Η διείσδυση του Μαρόκου στο ΕΚ με «σύμμαχο» τον Παντσέρι – 50.000 για κάθε ψήφισμα που θα μπλόκαραν με Τζόρτζι

η-διείσδυση-του-μαρόκου-στο-εκ-με-σύμμ-1461400

Την ώρα που οι αποκαλύψεις γύρω από το Qatargate διαδέχονται η μία την άλλη, ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρονται στον ρόλο του Μαρόκου και στην επιρροή του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η βελγική εφημερίδα De Standaard, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε και κινείτο το «κύκλωμα Παντσέρι», καθώς και ο ίδιος ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής υπέρ της αφρικανικής χώρας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ».

Το δημοσίευμα της De Standaard ξεκινά με μια ιστορία: «Δύο Ολλανδοί ακτιβιστές του Ριφ κάθονται στο φουαγιέ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στις 5 Ιουνίου 2018. Για εβδομάδες αγωνίζονται για το Βραβείο Ζαχάρωφ, το ευρωπαϊκό βραβείο για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλουν να προτείνουν τον Νασέρ Ζεφζάφι, τον Μαροκινό διαδηλωτή που τάχθηκε υπέρ του Ριφ και που πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό με είκοσι χρόνια φυλάκιση.

Τώρα μπορούν να παρουσιάσουν τον υποψήφιο τους στον ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνι Παντσέρι, τον πρόεδρο της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ακούσαμε ότι έπρεπε να είσαι μαζί του για να τραβήξεις την προσοχή σε μια υποψηφιότητα», είπε ο Τζαμάλ Αγιάου, εκπρόσωπος των ακτιβιστών του Ριφ» γράφει το διεθνές μέσο.

«Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σύντροφος της Εύας Καϊλή), βοηθός του Παντσέρι, έρχεται να παραλάβει τους άνδρες: Θέλει μια προκαταρκτική συνέντευξη πριν από το ραντεβού. Σε έναν ενδιάμεσο χώρο, πριν ακόμη πουν λέξη, ο Τζιόρτζι ρωτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες: Υπάρχει η ιδέα να αποσύρετε την υποψηφιότητα; Αυτό μπορεί να είναι καλύτερο για την περίπτωσή σας», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τζόρτζι εξηγεί ότι μία τόσο μεγάλη τιμή για τον Ζεφζάφι δεν θα ακουγόταν καλά στις μαροκινές αρχές, οι οποίες θα αναλάμβαναν ακόμη πιο σκληρά μέτρα στην περιοχή του Ριφ και γι’αυτό ο Τζόρτζι τους είπε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν να κάνουν λόμπινγκ.

Σε θέση επιρροής ο Παντσέρι

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, κατέστη σαφές ότι η βελγική αστυνομία ερευνούσε για μήνες τη δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ και το Μαρόκο. Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι λέγεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις πρακτικές του Μαρόκου για να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Παντσέρι είχε σημαντική επιρροή στη σοσιαλδημοκρατική ομάδα στο ΕΚ, στο οποίο ήταν εκλεγμένος για τρεις θητείες. Ως πρώην συνδικαλιστής, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2004, αρχικά ασχολήθηκε κυρίως με τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το 2009 η προσοχή του στράφηκε στις εξωτερικές υποθέσεις. Προήδρευσε της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, αναφέρεται ότι με το δεδομένο ότι ο Αντόνι Παντσέρι μιλά μόνο ιταλικά, η επικοινωνία ήταν δύσκολη και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε και το ρόλο του διερμηνέα.

Η De Standaard γράφει επίσης ότι το 2017, ο ίδιος προήδρευσε και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που θα του επιτρέψει να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σε αυτόν τον ρόλο, αποσπά επιδέξια την προσοχή από το Μαρόκο: οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο έχουν την προσοχή του – εκτός από αυτές στο Μαρόκο.

Το 2017, για παράδειγμα, ο Παντσέρι επέστησε την προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, τα βίαια ξεσπάσματα στο Μπουρούντι και τη δίωξη των LGBTQ ατόμων στην Τσετσενία, αλλά όχι στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους που κρατούνταν σε μεγάλη κλίμακα από τις μαροκινές αρχές εκείνη την περίοδο» επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται δε, ότι όταν ευρωβουλευτές προσπάθησαν να θέσουν ψηφίσματα για την κατάσταση στο Μαρόκο στην ημερήσια διάταξη, πάντα υπήρχε καθυστέρηση από τον Παντσέρι. Σε διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν, ο Αντόνιο Παντσέρι περιγράφεται από τους Μαροκινούς ως σύμμαχος, ικανός να «καταπολεμήσει τον αυξανόμενο ακτιβισμό των εχθρών μας στην Ευρώπη», σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

«Ταρίφα» 50.000 για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπλόκαραν

Για κάθε ψήφισμα κατά του Μαρόκου που θα μπορούσε να μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα γύρω από τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι θα λάμβανε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Τα αρχεία της ΕΕ δείχνουν ότι πολλές τροπολογίες απορρίφθηκαν πράγματι το 2018, οι οποίες αφορούν φάκελο που βρίσκεται «στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων» για το Aτμούν: τη Δυτική Σαχάρα.

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι μετά την αποχώρησή του από την ευρωβουλή το 2019, ο Παντσέρι παραμένει ενεργός στα παρασκήνια. Ίδρυσε τη ΜΚΟ των Βρυξελλών Fight Impunity για να ασκήσει πίεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως, στην πραγματικότητα, η ΜΚΟ χρησιμεύει ως κάλυμμα για μίζες από το Μαρόκο και το Κατάρ, επισημαίνεται στο άρθρο της Der Standaard.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook