Η χοληστερόλη αυξήθηκε στις γιορτές; Δέκα τρόποι να την ρίξετε

η-χοληστερόλη-αυξήθηκε-στις-γιορτές-δ-977002

«Η χοληστερόλη μου είναι πολύ αυξημένη, αλλά μάλλον φταίνε οι καταχρήσεις των γιορτών. Πιστεύω ότι αν κάνω “εξοντωτική” δίαιτα για δύο μήνες και επαναλάβω στη συνέχεια τις εξετάσεις θα έχει μειωθεί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν». Ποια είναι η πραγματικότητα όσον αφορά αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο μύθο;

Η πραγματικότητα

Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν πρέπει να έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά να εντάσσονται σε μια συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής και της διατροφικής κουλτούρας χωρίς χρονοδιαγράμματα καταπιεστικής δίαιτας εναλλασσόμενης με «χαλάρωση». Δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά ή δραστηριότητες ούτε πρέπει τα άτομα με δυσλιπιδαιμία να φαντάζονται την υπόλοιπη ζωή τους ως μια περίοδο στέρησης. Δέκα από τις πιο απλές, αποδεδειγμένα αποτελεσματικές και εύκολα εφαρμόσιμες συστάσεις είναι οι εξής:

(α) Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος (αρνί, χοιρινό, ζαμπόν, μπέικον, λιπαρά τυριά, βούτυρο, πλήρη γαλακτομικά προϊόντα, κρέμα, σαντιγί, αβοκάντο, ξηροί καρποί, κύβοι ζωμού κότας, βοδινού και λαχανικών).

(β) Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερόλη (κρόκος αυγού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, εντόσθια, αρνί, γαρίδες, μύδια, αστακός, μαγιονέζα).

(γ) Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι), άπαχα τυριά (άλιπη μυζήθρα, κατίκι, ανθότυρο), όσπρια, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και άφθονα φρούτα και λαχανικά.

(δ) Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας και αποφεύγετε τα τηγανητά

(ε) Χρησιμοποιείτε σάλτσες και γαρνιτούρες με ελάχιστο λίπος.

(στ) Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και σε μικρές ποσότητες (μια κουταλιά της σούπας ανά μερίδα).

(ζ) Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ (ως 14 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 21 για τους άνδρες).

(η) Από το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνονται καθημερινά, οι πρωτεϊνες (λευκώματα) πρέπει να αποτελούν το 15% του συνόλου, το λίπος το 30% και οι υδατάνθρακες το 55%.

(θ) Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ήπιας/μέτριας αερόβιας άσκησης (π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμβηση κ.τ.λ., 45-60 λεπτά τουλάχιστο 3-4 φορές την εβδομάδα) επιλέγοντας εναλλασσόμενες δραστηριότητες που σας είναι ευχάριστες.

(ι) Αποφύγετε τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό κάπνισμα.

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook