Η διαχείριση των παραλιών του δήμου Χανίων και ο διάλογος που πρέπει ν’ ανοίξει…

η-διαχείριση-των-παραλιών-του-δήμου-χα-985815

Εν όψη της νέας καλοκαιρινής περιόδου που ουσιαστικά ξεκινά από τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει  από την πλευρά της δημοτικής αρχής, να παρουσιαστούν οι προτάσεις αλλά και ο σχεδιασμός του δήμου Χανίων, για το πολύ σοβαρό θέμα των παραλιών, το οποίο αφενός απασχολεί πολύ κόσμο και αφετέρου είναι σύνθετο ως προς τη διαχείρισή του, με δεδομένο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που το διέπει.

Στόχος όλων μας, θα πρέπει να είναι η εκπόνηση ενός «στρατηγικού σχεδιασμού», ο οποίος θα προβλέπει και θα καθορίζει με τρόπο ξεκάθαρο, την ισορροπία μεταξύ του ελεύθερου χώρου και της εμπορικής αξιοποίησης των παραλιών του δήμου Χανίων, μέσω  της δημοπράτησης τους, προκειμένου τα ταμεία του δήμου, να μην στερηθούν τα σημαντικά έσοδα που μπορούν να προκύψουν, από την χρήση τους.

Θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή, να εξετάσει το όλο θέμα, μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο που ίσως να κρίνεται σκόπιμο να προηγηθεί, με  τους Ιδιοκτήτες των Ξενοδοχείων αλλά  και των Τουριστικών Καταλυμάτων  που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στους χώρους των παραλιών που βρίσκονται έμπροσθεν των ιδιοκτησιών τους,  για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, ελέω του γνωστού προβλήματος που έχει προκύψει από τις σχετικές διατάξεις της Κτηματικής Υπηρεσίας, βρίσκονται σε μια άτυπη «ομηρία» καθώς καλούνται να πληρώνουν δυσβάστακτα πρόστιμα, στην κτηματική και στο Λιμεναρχείο – καθώς στερούνται της σχετικής άδειας – ενώ την ίδια διώκονται και ποινικά, ως κοινοί εγκληματίες.

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος Χανίων μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, παρατηρείται ότι δεν έχει ασχοληθεί συντονισμένα επί του συγκεκριμένου θέματος,  με αποτέλεσμα ακόμη και ο καθαρισμός των παραλιών,  να γίνεται  κατά κύριο λόγο από τις επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά παρανομούν καθώς με το αυστηρό «γράμμα του νόμου», δεν έχουν κανένα τέτοιο δικαίωμα, για οποιαδήποτε δραστηριότητα – παρέμβαση, στους συγκεκριμένους χώρους.

Προσωπικά εκτιμώ ότι ο δήμος δεν πρέπει να παραμείνει θεατής με το πρόσχημα της αναρμοδιότητας ,αλλά ως σημαντικός θεσμός της αυτοδιοίκησης να ασκήσει τις κατάλληλες πιέσεις εκεί που πρέπει. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ακόμη και το γεγονός ότι η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών, έχει εκφράσει την πρόθεσή της, για την διευθέτηση του προβλήματος, άρα το έδαφος είναι πρόσφορο για παραγωγικό διάλογο.

Στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των Χανίων εμπλέκεται με καθοριστικό «ρόλο» και η καθαρή και οργανωμένη παραλία, προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει λοιπόν να εργαστούμε από κοινού. Εκτός αν μας αρέσει η εικόνα αυτή που επικρατεί σήμερα, άρα δεν κρίνεται σκόπιμη και η οποιαδήποτε πρωτοβουλία – παρέμβαση…

Γράφει ο Σπύρος Αποστολάκης – Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook