝ, TVXS, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ KAI ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ DOCUMENTO
      ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΗΣΥΧΟ

      1. Τόλη αν ενδιαφέρεσαι διαβάζω και τις δικές σας εφημερίδες σε καθημερινή σχεδόν βάση. Εκτός αυτού υφίσταμαι καθημερινή μπουγάδα από τα ΜΜΕ του Πέτσα. Εσύ παιδάκι μου, διαβάζεις τίποτε άλλο εκτός από ΖΑΓΚΟΡ, ΜΠΛΕΚ και …ΜΑΝΙΝΑ;

  2. Δεν ξέρω τι ποσοστό έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή ποια δημοσκόπηση να εμπιστευτώ, αυτό που ξέρω είναι ότι αγωνιωδώς προσπαθείτε να δημιουργήσετε κλίμα ευφορίας και ευρείας νίκης της ΝΔ, μπας και καταφέρετε να επιτύχετε την πολυπόθητη αυτοδυναμία ή τουλάχιστον να είστε πρώτο κόμμα. Οψόμεθα και για τα δύο. Κανένα σχόλιο για τη «δικτατορία»; Μούγκα στη στρούγκα!!! Ξέρετε ότι ισχύουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook